A svájci hatóságok adócsaláson kapták Yves Bouvier műkereskedőt

Milliós nagyságrendű adócsalással vádolja a svájci adóhatóság Yves Bouvier műkereskedőt.

Offshore cégeken keresztül bonyolódtak az üzletek

A műkincs-kereskedelem nagyon jövedelmező üzlet, de előfordul, hogy törvénytelen úton történnek az ügyletek, mint ahogyan az orosz műgyűjtő pár esetében is megesett.

A genfi műkincskereskedő, Yves Bouvier 330 millió svájci frank adótartozást nem fizetett ki, ami a 2 milliárd svájci frank összegű nyeresége után keletkezett, miután az orosz műgyűjtő Dimitry Rybolovlev ebben az értékben vásárolt tőle a Svájci Szövetségi Büntetőbíróság dokumentumai szerint, írja az The Art Newspaper.

Yves Bouvier
Yves Bouvier / Fotó: Hpetit21

A dokumentumokat még 2017-ben foglalta le a hatóság, de Bouvier és ügyvédei azt állítják, hogy azokat az ügyfél-ügyvéd titoktartás miatt zárolva kell tartani. Svájci lapértesülések szerint a bíróság úgy döntött, hogy a dokumentumok egy részét meg kell vizsgálni.

Paid Pay Day GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Money GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A kalkulációkat a svájci adóhivatal (AFC) végezte, amely során vizsgálták Bouvier-t és két offshore cégét. Felmerült annak a gyanúja, hogy a műkereskedő nem vallotta be teljes jövedelmét 2007 és 2015 között.

Bouvier fellebbezni fog a vádak ellen

A vizsgálat annak kapcsán folyik, hogy az eladások Svájcban vagy Szingapúrban történtek-e. Bár az adásvételt a két offshore cég bonyolította le, de az adóhivatal szerint ennek kivitelezése Bouvier szülőföldjén, Genfben történt. Bouvier állítja, hogy 2009 óta szingapúri lakhellyel rendelkezik, ezért nem kell Svájcban adót fizetnie. Az adóhivatal szerint viszont a műkereskedő szingapúri lakhelye fiktív.

Letartóztattak pénzmosás miatt egy professzort, aki könyvet írt a szervezett bűnözésről

Letartóztatták pénteken Miamiban Bruce Bagley professzort, a szervezett bűnözés, és a drogcsempészet elismert szakértőjét, mert a vád szerint segített tisztára mosni 2,5 millió dollárnyi, vesztegetésből és egyéb korrupciós ügyekből származó venezuelai pénzt – írja a New York Post . Bagley a University of Miami nemzetközi kapcsolatok professzoraként évek óta kutatta napjaink szervezett bűnözését.

Bouvier nem ért egyet a határozattal, ezért fellebbezni fog a bíróságon.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból