És az megvan, hogy Yves Saint-Laurent 1965-ös kollekciója, amelyet Piet Mondrian művészetének szentelt, legfőképp nem az haute couture-t, hanem a mindennapi viseletünket határozza meg?

Kevés divattervező mondhatja el magáról azt, amit Yves Saint-Laurent, hogy ekkora befolyással lett volna rá, hogy öltöznek a nők. A darabok, amelyeket ő honosított meg a nők ruhatárában – a nőkre szabott öltöny, a szafari kabát és persze a viharkabát –, már annyira beleivódtak egy gardrób repertoárjába, mintha mindig is ott lettek volna.

Ezeken a darabokon túl meg kell jegyeznünk, hogy Saint-Laurent negyven évi tevékenykedése alatt sokat megért a divatvilág: az orosz népművészet ihlette kollekciójától a ’71-es tavasziig, amely a náci-megszállta Párizs éveit idézve akkora port kavart, hogy egy kritikus egyenesen öngyilkos merényletnek minősítette a kollekciót.

Ugyanakkor kevés bemutatója maradt meg annyira a közvélemény emlékezetében, mint az 1965-ös, amelyet ma már a Mondrian-kollekcióként emlegetnek.

Annak ellenére, hogy a holland művész nevét viseli, a bemutatón végigvonultatott 80 ruha közül mindössze 7 idézte meg ténylegesen Piet Mondrian geometrikus művészetét.

A kollekció gyakorlatilag majdani kulturális meghatározó erejéről kapta nevét: egy élethosszú dialógus kezdődött divat és művészet közt, amely meghatározta Saint-Laurent karrierjét.

Mondrian2
Ruha Hommage A Piet Mondrian / Fotó: Alexandre Guirkinger

Saint-Laurent tudatában volt akkoriban, hogy nem képes lépést tartani kortársaival, akik nála merészebbek, modernebbek voltak. Mégis, az inspiráció az utolsó pillanatban jött.

Az inspiráció Mondriantól az utolsó pillanatban jött. Semmi nem élt, semmi modern nem volt az ötleteimben, amíg ki nem nyitottam azt a Mondrian-könyvet, amit anyámtól kaptam karácsonyra. Az adta a kulcsötletet

– mondta a divattervező a France Dimanche-nak. Maga a ’65-ös divatshow végülis nemcsak egy Mondrianhoz szóló óda lett, látható hatást tett rá még Serge Poliakoff és a formalista Kazimir Malevich.

A bemutatót követő évben, a kollekció szinte unalmasan népszerű lett, ahogy a Harper’s Bazaar írta. A Mondrian-ruhautánzatok elárasztották a piacot. A legérdekesebb azonban, hogy ezzel a húzásával Saint-Laurent kétfelé is tudott befolyást gyakorolni: egyrészt a tervezők elkezdtek egyre több elemet inkorporálni a képzőművészetből ruháikba, másrészt meghatározta a ready-to-wear kezdetét, ahogy ma ismerjük.

A ready-to-wear fogalma gyakorlatilag a modern utcai ruházatot jelenti, a csavar talán annyi a fordításban, hogy magában foglalja a haute couture divattervezőinek funkcionális, mindennapi ruházkodás felé fordulását. A Mondrian-kollekció ugyanis olyannyira népszerűvé vált, hogy Saint-Laurent volt az első, aki egy ruhájának szabásmintáját eladásra bocsátotta. Onnantól kezdve nemcsak a tervező párizsi műhelyében készültek el a kollekció darabjai, hanem nők otthonaiban. Ez volt az első alkalom, hogy egy kifutó darabja ilyen nyíltan befolyásolta, mit akartak viselni a nők.

A szabásminta elérhetővé tételét követően Saint-Laurent maga is megnyitotta a saját ready-to-wear boltját. Jobban mondja, valahogy egy sajátos átmenetet képzett a tervezés, a szabóság és a ruhabolt között. Ha átlagemberek pénzt keresnek az ő tervezéséből, miért ne tehetné ezt maga az ötletgazda is? Azóta pedig a divatvilág valahogy így is maradt, ahogy Yves Saint-Laurent meghatározta.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.