Miután a kormányok a koronavírus-járvány alatt betiltották a gyülekezést, és ezzel a tüntetéseket, az aktivisták az online térben folytatták a tiltakozást. A Dazed összegyűjtötte a virtuális teret meghódító Z generációs tüntetésszervezők tapasztalatait, akik fáradhatatlanul küzdenek országuk demokráciájáért.

Mianmari fiatalok a katonai rezsimmel szemben

Nandar 25 éves mianmari nő, aki feminista podcastot vezetett, amíg a februári katonai puccs után a militarista rezsim le nem kapcsolta az internetet. Azóta a tüntetések szervezésében vesz részt. Alaposan kitanulta a titkosító szoftverek, VPN-ek és cserélgetett SIM-kártyák működését, hogy hivatalos hálózat nélkül is tudjanak kapcsolatot tartani és szervezkedni az ellenállók, így cselezve ki a katonai vezetést. 

Nandar szerint a hatalomátvátel után csak erősödött a fiatalok szolidaritása és a bátorsága. A véres megtorlások ellenére egyre többen kapcsolódtak be aktívan az ellenállási mozgalomba, ez ad reményt nekik. Amikor a tüntetők még fizikailag is összegyűlhettek, flash-mobokat tartottak, ahol különféle jelmezekbe öltöztek be, hogy elvonják a rohamrendőrök figyelmét, Az éhezők viadalából vett kézjellel üdvözölték egymást, amely egész Dél-Kelet-Ázsiában nagyon elterjedt a demokráciapárti tüntetők között.

Raman Prataszevics Online Tuntetes Demokracia
Raman Prataszevicset Már 2017-Ben Is Letartóztatták / Fotó: Epa-Efe / Tatyana Zenkovics

2020 áprilisában az anonim tagokból álló Igazságot Mianmarnak aktivista csoport adatokat közölt a hadseregben zajló korrupciós ügyekről, a katonaság és a legfelsőbb üzleti körök összefonódásáról. Nyárra már blokkolták a platformjukat. Yadanar Maung szóvivő elmondta, hogy gyűlölködő trollokat is bevetettek, akik valótlan információkat terjesztettek a tagokról. Hozzátette, hogy az internet elzárásával egyúttal a járvánnyal kapcsolatos információkat is elvágták az emberektől. Nandarhoz hasonlóan Maung is bízik az emberek találékonyságában, ha az ellenállásról van szó.

Kapcsolódó cikk

Tony Lin, a Hongkongi Egyetem korábbi kutatója, az internetes cenzúra szakértője szerint Kínában, ahol a fizikai tüntetések rendkívül kockázatosak, már a Covid előtt is tartottak online tiltakozásokat. Először azonban Hongkongban jelentek meg igazán látványos módon, annyira, hogy válaszul a kínai rezsim még inkább szigorított az internetes cenzúrán.

Tünde nyelvű fordítással a cenzorok ellen

2020 márciusában törölték a netről azt az interjút, amelyben a vuhani kórház sürgősségi osztályának főorvosa arról beszélt, hogy kollégái haltak meg koronavírus-fertőzésben. A WeChaten villámgyorsan reagáltak az emberek: emojikkal, morzejelekkel, braille írással, ősi kínai vagy tünde nyelven, QR-kódokkal írták át a cikket, hogy a cenzorokat megkerülve terjeszthessék. A Kínai Kommunista Párt ellen küzdők taposták ki tehát az utat a nemzetközi online tiltakozásokhoz.

„Sosem kaptak túl nagy nyilvános teret a bírálók Kínában, és most még az a kis lehetőség is beszűkült a kommunista párt jelenlegi vezetése mellett” – jegyezte meg Josh Rudolph, a China Digital Times szerkesztője.

Kapcsolódó cikk

Joshua Wong hongkongi demokrata aktivista, aki a 2014-es esernyős tüntetések során szerzett nemzetközi hírnevet, a Nintendónak mondott köszönetet, amiért 2020 áprilisában megjelent az Animal Crossing: New Horizons videójáték, amellyel a hongkongi fiatalok kifejezhették tiltakozásukat a függetlenségüket egyre inkább veszélyeztető Kínával és a kínai befolyást képviselő hongkongi főminiszterrel, Carrie Lammal szemben.

Bár korábban már a Grand Theft Auto V kaland-videójátékkal is tüntettek Kínában, de csupán az Animal Crossingnál ismerte fel az állampárt, hogy valós veszélyt jelenthet, ezért egy időre be is tiltották. Wongot pedig 53 társával bebörtönözték.

Kis helyi ügyet is könnyebb felkarolni az interneten

„Sokáig lenéztem a digitális aktivizmust. De egy jó kamerával és gyorsan pötyögő ujjakkal a Twitteren komoly gondot lehet okozni és rengeteg embert lehet mozgósítani” – jelentette ki Hiba Ahmad, a Save Nour aktivista csoport tagja, akik egy londoni hipermarket megmaradásáért kampányoltak tavaly tavasszal. Amikor az üzletet elbontani szándékozó tulajdonos meghirdetett egy online zenei eseményt, a tiltakozók elárasztották üzeneteikkel a Zoom-esemény kommentszekcióját. 

A jobboldali trolloktól átvett zoombombázás sikeréről, a néhány helybeli lakost érintő közösségi akcióról még a The New York Post is megírta, hogy végül nem számolták fel a boltot. A kezdetben a WhatsAppon szerveződő helyi akcióba végül bekapcsolódtak zenészek, rajongók, a dzsentrifikáció ellen küzdő aktivisták, helyi politikusok, mémoldalak még az Egyesült Királyságon túlról is.

Prataszevics szerint a Nextához hasonló híroldalaké a jövő

Roman Prataszevics nevét az egész világ megismerte az elmúlt napokban. Szerinte téves azt gondolni, hogy a járvány után a fiatalok vették kezükbe az online ellenállás irányítását. Tavaly novemberig Prataszevics a független fehérorosz Nexta médiacsoport főszerkesztőjeként dolgozott, amely Telegram-csatornája közvetlen közelről tudósított az augusztusi választások utáni kormányellenes tiltakozáshullámról. 

A Nextát 2015-ben indította egy akkor 16 éves lengyel blogger, Stepan Putilo, és főleg külső forrásoktól származó információkat, híreket gyűjtöttek össze és tettek közzé hírfolyamukban. Volt, hogy percenként ezer üzenet, fotó és videótudósítás érkezett be hozzájuk. A belarusz KGB a két újságírót szélsőséges terroristáknak minősítette. Május 23-án Fehéroroszországban kényszerleszállást hajtott végre az a repülőgép, amelyen Prataszevics is ült, és a Szabad Európa munkatársaihoz hasonlóan letartóztatták a volt főszerkesztőt.

Az az érdekes dolog történt tavaly, hogy 60-as, 70-es éveikben járó emberek is elkezdtek követni minket a hírfolyamban és a közösségi oldalakon. Tudják, hogy csak a Nexta közli a tényeket, mi is folyik valójában, főleg, miután megszüntették az internetkapcsolatot. Ma már teljesen természetes, hogy egy 65 éves VPN-nel Telegramot használ

– mondta a Dazednek letartóztatása előtt Prataszevics, aki szerint a Nexta ráérzett arra, hogy az emberek ki vannak éhezve a valós információkra, és ezt a hírfolyamot már nem lehet feltartóztatni. 2020 szerinte paradigmaváltást hozott:  a híreket már alulról, önszerveződő módon szerkesztik.

Rengeteg kiaknázatlan lehetőség áll az online tiltakozók előtt

„Az új korszakban már a közösségi médián keresztül terjed a demokrácia. Még egy olyan autokrata rezsimben sem, mint Fehéroroszország, nem tudják teljesen ellenőrzésük alá vonni az internetet. A világ előtt járunk, mert bebizonyítottuk, hogy a hatóságok nem képesek megállítani az információt. Ha mi nem buzdítjuk az embereket arra, hogy álljanak ki a jogaikért, akkor mégis ki fogja?” – mondta el a Nexta szerepét a diktátor hatalmával szemben.

Bronwyn Williams trendkutató, a The Future Starts Now (A jövő most kezdődik) című könyv szerzője szerint eddig még csak a felszínt kapargattuk azzal kapcsolatosan, hogy mit tehetnek a határokon átnyúló, szabadon hozzáférhető és nem elhallgattatható titkosított hálózatok az elnyomó rezsimek ellen. 

A kriptovaluták tovább bővíthetik a kommunikációs lehetőségeket a jövő generációi számára, ahol a pénzek és a gondolatok szabadon áramolhatnak a digitális árnyékban. Úgy gondolja, az avatar-aktivizmusé a jövő, amikor már digitálisan animált influenszerek hirdetik az igét, és szerezhetnek komoly társadalmi befolyást a YouTube-on keresztül úgy, hogy semmiféle fizikai veszélynek nem teszik ki magukat.

A világ országaiban lassan véget érnek a járvány miatti korlátozások, de a demokrácián nyomot hagynak a megszorító intézkedések. Ahogy a tüntetők a fizikai térből a virtuálisba léptek át, elmondhatjuk, hogy a szellem elszabadult, és a jövő generációk mindig is egy lépéssel előrébb fognak járni.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet