Ahogy a népszerű mondás tartja: „kétféle ember létezik: aki szerette Jimmyt és aki tagadja”. Ha ez nem is állja meg a helyét száz százalékban, annyi biztos, hogy a magyar nyilvánosságra kevesen voltak akkora hatással, mint az aranytorkú csepeli énekes. Arról azonban már kevesebbet lehetett tudni, melyik társadalmi csoport áll közelebb Jimmyhez. Egy friss kutatásból most viszont kiderült, hogy a kormánypárti szavazók vagy az ellenzéki szimpatizánsok szívéhez állt közelebb a Király.

Reprezentatív felmérés mutatta meg, kik hallgatják, kik szeretik Zámbó Jimmyt, és hogyan változtatott a nézők Királyról alkotott képén az élete ihlette sorozat.

Zámbó Jimmy még ma, 22 évvel halála után is a köztudatban van: na, de kik a legnyitottabbak és kik a legelutasítóbbak művészete iránt? Melyik pártra szavaznak és milyen anyagi körülmények között élnek, hogyan látják a Király elismertségét? Minderre választ kapunk az IDEA Intézet kutatásából, amit az rtl.hu ismertetett.

Huszonkét esztendővel Jimmy halála után még mindig jelentős rajongótáborral bír a Király. Az online felmérésben megkérdezettek 9 százaléka mondta azt, hogy „nagyon szereti” Jimmy dalait, 30 százalék szerint pedig ez „hangulatfüggő”. Az énekes művészetéről alkotott kép a mai napig nagyon megosztó: a megkérdezettek majdnem fele mondta, hogy „egyáltalán nem szereti” azt.
A megkérdezettek 2 százaléka hallgat rendszeresen Jimmy-dalokat, illetve további 10 százalék az „időközönként” opciót választotta. Az emberek 27 százaléka mondta azt, hogy csak véletlenül hallgatja ezt a zenét, „ha éppen szól a háttérben”, de ez azt is jelenti, hogy bizony még ők is felismerik Zámbó Jimmy dalait.
A megkérdezettek közül valamivel több nő állította, hogy nagyon szereti az énekes munkásságát, mint férfi. (A nők 10 százaléka, a férfiak 8 százaléka mondta ezt). Természetesen az idősebb korosztály jobban kedveli Jimmyt, mint a fiatalok: 60 év felett 12 százalék szereti nagyon, 44 százalék szerint hangulatfüggő.
De azért azok a rajongók is képviseltették magukat, akik meglehet, csak a Király halála előtt néhány évvel születtek: a 30-as korosztályból 11 százalék mondta azt, hogy szereti a Jimmy-dalokat.
Azok közül, akik úgy nyilatkoztak, hogy szeretik Jimmyt, legnagyobb részt a kimagasló énektudását emelték ki mint okot (58 százalék). Nem elhanyagolható azonban azoknak sem a száma, akiket a Király dalszövegeiből áradó érzelem fogott meg (20 százalék.)

Kapcsolódó cikk

Ha azt vizsgáljuk, kik lehetnek 2023-ban is Zámbó Jimmy rajongói, az derül ki, hogy legnagyobb eséllyel a községekben élő (körükben 12 százalék szereti nagyon a dalait), alacsonyabb iskolai végzettségű (a 8 osztályt végzettek 27, a szakmával rendelkezők 13 százalék mondta ezt) és rosszabb anyagi helyzetű (az önmagukat „nélkülözőként” jellemző válaszadók 24 százaléka szereti) emberek között kell keresnünk őket – írja a felmérés.

Kapcsolódó cikk

Zámbó Jimmy megítélésével összevetve igen érdekes eredményekre jutottak a kutatók: arányaiban a legtöbben (20 százalék) a Jobbik szavazói közül mondták azt, hogy nagyon szeretik a dalait (további 33 százaléknyi jobbikos szerint „hangulatfüggő”). Ugyancsak viszonylag magas (13 százalék) a Jimmy-kedvelők aránya a volt Jobbik-elnök, Jakab Péter által létrehozott Nép Pártján Mozgalom szimpatizánsai körében.

A kormánypárti szavazók közt a teljes népességnél valamivel többen (11 százalék) kedvelik a Király dalait. A leginkább elutasítóak a Momentum-szavazók, 71 százalékuk mondta azt, hogy egyáltalán nem szereti.

Ha úgy teszik fel a kérdést, hogy milyen gyakran hallgat valaki Jimmy-dalokat, akkor is a Jobbik-szavazók közül mondják a legtöbben, hogy „időközönként” előkerül náluk ez a fajta zene (19 százalék). Az egyéb pártok szimpatizánsai közül összesen 18 százalék mondta azt, hogy rendszeresen vagy időközönként hallgat Jimmyt, a kormánypárti szavazók esetében ez az arány összesen 16 százalék. A másik oldalon a Momentum-szavazók állnak, akiknek 82 százaléka mondta azt, hogy soha nem hallgat ilyen zenét.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet