Követem Design A Zara meglépte azt, amit minden divatcégnek követni kellene

A Zara meglépte azt, amit minden divatcégnek követni kellene

Promóció

A Zara tulajdonosai bejelentették, hogy 2025-ig a kollekcióik 100%-ban fenntartható anyagból készülnek majd, írja a The Guardian.

Promóció
- Advertisement -

Az Inditex a harmadik legnagyobb ruhaipari vállalat a világon a Forbes idei felmérése alapján. A cég kijelentette, hogy az összes hozzájuk tartozó brand, tehát a Zara Home, a Massimo Dutti és a Pull&Bear esetében is követni fogják az irányvonalat.

A Zara 2019-es nyári kollekciója / Fotó: StyleCaster

Ez csak az egyik a számos nagyszabású cél mellett. 2025-ig a Zara központokat, gyárakat és üzleteket megújuló energiával fogják üzemeltetni, és nullára redukálják a hulladék kibocsájtást. A felhasznált viszkóz 2023-ig szintén 100%-ban fenntartható lesz.

Erősnek kell lennünk a változásra, nem csak a vállalaton belül, hanem az egész szektorban

– nyilatkozta Pablo Isla, az Inditex vezérigazgatója.

A vállalatcsoportot, amely Spanyolország leggazdagabb emberének, Amancio Ortegának a tulajdonában van, a leginkább fenntartható vállalkozások közé sorolta a Dow Jones 2016 és 2018 között. A vállalat bevétele az elmúlt évben 3%-ot emelkedett, amely bizonyítja, hogy a fenntarthatóság a profitra is jó hatással van.

Az Adidas megesküdött, hogy 11 millió pár cipőt készít az óceánba került műanyagból

Az Adidas és a Parley közös termékei valódi értéket nyújtanak a megjelenésen, funkcionalitáson és minőségen túl, mivel minden darab egy tisztább óceánhoz járul hozzá. 2017-ben egymillió, 2018-ban ötmillió pár cipőt készítettek újrahasznosított műanyagból, 2019-ben ezt a számot tizenegymillióra szeretnék növelni. A Prouder projekt lényege az Adidas ikonikus, Samba cipőinek újragondolása az egység, egyenlőség és eredetiség jegyében.

Az Inditex komolyan elkötelezte magát a fenntarthatóság felé. 2015 óta több mint 34 ezer tonna használt árut gyűjtöttek össze az üzletekben kihelyezett ruhagyűjtő tárolókban. Spanyolországban, Pekingben és Sanghajban pedig eredményesen működik a vásárlók otthonából történő használt ruha elszállítás. A szolgáltatást Londonban, Párizsban és New Yorkban is tervezik a bevezetést.

A Zara, amely az Inditex csoport 70%-át jelenti, az első nagyvállalat, amely a fenntartóbb jövő érdekében vállalt elkötelezettséget.

A vállalat szorosan együttműködik a Vöröskereszttel, a használt termékek újraelosztásában, illetve részt vesz olyan technológiai kutatásokban, amelyek a textilek újrahasznosítását célozzák. Ezen kívül 2020-ig véglegesen felhagynak a veszélyes vegyi anyagok alkalmazásával és megoldják a feleslegessé vált termékek semlegesítését is.

A Zara elkötelezte magát a fenntartható divat eszméjének / fotó: Zara

A vásárlók is egyre inkább ellenőrzik azt, hogy a vállalatok mennyire figyelnek oda az etikus termelési folyamatokra és a felesleges anyagok kezelésére. A brit kormány szintén az újrahasznosítási módokat támogatja, a ruhaipari vállalatokra kiszabott büntetések helyett.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3