Február 21-én lenne 100 éves a méltán világhírű cseh illusztrátor, rajzfilmrendező és forgatókönyvíró Zdeněk Miler, aki többek között a világszerte ismert Kisvakond rajzfilmet is megálmodta.

Felnőtteknek készült animációt is rendezett

Zdeněk Miler 1942-ben kezdte filmes munkáit, 1945-ben már Európa máig egyik legismertebb filmstúdiójának frissen induló animációs részlegéhez csatlakozott, a Bratři v tritkuhoz.

Zdeněk Miler Kisvakond 100 Eves
Zdeněk Miler illusztrátor-rajzfilmkészítő / Fotó: WMN

Első felnőtteknek készült animációja, a Milliomos, aki ellopta a Napot. Alkotásai többnyire valamilyen propaganda eszközeként készültek, de mivel jól ismerte a gyerekek igényeit és a nyugati alkotók munkáit, gyerekek számára élvezhető és szerethető filmeket készített.

Zdeněk Miler ezüstoroszlánt kapott a Kisvakond rajzfilmért

1956-ban jelent meg a mindenki számára jól ismert Kisvakond kék kertésznadrágos figurája, egy textilipart bemutató propagandafilmben. A Kisvakond 60 animációs film szereplője volt. Az animációs filmsorozat több díjat is kapott, például a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon az ezüstoroszlánt.

Kapcsolódó cikk

Az évforduló alkalmából a budapesti Cseh Centrum a Kisvakondról szóló mesefilmekből 6 epizódot tett ingyenesen megtekinthetővé a magyar közönség számára. A megtekintés rövid regisztrációhoz kötött, az epizódok február 21-28. között megtekinthetők.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk