Csaknem hetven program, köztük komolyzenei és dzsesszkoncertek, irodalmi, színházi és táncszínházi előadások, kiállítások, kirándulások, családi és gasztronómiai programok várják a látogatókat augusztus 13-22. között a 30. Zempléni Fesztiválon.

Öt kiállítás, dzsessz és természetesen komolyzene várja az érdeklődőket a Zempléni Fesztiválon

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett egy tucat más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont neves magyar és külföldi szólisták, népszerű együttesek produkcióinak – olvasható a szervezők MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A programok többségét továbbra is a komolyzene műfajához tartozó koncertek alkotják, de hagyományosan erős a dzsesszkínálat, és a társművészetek is képviseltetik magukat. Öt kiállítás nyílik a fesztiválon.

Az augusztus 13-i nyitóhangversenyen, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán fellép a Budafoki Dohnányi Zenekar, az est szólistája Lendvai József hegedűművész, karmestere Hollerung Gábor, a fesztivál művészeti vezetője lesz. Az együttes másnap Szerencsen, a várudvaron Nyáresti klasszikusok címmel ad koncertet.

Először érkezik Tokaj-Hegyaljára a Concerto Budapest Keller András irányításával, és több év után újra fellép a Miskolci Szimfonikus Zenekar Antal Mátyás vezényletével. A nagykoncertek sorozatát a záróhangversenyen hat trombitaművész és a fesztiválalapító, a Liszt Ferenc Kamarazenekar zárja a Trumpetissimo – Trombitagálával.

A Tokaj Fesztiválkatlanban három nagyprodukció látható. Elsőként, augusztus 14-én az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes táncosai a 20 éves Naplegenda című előadás egy erre az alkalomra készített jubileumi változatát mutatják be. Augusztus 19-én lesz a Monarchia Operett bemutatója: Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című darabját láthatja a közönség, Waldeck grófnő szerepében Oszvald Marikával.

Két produkcióval tisztelegnek Bartók előtt

A fesztivál harmadik nagy rendezvénye a Tokaj Fesztiválkatlanban Leonard Bernstein West Side Story szvitje és Carl Orff Carmina Burana című műve lesz.

Augusztus 16-án “Verdi, Verismo” címmel Boros Csilla és Kálmándy Mihály áriaestje hallható, kísérőjük Dénes István zongoraművész-karmester. lesz Két-két koncerten is énekel a Szent Efrém Férfikar, a különleges hangzású németországi Sjaella, és újra Zemplénbe látogat az orosz Szvetilen Énekegyüttes.

A fesztiválon több neves zongoraművész is fellép: Farkas Gábor, Berecz Mihály, a Simon IzabellaVárjon Dénes házaspár és Johann Sebastian Bach Goldberg-variációinak különleges átiratával készül Bizják Dóra és Zentai Károly.

A fesztivál a Bartók-emlékév kapcsán két produkcióval tiszteleg a zeneszerző előtt. Augusztus 15-én Tokajban a Paulay Ede Színházban a 10 éves Feledi projekt mutatja be a Hat tánc című kompozícióját, 18-án Sárospatakon a Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében Bartók & Jazz címmel két Bartók-feldolgozás hallható a Káel Norbert Jazzical Trió és a Sárik Péter Trió előadásában.

A kiemelt programokon kívül több kamarakoncert és gyerekprogram várja az érdeklődőket. Sohonyai Attila költővel és a verseit tolmácsoló Kőszegi Ákossal találkozhatnak a látogatók Sárospatakon és Tolcsván, és idén is részt vesz a fesztiválon Lackfi János költő, író.

Wolf Kati, Csordás Levente és Kocsis Tibor szólózik

Tokajban a Paulay Ede Színházban 17-én A padlás című zenés darabot is láthatja a közönség, a Broadway Event és a fesztivál közös szervezésében.

A fesztiválon fellép augusztus 14-én és 15-én a Bohém Ragtime Jazz Band, 20-án a Budapest Jazz OrchestraWolf Kati, Csordás Levente és Kocsis Tibor szólójával –, 17-én a Grand Tokaj Zrt. Szegi Pincészeténél a Swing a la Django, 21-én Sátoraljaújhelyen Ferenczi György és a Rackajam játszik.

Esti Jazz és Folk koncertek idén nemcsak a Sárospataki Borteraszon lesznek, hanem Tokajban is, a Kulturális és Konferencia Központnál, a Jazzudvaron. Fellép a Hász Eszter Quintet, az Antal Gábor Trió és Szőke Szandra, Szakál-Plósz Titanilla, a Lakatos Ágnes Special Zone, a Demeter Quartet, a Varga Dávid Quintet, Urbán Orsi és a népzenészek közül a Szikes Zenekar, a Zagyva Banda és a Zűrös Banda.

A képzőművészet kedvelői az Art Wise kolozsvári művészcsoport tagjainak alkotásaival öt tárlat keretében ismerkedhetnek meg – áll a közleményben.

Több kirándulás és pincészet is látogatható lesz

Mint írják, az idén is lesz több kirándulás, Bekecsre, Hercegkútra, Komlóskára, Taktaharkányba, Tarcalra, kisvasúttal Kőkapura és Pálházára, és folytatódnak a kisebb településekre vitt egésznapos sorozatok: lesz Egy nap Mádon és Egy nap Tolcsván.

A látogatók a rendezvényekhez kapcsolódóan tucatnyi pincészet, köztük a fesztivál hivatalos borszállítója, a Grand Tokaj borait is megkóstolhatják.

A programokról további információ a fesztivál honlapján olvasható.

A fesztivál az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága, a Nemzeti Kulturális Alap és az MVM, valamint a helyi önkormányzatok támogatásával valósul meg.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet