Lehet, soha nem volt kedvenced a Backstreet Boys, de olyan emlékek fűződnek a dalaikhoz, hogy úgy érzed, jobbak a régi zenék. De vajon miért? Kutatók próbálták megfejteni a választ.

A zene mint az emlékek doboza

Miért van az, hogy mindenkinek az számít az igazán jó zenének, amelyeken felnőtt? A Durham Egyetem zenepszichológusai erre keresték a választ kutatásukban, írja a The Conversation.

Zenekutatas Zene Hatasa Agyra Zene Agymukodes Regi Zenek
Hogyan hat a zene az agyműködésre? / Képünk illusztráció / Fotó: Pixabay

A zene szorosan kapcsolódik az emlékezethez és az érzelmekhez. A szaglás után a zene hívja elő leginkább az emlékeket, a nosztalgikus érzéseket és az emlékeket. A lap példaként a novemberben a világot bejáró videót emelte be, amelyen egy idős alzheimeres volt balerina, hogyan tér vissza a múltjába a zene segítségével.

Aránytalanul sokat gondolunk vissza a 10-30 év közötti szakaszunkra

Általános pszichológiai kutatások azt mutatták ki, hogy az életünk bizonyos időszakaira jobban emlékszünk, mint más szakaszokra. Ezen belül is jelentős a 10-30 év közötti szakasz, amelyre a kutatók szerint aránytalanul sokat gondolunk vissza. Hogy ez miért lehet, arra számos elmélet létezik. Az egyik szerint valószínűleg ezen életszakasz az, amelyhez a legtöbb újszerű, a személyiséget meghatározó esemény és élmény köthető. Bizonyos elméletek szerint ezek valószínűleg mélyebben beleégnek az agyba, és egyszerűbben előhívhatók.

Kapcsolódó cikk

Persze a biológiai és hormonális változások is közrejátszhatnak, és azok miatt lesz hatékonyabb az emlékek elraktározása. Ha valakitől megkérdezik, melyik az abszolút kedvenc lemeze, akkor nagy a valószínűsége, hogy életének ezen szakaszából mond majd egy előadót és egy albumot. Azt is megfigyelték a Durham Egyetem kutatói, hogy többet is tudnak az emberek azokról a zenékről és az előadókról, akiket ebben az időszakban hallgattak.

A vizsgálatban 18-82 év közötti embereknél vizsgálták meg, mennyire igaz, hogy a 10-30 év közötti életszakasz határozza meg, mit tartanak jó zenének. A kutatásban három kapcsolódó, mégis jól elkülöníthető aspektusra voltak kíváncsiak:

  • milyen mértékben kapcsolódik a dal saját emlékhez?
  • mennyire ismerős a dal?
  • mennyire tetszik neki a dal?

De hogyan hat a zene az agyműködésre?

Több mint 100 (111) popdal előadóját és címét mutatták meg az alanyoknak, a dalok egy 65 éves periódust (1950-2015) öleltek fel, mindegyik szerepelt a slágerlistákon is, vagyis ismerhették az alanyok.

Az eredmény kimutatta, hogy a dalok, amelyeket ismertek az alanyok, a már említett 10-30 éves életszakaszhoz köthetőek, és ezekhez általában valamilyen saját élmény is előkerült.

Az is kiderült, hogy a 14 éves kor körül volt a csúcs, ezen időszakhoz sorolták az emberek a legtöbb emléket, és azokat a dalokat ismerték a legjobban, amelyek akkor voltak a csúcson, mikor az alanyok 14 év körüliek voltak.

Eredményesnek bizonyult a zenekutatás

Az is kiderült, hogy a 40 év feletti korosztályhoz tartozók azok, akik a serdülőkoruk környékén megjelent dalokat szerették is, vagyis nem csak ismerték a dalokat, és emlékek kapcsolódtak hozzá, de azt is mondták, hogy jobban tetszenek nekik ezek a zenék. Ezzel szemben a 18-40 év közötti korosztálynál néhol még alacsonyabb tetszést aratott a serdülőkoruk zenéje, mint a születésük előtti zenék.

Kapcsolódó cikk

A fiatalkor zenéje akkor is felidéz emlékeket, ha magát a dalt nem is szereti az illető. Adódhat olyan eset, hogy például a Spice Girls vagy Backstreet Boys lehet, hogy nem volt a kedvenc együttese az alanynak, azonban eszébe jutnak róla az iskolai bulik, baráti összejövetelek, és ezzel együtt a fiatalság, ami szerencsés esetben pozitív emlékeket hoz fel.

Vannak olyan dalok, amiket életkortól függetlenül előnyben részesítettek a résztvevők.

Például a ’70–es és ’80-as évek zenéi azoknak is tetszettek, akik akkor még meg sem születtek. Vannak olyan popdalok, amik generációkat kötnek össze, legalábbis abból a szempontból, hogy több korosztály is képes értékelni őket. Ilyen például a Hotel California az Eaglestől, az I Will Survive Gloria Gaynortól és a Billie Jean Michael Jacksontól. 

A kutatás eredménye szerint fontos megjegyezni azt is, hogy számos alany nem gondolja, hogy régen minden zene jobb volt. Ők is úgy gondolják, hogy azon dalokhoz kötődő személyes élmények miatt érzik úgy, az adott dal jobb, mint akár egy frissen megjelent.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk