Bob Geldof vezetésével zenészek és kutyások is azt követelik Londonban, hogy ne legyen Brexit

A londoni zenei élet színe-java nyílt levélben, a kutyatulajdonosok pedig négylábú kedvenceikkel felvonulva követelik, hogy Theresa May gondolja meg a Brexitet.

Nyílt levél a “kulturális börtön” ellen

Vasárnap a legnagyobb zenészek álltak ki nyílt levélben a Brexit ellen. Ebben arra figyelmeztetnek, hogy “kulturális börtön” lesz, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Londoni és Glasgow-i kutyatulajdonosok is úgy döntöttek, hallatják a hangjukat egy Brexit-ellenes referendum érdekében.

Felszólították Theresa May miniszterelnököt, hogy váltson politikát a Brexittel kapcsolatban. Zenészek egy második népszavazást követelnek az Egyesült Királyság EU-ban maradása mellett.

A nyílt levelet Bob Geldof fogalmazta. Ed Sheeran, Rita Ora, Jarvis Cocker, Brian Eno, Damon Albarn, Johnny Marr, korábbi Smiths-gitáros és a Pink Floyd dobosa, Nick Mason is aláírta. 

A klasszikus zene részéről az aláírók között szerepel Sir Simon Rattle, aki 16 évig volt a Berlini Filharmonikusok karmestere és a Bach-szakértő John Eliot Gardiner.

A zenészek attól tartanak, hogy egy megegyezés nélküli Brexit elhallgattathatja Nagy-Britannia virágzó zenei iparát, “saját építésű kulturális börtönné” változtatva azt.

bob geldof
Bob Geldof az Egyesült Királyság EU-ban maradása mellett kampányol / Fotó: AFP / Getty Images

A levél a The Observerben jelent meg, felhívva Thersa May figyelmét arra, hogy az EU-ból való kilépés “a zeneipar minden aspektusára kihatással lesz. A koncertturnéktól az eladásokig, a szerzői jogi jogalkotástól a jogdíjakig.”

A zenészek szerint egy “elbaltázott Brexit” komoly károkat okozhat a 94-milliárd fontos kreatív iparnak.

A kutyák is a Brexit ellen vannak

A zenészek érvei meggyőzték azt a körülbelül ezer kutyát, jobban mondva gazdáikat is, akik a Waterloo állomástól a Parlamentig vonultak vasárnap. Ők is egy második Brexit-népszavazást követelnek.

No Title

Wooferendum in Glasgow. @AlynSmith giving us our support 🙂 pic.twitter.com/Q3jBHdzykJ

A “wooferendum” szervezői azon aggályuknak adtak hangot, hogy a kilépés az Unióból az állatokat is érinti majd. Kevesebb lesz az állatorvos, az állateledelek ára pedig emelkedni fog. 

https://twitter.com/Fi_Rutherford/status/1048901269379862528?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dw.com%2Fen%2Fmusicians-and-dog-owners-in-london-urge-theresa-may-to-reconsider-brexit%2Fa-45790332

Attól is tartanak, hogy az EU állategészségügyi útlevélrendszere is felfüggesztésre kerül, ami jelenleg 250 ezer állatnak teszi lehető az európai utazást gazdáikkal együtt.

A kutyákat arra bátorították, hogy rápisiljenek a Brexit-pártiak, köztük Boris Johnson korábbi külügyminiszter és a volt Függetlenségi Párt-vezér Nigel Farage fényképeire, a felvonulás útvonalán elhelyezett “pisi állomásokon”.

45789910 401
Kutyák fejezik ki véleményüket a “pis állomások” egyikén / Fotó: Imago / Pacific Press Agency / L. Wateridge

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból