Iszonyatos pénzeket adnak a gyűjtők a rockvilág relikviáiért

Koncertplakátok, bőrdzsekik, kéziratok? Mennyit ér meg egy gyűjtőnek a zenészek relikviái?

119 ezer dollár egy koncertplakátért

Michael Jackson fehér flitteres kesztyűje, amelyet Victory című 1984-es turnéja alatt viselt a popsztár, 112 ezer dollárért kelt el egy szombati poptörténeti árverésen – közölte a Heritage Auctions aukciósház.

michael jackson victory turnekesztyu
Michael Jackson a 1984-es Victory turnén / Fotó: Getty Images

Egy licitáló 119 ezer dollárt fizetett egy ritka 1958-as koncertplakátért, amelyen a rock and roll olyan nagyságai szerepelnek, mint Buddy Holly, Chuck Berry és Jerry Lee Lewis. A tarka plakáttal 16 zenész és zenekar három madisoni (Wisconsin állam) Big Beat-koncertjét reklámozták, a hangversenyen olyan nagy slágereket adtak elő, mint a Peggy Sue, a Great Balls of Fire vagy a Sweet Little 16.

Bob Dylan rekordot döntött

Egy 1966-os fekete-fehér poszter, amely a Jefferson Airplane együttes egy San Franciscó-i koncertjéhez készült a pszichedelikus pop-art stílusában, több mint 11 ezer dollárért talált gazdára. Több mint két tucat licitáló harca tornászta a magasba a Bob Dylan egyik első nagy New York-i fellépésére hívó, kézzel írt 1963-as szórólap árát, amely így 4000 dollárra szökött fel. Idén pedig rekordot döntött egyetlen egy lappal Dylan, amiért áprilisban több mint 700 millió forintnak megfelelő összegért kelt el. Májusban egy újabb aukción volt látható az egyik relikviája, mégpedig egy elveszett dalának kézirata.

Linda Ronstadt (Heart Like A Wheel) rockénekesnő emléktárgyainak egy csoportját 65 ezer dollárért adták el, a legdrágábban – 35 ezer dollárért – Yamaha márkájú fekete zongoráját, amelyet San Franciscó-i házába vásárolt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból