Követem Közélet 31,5 milliárddal támogatja a lengyel kormány a zene- és...

31,5 milliárddal támogatja a lengyel kormány a zene- és a színházipart

Promóció

Mintegy 31,5 milliárd forintnak megfelelő értékű állami alapot létesítenek Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt gazdasági nehézségekkel küszködő kulturális intézmények támogatására – közölte szerdán Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter.

Szeptemberig tarthat a törvényhozási folyamat

Promóció
- Advertisement -

A 400 millió zlotys (31,5 milliárd forintos) alapból az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények veszteségeinek akár 40 százalékát fedezhetik majd. A magáncégek és a civilszervezetek által működtetett intézmények esetében a támogatás a veszteség 50 százalékáig igényelhető. A segítséget elsősorban a zene és a színház területén tevékenykedő szervezeteknek szánják.

Az alap létrehozását a járvány idején elfogadott gazdaságvédelmi törvények módosítása teszi majd lehetővé. Piotr Glinski szerint a törvényhozói folyamat várhatóan szeptemberig tart.

Jerzy Miziołek (b), a Nemzeti Múzeum menedzsere, és Piotr Gliński miniszter (j) / Fotó: Tomasz Paczos

A kormányfőhelyettes azon reményének adott hangot, hogy az alap létrehozása elősegíti a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került kulturális intézmények fennmaradását.

Adómentességgel is járt a támogatás

Az alap nem a kulturális minisztérium által felügyelt intézményeknek szól, azokat ugyanis a tárca költségvetéséből folyamatosan jelentős támogatásban részesítik. Példaként Glinski a nemzeti színházként, nemzeti operaként és nemzeti balettként is működő varsói Nagyszínházat említette, amely már 3,5 millió zloty (275 millió forint) támogatásban részesült.

Különféle támogatási formákban – beleértve a tb-járulékok és az adók befizetése alóli átmeneti mentességet – a lengyel kormány a kultúra, a művészek támogatására a járvány alatt már legalább 4 milliárd zlotyt (315 milliárd forintot) szánt – hangoztatta Glinski.

A lengyel kormány a könyvkiadókra is gondolt április végi törvénytervezetükben. Mint beszámoltunk róla, Lengyelország a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő könyvkiadók érdekében nulla százalékra csökkentené a nyomtatott könyvek utána fizetendő ÁFA-kulcsát.

Július végén Gulyás Gergely bejelentette, hogy ők 5,3 milliárd forintot folyósít az Orbán Viktor lánya, Ráhel nevével fémjelzett Magyar Turisztikai Ügynökségnek, hogy ennyivel segítse a zeneipart. Mindezt azok után, hogy a reményeket elosztva, augusztus 15-e után sem tarthatnak 500 főnél nagyobb rendezvényt, amiért a szakma is felháborodotott. Noha a Fekete Zaj fesztivál ennek ellenére megtartja a rendezvényüket.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3