31,5 milliárddal támogatja a lengyel kormány a zene- és a színházipart

Mintegy 31,5 milliárd forintnak megfelelő értékű állami alapot létesítenek Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt gazdasági nehézségekkel küszködő kulturális intézmények támogatására – közölte szerdán Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter.

Szeptemberig tarthat a törvényhozási folyamat

A 400 millió zlotys (31,5 milliárd forintos) alapból az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények veszteségeinek akár 40 százalékát fedezhetik majd. A magáncégek és a civilszervezetek által működtetett intézmények esetében a támogatás a veszteség 50 százalékáig igényelhető. A segítséget elsősorban a zene és a színház területén tevékenykedő szervezeteknek szánják.

Az alap létrehozását a járvány idején elfogadott gazdaságvédelmi törvények módosítása teszi majd lehetővé. Piotr Glinski szerint a törvényhozói folyamat várhatóan szeptemberig tart.

piotr glinski lengyel kormany zeneszek tamogatasa koronavirus
Jerzy Miziołek (b), a Nemzeti Múzeum menedzsere, és Piotr Gliński miniszter (j) / Fotó: Tomasz Paczos

A kormányfőhelyettes azon reményének adott hangot, hogy az alap létrehozása elősegíti a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került kulturális intézmények fennmaradását.

Adómentességgel is járt a támogatás

Az alap nem a kulturális minisztérium által felügyelt intézményeknek szól, azokat ugyanis a tárca költségvetéséből folyamatosan jelentős támogatásban részesítik. Példaként Glinski a nemzeti színházként, nemzeti operaként és nemzeti balettként is működő varsói Nagyszínházat említette, amely már 3,5 millió zloty (275 millió forint) támogatásban részesült.

Különféle támogatási formákban – beleértve a tb-járulékok és az adók befizetése alóli átmeneti mentességet – a lengyel kormány a kultúra, a művészek támogatására a járvány alatt már legalább 4 milliárd zlotyt (315 milliárd forintot) szánt – hangoztatta Glinski.

A lengyel kormány a könyvkiadókra is gondolt április végi törvénytervezetükben. Mint beszámoltunk róla, Lengyelország a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő könyvkiadók érdekében nulla százalékra csökkentené a nyomtatott könyvek utána fizetendő ÁFA-kulcsát.

Július végén Gulyás Gergely bejelentette, hogy ők 5,3 milliárd forintot folyósít az Orbán Viktor lánya, Ráhel nevével fémjelzett Magyar Turisztikai Ügynökségnek, hogy ennyivel segítse a zeneipart. Mindezt azok után, hogy a reményeket elosztva, augusztus 15-e után sem tarthatnak 500 főnél nagyobb rendezvényt, amiért a szakma is felháborodotott. Noha a Fekete Zaj fesztivál ennek ellenére megtartja a rendezvényüket.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból