Zimbabwei anya: A kábítószerfüggőség felemészt egy egész generációt

A kilátástalanság elől olcsó drogokkal a kábítószerfüggésbe menekülnek a zimbabwei fiatalok. 

A fiatalok fele kábítószerezik

„Mindössze öt dollárba kerül egy kis flakon kodeinszirup, ezzel lehet a leggyorsabban beállni. Itt mindenki ezt issza” – mondja egy fiatal srác a Vice riportjában, kezében a köhögés elleni gyógyszerrel.

Zimbabwe Kodein Kabitoszer
Kodeinfogyasztók / Fotó: Vice

Hararéban, az ország fővárosában lépten-nyomban eldobált barna üvegekbe botlani. A kodeinszirup a mélyszegénységben élő, kilátástalan sorsú zimbabwei fiatalok legnépszerűbb kábítószere. A függőség járványszerűen tombol a körükben: több, mint felük rendszeresen fogyasztja. A BronCleer köhögés elleni szirupjában a fájdalomcsillapító hatású kodein nevű ópiát található. Kis dózisban ártalmatlan, ám rendszeresen fogyasztva függőséget okoz. Mivel alkoholt is tartalmaz, ezért nagy mennyiségben nem csak kábító hatása van, hanem be is lehet rúgni tőle. Légzési nehézségeket, veszélyesen alacsony vérnyomást, és maradandó károsodást okozhat az agyban, a szívben és a májban, valamint tönkreteszi a fogakat is.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A kodein a fejlett világban is menő kábítószernek számít: a tavaly elhunyt Juice WRLD lean-fogyasztó volt, amit szintén kodein alapú köhögéscsillapító szerből készítenek.

Zimbabwe csodálatos természeti kincsekkel rendelkezik. A ’80-as években virágzó gazdaság azonban Robert Mugabe 37 évnyi diktatórikus miniszterelnöksége alatt teljesen tönkrement. Tombol a korrupció, a lakosság 90%-ának nincs hivatalosan bejelentett állása.

A gettókban élő fiatalok élete teljesen céltalan. Munkájuk nincs, ezért hogy kiüssék magukat, marad az illegális dél-afrikai exportból származó kodeinszirup. Ekkor nem érzik a feszültséget, nem kell gondolkodni azon, hogy mihez kezdjenek magukkal, mondja az egyik fogyasztó. 

Kormányzati segítség egyelőre nincs

A dílerek a szomszédos Dél-Afrikából hozzák be a gyógyszereket, és egy üvegen két dollár profitot keresnek. A dél-afrikai gyártó tudja, hogy a terméküket nagy mennyiségben kábítószerként, regisztráció nélkül árusítják, ezért a gyanús értékesítések ellenőrzésére eljárást dolgoztak ki. 

Zimbabwe's Codeine Cough Syrup Epidemic

Zimbabwe is at risk of losing its youth to codeine cough syrup, as the addiction epidemic has already engulfed what the experts estimate could be over half t...

„A fiatalok elsősorban azért nyúlnak a kábítószerhez, mert nincs semmi dolguk. Vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy továbbtanuljanak, és ők így küzdik le a dologtalanságból fakadó stresszt” 

– mondja Hilton Nyamukapa, a Zimbabwei Civil Szabadságjogok és Drogprevenciós Hálózat programkoordinátora. 

Nem készült arra vonatkozó hivatalos, kormányzati felmérés, hogy hány fiatalt érint a kábítószerezprobléma, ezért csak becslésekre lehet hagyatkozni. Nyamukapa információi szerint a fiatalok több mint fele kábítószerfogyasztó. A leszokás szinte lehetetlen, mert csak egy magán fenntartású elvonó működik az országban. Leszokást segítő programok nincsenek. A jogszabályok szerint a kábítószerfogyasztás bűncselekmény, és minden fogyasztót el kéne ítélni. Nyamukapa szerint sem ez, sem a pszichiátriai kezelés nem megoldás, ezért azért küzdenek, hogy hatásos kezelést tudjanak nyújtani a rászorulóknak. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„Egy egész generáció megy tönkre, ha a kormány nem cselekszik, ha a zimbabweiek nem kényszerítik ki a megoldást a kábítószer-problémára, ami felemészti a népünket” – mondja egy ötgyermekes anya, akinek az egyik fia maga is kodeinfüggő volt. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból