Gondoltad volna, hogy a sok zuhanyzás akár árthat is?
Sokan probiotikumokat szednek, hogy támogassák a bélflóra egészségét, azonban a legtöbben azzal nem törődnek, hogy a bőrön is vannak olyan hasznos baktériumok, melyeket óvnunk kellene. A legnagyobb bűn, amit elkövethetünk ellenük, hogy a túl gyakori zuhanyzással folyamatosan lesikáljuk őket magunkról. Ennek pedig megvan az ára.
A kutatók szerint a napi egyszeri zuhanyzás is sok lehet ebből a szempontból. Ha 20 percet töltünk a zuhany alatt, közben szappant, tusfürdőt, sampont használunk, teljesen felborítjuk az érzékeny ökoszisztémát a bőrünkön. Ha adnánk egy kis szünetet a bőrünknek, és csak minden másnap tusolnánk, ez az ökoszisztéma képes lenne teljesen helyreállítani magát, így megszűnne a testszag is, amit a káros baktériumok okoznak.
Napjainkban a személyes higiéniára számtalan tisztálkodószerrel vigyázunk. Ezekkel azonban lemossuk a természetes olajokat a bőrről, majd megpróbáljuk őket szintetikus olajokkal helyettesíteni testápolók, kondícionálók használatával. Ez már önmagában is ironikus, azonban még inkább az, hogy a mesterséges készítményekben lévő olajoknak semmi közük nincs a testünk által termelt természetes faggyúhoz. Éppen emiatt a leggyakoribb probléma a bőrszárazság, mivel a bőr természetes képessége az időjáráshoz való alkalmazkodásra szinte teljesen elveszik.

Kapcsolódó cikk

Screenholder

A kapitalizmus végre megoldotta a problémád, hogy zuhanyzás közben is tudj telefonozni

A napjaink minden percében képernyőkre figyelünk. Szabadidőnkben a telefonra, munkában a számítógépre. Isten ments, hogy egy percet is eltöltsünk zombi üzemmódon kívül, a Screenholderrel zuhanyzás közben is telefonozhatunk majd!

Elolvasom a cikket »

Mit okozhat?

A túl sok zuhanyzás és tisztálkodószer használata akár ekcémát, de még rosszabbat is kiválthat. Gondoljunk bele, hogy a zuhanyzáshoz használt víz mennyi kémiai anyaggal van tele. Ezek a bőrön és a tüdőn keresztül beszívódnak a testbe, komoly egészségi veszélyt jelentenek ránk vagy várandós állapotban a magzatra nézve is. A klórozott víz karcinogén melléktermékeket is tartalmaz, melyek bizonyítottan hólyagrákot és születési rendellenességeket okoznak.

Mit tehetünk?

Ha számodra nem opció 2-3 naponta egyszer zuhanyozni, azt megpróbálhatod, hogy teljes tusolás helyett csak a tested sarkalatos részeit mosod le. Ilyenek a hónalj, a láb és a nemi szervek környéke. Használj hozzá organikus szappant és egy pillanatig se aggódj, a testednek megvan a tökéletesen működő rendszere a bőröd tisztán tartására!

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet