Folytatjuk a tisztítandó eszközök listáját a második tíz tárggyal. Továbbra is a takarítónő sem jönne rosszul.

Fő a tisztaság

Vannak a tisztaságmániások, akik a legkisebb piszok vagy folt láttán már kapják is elő a megfelelő takarítóeszközöket, míg mások sokkal lazábban veszik a takarítást és nem foglalkoznak az apró részletekkel. A tisztaság titka, hogy minden körülöttünk lévő tárgyat olyan gyakran tisztítunk meg, ahogy azt a használatból fakadóan igényli. De vajon tudjuk-e, hogy mit milyen gyakran kéne takarítanunk, kitisztítanunk?

A Bright Side ebben lesz segítségünkre: összeszedtük, hogy melyek azok a használati tárgyak, amelyeket jóval gyakrabban kéne tisztítanunk, mint ahogy azt a legtöbben gondolnák.

Mosógép

Gyarkori Takaritas 11

Egy tanulmány szerint a háztartásban használt mosógépekben is vígan tenyésznek a különféle kórokozók, főleg, ha nem szoktunk fehérítőt vagy hipót hozzáadni a mosószerhez, ami pedig a szöveteket károsítja. Ezért célszerű heti vagy kétheti rendszerességgel egy üres programot elindítani, ami kihipózza a gép belsejét. Az is lehet, hogy találunk a készüléken fertőtlenítő programot, akkor a gyártó utasításait célszerű követni.

Mosogató

Gyarkori Takaritas 12

Az ételektől és a mosogatószerektől kellemetlen piszokréteg alakulhat ki a mosogató medencéjében, ha nem takarítjuk le rendszeresen. Valóságos baktérium- és gombatenyészetté válhat így a mosogatónk, mivel az ételmaradékokból folyamatosan kapja a tápanyagutánpótlást. Heti rendszerességgel érdemes hipós oldattal kimosni a mosogató belsejét.

A hűtő gumitömítése

Gyarkori Takaritas 13

Gyakran megfeledkezünk a hűtőnknek erről a tartozékáról, pedig a gumitömítés zárja le hermetikusan az ajtókat és tartja bent a hideget. Ha nem takarítjuk rendszeresen, idő előtt tönkremehet, és nem lesz képes hatékonyan ellátni a funkcióját. Éppen ezért érdemes évente kétszer mosogatószeres vízzel és egy szivaccsal áttörölni.

Turmixgép

Gyarkori Takaritas 14

A turmixgép tisztítására is érdemes odafigyelni, mert nehezen hozzáférhető alkatrészei miatt könnyen maradhat benne ételmaradék. Antibakteriális mosogatószerrel bő vízben mossuk el minden használat után. 3-4 turmixolás után szagtalaníthatjuk is ecet, víz és mosogatószer keverékével. Öt percig járassuk a turmixgépben a vizet, majd alaposan öblítsük le és töröljük át.

Hajkefe

Gyarkori Takaritas 15

Naponta 50-100 hajszálunk hullik ki. Ezek nagy része már fésülködéskor a hajkefén megakad. Ezért is nagyon fontos a tisztítása, ráadásul a hajkefében könnyen megtelepszenek a baktériumok, a gombák és a kosz. Nincs pontos szabály, hogy milyen gyakran kéne kitisztítanunk, mert attól függ, hogy milyen a hajunk és milyen hajápolási termékeket használunk. Ha nem szoktunk hajlakkot, zselét, hajhabot használni, akkor elég lehet 2-3 hetente lemosni, de a fogak közé szorult hajszálakat kétnaponta el kell távolítani.

Mobiltelefonok és billentyűzetek

Gyarkori Takaritas 16

Szinte állandóan velünk vannak a telefonok és laptopok, ráadásul különféle helyeken le is tesszük őket, ahol mások is megfogdoshatják. Mivel senki nem mos kezet mielőtt hozzányúlna a gépéhez vagy a telefonjához, ezért kiváló táptalajt jelentenek a kórokozóknak. A kezünkről aztán rendszeres tisztítás hiányában mindenre, amihez hozzányúlunk, átkerülnek a kórokozók, így az arcunkra is. Éppen ezért minden használat után le kéne tisztítani az eszközeinket.

Kávéfőző

Gyarkori Takaritas 17

Ha sokáig egészségesek szeretnénk maradni, akkor minden használat után ki kéne tisztítani a kévéfőzőben a szűrőt és az edényt. Háromhavonta pedig el kell végezni a vízkőtlenítést, ha azt szeretnénk, hogy sokáig működjön az eszköz.

Állatok etetőtálja

Gyarkori Takaritas 18

A háziállatok hűséges és kedves társaink, de nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy többféle betegséget is terjeszthetnek, amelyeket az embereknek is átadhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy mindig gondosan megtisztítsuk azokat a tárgyakat, amelyekkel kapcsolatba kerülnek. Az etetőtálat minden étkezés után mossuk el, a vizes tálat és a játékokat pedig kétnaponta.

Szőnyeg

Gyarkori Takaritas 19

A szőnyegek melegséget és komfortérzetet közvetítenek otthonunkban. Annak alapján célszerű eldönteni, hogy milyen gyakran tisztítjuk ki a szőnyegeinket, hogy hányan lakunk együtt és hányan taposunk egy-egy szőnyegen. Kiválóan elnyelik a port, az atkákat és a kórokozókat a cipőnkről, ezért kell gyakran porszívózni, legalább hetente, de ha háziállataink is vannak, akkor még gyakrabban.

Neszeszer

Gyarkori Takaritas 20

Az Aston Egyetem kutatása szerint 10-ből 9 neszeszerben olyan kórokozókat is találhatunk, amelyek különféle bőrbetegségeket terjesztenek. Mivel a szemünk és a szánk közelében is használjuk a szépségápolási termékeket, ezért különösen fontos, hogy a sminktáskánk mindig tiszta és rendezett legyen. A szivacsokat és ecseteket rendszeresen 7-10 naponta mossuk ki, és csak akkor rakjuk vissza a neszeszerbe, ha tökéletesen megszáradtak.

Ha még mindig takarítanál, olvasd el azt is, hogy mely tárgyakat kell a leggyakrabban fertőtleníteni a lakásban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet