Ma már külön szakmának számít a filmes séf
A ’60-as években, ha egy filmben étkeztek a szereplők, akkor általában valamilyen tésztát, leginkább spagettit fogyasztottak, mert azt könnyű volt elkészíteni és sokáig elállt, ha valamiért csúszott a jelenet forgatása. Ahogy azóta a filmipar szinte minden területén, a kellékként használt ételek frontján is jelentős változások történtek. Ma már külön stáb felel a megjelenített ételekért, a szakács mellett ételfotós és sztájliszt is a csapat része.
A Bright Side segítéségével eláruljuk, melyek a legfontosabb tudnivalók a filmekben látott ételekről.
A filmes ételeket szakemberek készítik
A filmekben látott ételeket nem elég csak megfőzni, hanem valódinak és ínycsiklandónak is kell tűnniük a képernyőn. Továbbá meg kell felelniük a forgatáson előforduló extra körülményeknek is. Az ott dolgozó ételsztájlisztok tehát nem csak kiemelkedő gasztronómia ismeretekkel rendelkeznek, hanem olyan rokon területek korszerű tudásanyagával is fel kell vértezniük magukat, mint a molekuláris gasztronómia vagy a táplálkozástudomány.
Előzetes kutatásokat végeznek
Az ételeket biztosító szakembereknek nem csak azt kell pontosan tudniuk, milyen ételekre tart igényt a stáb, hanem tisztában kell lenniük azzal is, hogy a forgatás során milyen hatások érhetik az elkészített ételeket. Ha történelmi, fantasy, sci-fi filmet forgatnak, ha egy hagyományos, valamilyen adott földrajzi területhez kötődő ételről van szó, akkor a gasztrós stábnak hosszas kutatómunkát kell folytatnia, hogy a filmen látottak hitelesnek tűnjenek a nézők számára.
Hatalmas mennyiségeket sütnek-főznek
Nem elég csak egy adag ételt elkészíteni, hanem számolni kell azzal is, hogy többször fel kell majd venni a jeleneteket. Chris Oliver, az egyik leghíresebb amerikai filmes séf például 8-24 egész pulykát szokott megsütni, ha hálaadás napján játszódó filmet forgatnak, hiszen ha ismételni kell a tálalási jelenetet, minden alkalommal egész pulykát kell felvágni.
Az ételfotósokkal ellentétben mindig meg is főzik az ételeket
A reklámszakmában, ha ételeket kell fotózni, gyakran nem szükséges fogyasztásra alkalmas módon elkészíteni az adott ennivalót. A filmiparban, főleg manapság, amikor a HD lencsékkel felvett képeken azonnal ki lehet szúrni minden hamis kelléket, és egy-egy jelenetben fontos szerepe is lehet annak, hogyan eszik a színész, mindez elképzelhetetlen.
Néha azért használnak mű ételeket is
A nem fogyasztásra szánt, díszként funkcionáló ételek nem feltétlenül valódiak.
Vannak olyan ételek, amelyek végül nem kerülnek be a filmbe, de azokat is megeszik
Az ehető forgatási kellékeket a színészek és a stáb a forgatás után általában elpusztítják. Ha mégis lenne maradék, azt vagy elteszik másnapra vagy felajánlják jótékonysági szervezeteknek, újra felhasználják vagy befőzik.
A színészek egészsége elsődleges
A forgatásokon előfordulhat, hogy nem tudják frissiben felhasználni az elkészített ételt, ezért annak órákkal később is ugyanolyan étvágygerjesztőnek és frissnek kell hatnia. A halételeknél és a tenger gyümölcseinél különösen oda kell figyelni, hogy meg ne romoljanak. Az ételsztájlisztoknak ilyenkor gyakran kell helyettesítő terméket találniuk, amely a képernyőn keresztül a megtévesztésig hasonlít az eredeti ennivalóra, ám kevésbé romlandó. Melissa McSorley filmes szakács például tejsodóból készített „osztrigát”.
Nem létező ételeket is készítenek
Ha egy fogadást a 3000-es években, a Tejúton kívüli bolygón rendeznek, az nem kevés kutatást és fantáziát igényel azoktól is, akik majd elkészítik a felszolgálandó ételeket a forgatásra. Olyan ennivalókat kell kreálniuk, amelyek alapanyagai a földitől egészen különböző körülmények között teremnek meg, mégis valahogyan érzékeltetniük kell a néző számára az ételek ízé és állagát.
Rengetegféle konyhai eszközzel dolgoznak
Képzeljük el, mennyi konyhai kütyünk, kiegészítőnk van otthon, majd ezt szorozzuk meg tízzel, majd adjuk hozzá a különböző különleges eszközök, úgymint mindenféle méretű csipeszek, ecsetek, fecskendők, szórófejes flakonok, forrasztók vagy fagyasztó spray-k számát, és akkor megkapjuk, mennyi tággyal dolgozik egy filmes ételkészítő. A forgatások nem mindig filmstúdióban vagy nagyvárosokban zajlanak, így a filmes szakácsok jól felszerelt lakókocsival járnak, hogy akár a semmi közepén is képesek legyenek eleget tenni a rendezők kívánságainak.
A filmben megjelenített ételeknek meg kell felelniük a színészek szigorú étrendjének is
Mielőtt nekilátnának a főzésnek, a filmes szakácsoknak ki kell deríteniük, hogy az egyes színészek milyen étrendet követnek. Tudniuk kell az esetleges ételallergiáikról és alkalmazkodniuk kell az aktuális diétás előírásaikhoz is. Egyre több a vegán színész, akiknek már egy tojás elfogyasztása sem megengedett. Egy kreatív filmes szakács ilyenkor például mangóból és tofuból készít tükörtojást.
Nem csak a filmes ételek verhetik át a nézőt, hanem a pornófilmek forgatásán sem feltétlenül az történik, amit végül a képernyőn láthatunk.
Olivia Wilde és Harry Styles összejöttek a Don’t Worry, Darling filmforgatásán
Egy esküvőn már kézen fogva jelentek meg.