15 hétköznapi dolog, amit eredetileg egészen más célra terveztek

Többnyire meggyőződésünk, hogy a dolgokat rendeltetésüknek megfelelően használjuk. Pedig sok olyan tárgy van, amit eredetileg más célokra terveztek. Most megnézheted, hétköznapi tárgyaid milyen funkciót töltöttek be korábban.

Coca-Cola

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 14
John Pemberton gyógyszerész, amerikai polgárháborús veterán alkotta meg ezt az italt kóladióból és kokalevelekből. Fogyasztását azoknak a katonáknak javasolta, akik eddig morfiummal próbálták meg csillapítani a sérülések okozta fájdalmaikat. Később üdítőitalként kezdett kereskedni vele, de hamarosan minden részvényét eladta. Az új tulajdonosok már olyan kokalevelekből kezdték el gyártani a Coca-Colát, amiből előzőleg kivonták a kokaint.

A fekete ruha

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 13
Az 1920-as évekig fekete ruhát csak a gyász jeleként viseltek a nők, mégpedig legalább 2 évig. Aztán 1926-ban Coco Chanel elkészítette a híres “kis feketét”, amit a Vogue “Chanel’s Ford” névre keresztelt el a tervező emlékére. Először a filmsztárok kezdték el hordani, majd világszerte elterjedt.

Karaoke

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 12
Daisuke Inoue egy japán rockzenész, aki egy kávézóban játszotta zenekara számait olyan vendégeknek, akik szívesen becsatlakoztak énekelni. Egyik este, mikor nem dolgozott, egy szalagra rögzítette a zenét, és ezt adta oda kollégáinak. . 1971-ben pedig feltalált egy olyan gépet, ami ének nélkül játszotta le a zenét, így a zenészek pihenhettek, miközben a vendégek énekesként próbálták ki magukat.

Play-Doh

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 11
Ezt az anyagot eredetileg tapéták megtisztításához használták olyan házakban, ahol a kandalló összekormozta a falat. A vinyl tapéták megjelenésével ez egyszerűbbé vált, hiszen azokat szivaccsal könnyen le lehet törölni, így a gyurma elvesztette eredeti funkcióját. A feltaláló egyik rokona, egy óvónő odaadta a gyerekeknek a ragacsos anyagot, hogy játszanak vele. A sikere elképesztő volt! Később a tisztítószert eltávolították belőle, színezékkel helyettesítették, így született meg az a Play-Doh, amit ma ismerünk.

Futópad

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 10
A mai futópad prototípusát Sir William Cubitt alkotta meg 1818-ban a börtönben tétlenül raboskodó férfiaknak. Az izomerejüket használta fel a gabonák megőrléséhez. A rabok felmásztak egy vízszintes korláthoz, és abba kapaszkodva taposták a véget nem érő lépcsőfokokat.

Post-it jegyzettömb

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 9
Dr. Spencer Silver egy tartós ragasztó feltalálásán kísérletezett, de a ragasztó nem volt elég erős, a dolgok könnyedén elváltak róla. Ekkor a kollégája, Arthur Fry elkezdte ezzel a ragasztóval beragasztani a könyvjelzőt az énekeskönyvébe. Hamarosan a ragacsos jegyzetlapok megjelentek az üzletekben, és még ma is világszerte használják őket.

Magassarkú cipő

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 8
Az ókori Egyiptomban a magas rangú hivatalnokok viseltek magasított sarkú cipőt a vallási rituálékon. Nők és férfiak is hordták ezeket a lábbeliket. De a hentesek is kedvelték, hiszen így nem kellett a vérben tocsogva dolgozniuk. A perzsa lovasok pedig íjazás közben vették hasznát. A középkori Európában a magassarkú viselése az előkelők privilégiuma volt és egyre népszerűbb lett. A 20. században pedig feltalálták a tűsarkakat.

Buborékfólia

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 7
A két mérnök, Alfred Fielding és Marc Chavannes találták fel 1957-ben. Eredetileg egy háromdimenziós műanyag tapéta volt, de ezt a szerepét nem töltötte be túl jól. A feltalálók azonban rájöttek, hogy csomagolóanyagként kitűnően működik. Hamarosan szabadalmaztatták, és azóta is nélkülözhetetlen a csomagolások egyes fajtáinál.

Párna

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 6
Mezopotámiában a párna a tehetős emberek kiváltsága volt. Ezeknek a kemény fejtámaszoknak az volt a funkciójuk, hogy alvás közben távol tartsák az ember arcától és hajától a bogarakat. Az ókori Kínában kifejezetten haszontalannak tartották a puha párnákat, helyette fából, bambuszból, jádéból, porcelánból vagy bronzból készítették a fejtámaszokat, ami a démonokkal szemben is védelmet nyújtott.

Vazelin

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 5
A 19. század közepén az olajmunkások folyamatosan küzdöttek azzal a viaszos anyaggal, ami folyamatosan felhalmozódott a fúrótorony olajpumpáiban. A brit kémikus, Robert Chesebrough azonban meglátta ebben a lehetőséget. Megvizsgálta az anyagot, és rájött, hogy vannak hasznos tulajdonságai. A felfedezése utáni években gyakorlatilag mindenre használták, a sebkezeléstől egészen a szőnyegtisztításig.

Lépcsőjáró rugó

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 4
Kezdetben egyáltalán nem gyerekjáték volt. Richard T. James haditengerészeti mérnök arra keresett megoldást, hogy az érzékeny eszközöket a hajón hogyan lehetne stabilan elhelyezni. Többféle rugóval is kísérletezett, mikor az egyik egyszer csak “lelépkedett” a könyvkupacról, ahova tette. Ekkor született meg a gyerekjáték ötlete, amit Slinky néven lehetett megtalálni az üzletekben. Vállalata több mint 300 millió darabot adott el belőle.

Teafilter

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 15
1904-ben Thomas Sullivan, a New York-i tea- és kávéimportőr úgy döntött, hogy sokkal mutatósabb formában, selyem tasakokba csomagolva fogja árusítani a teát. Vevőinek tetszett az újítás, de mint kiderült, egészen másként használták a kis tasakokat, mint ahogyan Sullivan azt gondolta. Az eredetileg csomagolásnak szánt tasakot beáztatták a forró vízbe, és ezen keresztül főzték meg a teát. Megrendelései rohamosan nőttek, találmánya világszerte népszerű lett.

Listerine

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 3
Joseph Lawrence találta fel ezt a fertőtlenítő hatású készítményt 1879-ben műtéti eszközök sterilizálásához. A sebész Dr. Joseph Lister után kapta a nevét. Az emberek azonban meglátták benne a lehetőséget, és mindenféle célra használni kezdték: fertőtlenítettek vele sebeket, kezeltek vele gombás fertőzéseket, korpásodást, használták a fogászatban és még izzadásgátláshoz is. Az 1920-as években lett igazán népszerű, amikor először reklámozták Listerine néven. . A hirdetésben egy lány elfordította a fejét vőlegénye bűzös lehelete miatt, és azt kérdezte: “Boldog lehetek vele ennek ellenére?” Fertőtlenítőként ma is használhatjuk, pl. borotválkozás után.
Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 2

Viagra

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra 1
A Pfizer szívbetegségek kezelésére fejlesztett ki egy gyógyszert, de a klinikai kísérletek során ezen a téren hatástalannak bizonyult. Azonban fény derült egy mellékhatására: a gyógyszer intenzíven fokozta a véráramlást az ágyéki régióban. Így született meg a híres afrodiziákum.

Mikrohullámú sütő

Tevezes, Keszites, Eloallitas, Mas Celra
Kevesen tudják, hogy a mikrót teljesen más célra találták fel, mint amire ma használjuk. A Raytheon egyik alkalmazottja, a mérnök Percy Spencer a radarberendezést tesztelte, és észrevette, hogy az aktív radarból származó mikrohullámok megolvasztottak a zsebében egy csokit. Kísérletképpen kukoricát tett a magnetronba, ami azonnal elkezdett kipattogni. Ez volt az évszázad felfedezése!

Szeretjük ha rendben van minden a lakásban, tisztaságban, jól esik lefeküdni is. Most megtudhatod, mik azok a tárgyak amiket a legtöbbet kell fertőtleníteni.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk