Sokan csináljuk ezeket a dolgok helytelenül és nem is tudtunk róla.

Talán azt hiszed, ha olajat adsz a tészta főzővizéhez, elkerülheted, hogy összeragadjon. Pedig ezzel csak ártasz. Ha később szószt is szeretnél tenni a tésztára, az olaj meg fogja akadályozni, hogy a szósz a tésztára tapadjon, az eredmény pedig hatalmas csalódás lesz.

Hogy az étel olyan legyen, amilyenre számítasz, a következő hibákat ne kövesd el.

Olajat teszel a tészta főzővizéhez

Hiba Ami Tonkreteheti A Vacsorad 1

Egyesek ezzel próbálják megakadályozni, hogy a víz kifusson, mások pedig azért használják, hogy a tészta ne ragadjon össze. De olajat adni a tészta főzővizéhez rossz ötlet, ha szószt is szeretnél tenni a tésztára, mert az olaj meg fogja akadályozni, hogy a szósz a tésztára tapadjon.

Leöntöd a tészta főzővizét, és leöblíted a tésztát

Hiba Ami Tonkreteheti A Vacsorad 2

Mikor a tészta megfőtt, a legtöbben csak leszűrik róla a vizet. De ha megőrzöd a főzővizet, valójában ízletesebbé teheted vele az ételt. Add a szószhoz, hogy egyenletesebb legyen az állaga. Ha leöblíted a tésztát, lemosod róla a keményítőt, a szósz pedig nem fog megtapadni rajta.

Túl sokat vársz, mielőtt megkevered a tésztát

Hiba Ami Tonkreteheti A Vacsorad 3

Fontos, hogy azonnal megkeverd a tésztát. A legnagyobb eséllyel ugyanis rögtön a főzés megkezdésekor fog összeragadni, mikor a keményítő kiválik belőle.

Nem hagyod felolvadni a húst

Hiba Ami Tonkreteheti A Vacsorad 4

Kapcsolódó cikk

Ha kivetted a fagyasztóból, de nem adsz neki kellő időt, hogy felolvadjon, a hús egyenetlenül fog megsülni. A belseje nyers marad, kívül pedig megég.

Nem hagyod pihenni a húst, mielőtt felszeleteled

Hiba Ami Tonkreteheti A Vacsorad 5

A hús a legtöbb szaftot a belsejében tartalmazza. Jobb, ha vársz egy kicsit, mielőtt felszeleteled, így a szaft a középső részeiből át tud jutni a hús széleihez is.

Megkevered a rizst

Hiba Ami Tonkreteheti A Vacsorad 6

Hacsak nem rizottót készítesz, ne kevergesd a rizst. Ezzel ugyanis aktiválod a keményítőt, amitől a rizs nyálkás lesz.

Felemeled a fedőt, miközben rizst főzöl

Hiba Ami Tonkreteheti A Vacsorad 7

Ne vedd le a fedőt, hogy ellenőrizd, megfőtt-e már a rizs. A hő így elszökik az edényből, és az edény tetejéhez közelebb lévő rizsszemek kevésbé fognak megfőni, mint az alul lévők. Mivel a víz-rizs arányát is módosítod, a rizs szárazabb lehet a kívánatosnál.

Extra szűz olívaolajban sütöd az ételt

Kapcsolódó cikk

Hiba Ami Tonkreteheti A Vacsorad 8

Az extra szűz olívaolajnak alacsony a füstpontja. Ha magas hőmérsékletre hevíted, a benne sülő ételnek kellemetlen szaga lesz és toxikus anyagok válnak ki belőle.

Nem ügyelsz rá, hogy a hal száraz legyen

Hiba Ami Tonkreteheti A Vacsorad 9

Ha a hal kívül nedves és így teszed a serpenyőbe, inkább párolódni fog, mintsem sülni. Azaz, végül nem képződik rajta roppanós kéreg.

Hirtelen sütöd a nedves zöldségeket

Hiba Ami Tonkreteheti A Vacsorad 10

Miután megmostad a zöldségeket, szárítsd is meg őket, különben a víztől hatalmas gőz képződik, amitől a zöldség csak szottyos lesz a végén és az ízét is elveszti.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.