Ez a Hot Wheelses hippibusz több mint 44 millió forintot ér

Egy 1969-es Hot Wheelses hippibusz nem kevesebb mint 44 millió forintot ér, pedig csak prototípus volt.

Csak prototípus volt

A világ legértékesebb Hot Wheels-autója, és minden bizonnyal a legdrágább úgy általában is a játékautók között egy 1969-es Hot Wheels hippibusz, ami csak prototípus volt egy később el nem indult sorozatgyártáshoz. 

Bruce Pascal Legdragabb Hot Wheels Kisauto
Bruce Pascal a világ legértékesebb Hot Wheels kisautójával / Fotó: Carscoops

Miközben általában néhány száz forintért, illetve az USA-ban egy-két dollárért lehet egy-egy Hot Wheels-modeltt megvenni, ez a Volswagen-busz, amiből mindössze 144 darab prototípus készült, 150 000 dollárt, átszámítva több mint 44 millió forintot ér – írja a CNN.

A 144-ből már csak 50 modellről tudni valamit

A modell 1969-ben, a Hot Wheels-széria második évében készült, de hibás konstrukciónak bizonyult. A hippibuszként is emlegetett Volkswagen kisbuszok Beach Bomb típusát kicsinyítették le 1:64 arányban, a valósághű másolatot a hátsó ablakán kilógó szörfdeszkákkal dobták fel. Csakhogy egy Hot Wheelsnek nem elég jól kinéznie, hanem működnie is kell – márpedig ez ennek a modellnek nem sikerült, hiába módosították például a fenékrész tömegét. Miközben a Hot Wheels-autóktól elvárt módon, gyorsan kirobbant a narancssárga pályáról, rendszeresen felborult, eldőlt.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A tervezők így végül lecserélték egy másik konstrukcióra, aminek már az oldalára helyezték a szörfdeszkákat. A hátsó szörfdeszkás változat kereskedelmi forgalomba nem is került, a Hot Wheelseket akkor még csak második éve gyártó vállalat dolgozói vehették meg a különféle színezésű miniatűr VW Beach Bombokat.

A dolgozók aztán ezek egy részét továbbadták, így került mindkét a kisbuszok mindkét rózsaszín példánya – ilyen színnel ugyanis csak kettő készült – annak a Bruce Pascalnak a tulajdonába, aki a legnagyobb Hot Wheels-gyűjtőnek mondható (Instagramján nagyjából 1400 HW-s fotó van).

Az egykori 144 darab prototípusból már csak nagyjából 50-nek a sorsáról tudni valamit, a két rózsaszínből pedig már csak egy van nála – nem csoda, hogy az árából már nem is egy normál méretű kisbuszt játszva meg lehetne venni.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból