Szabad szellemű stílusáról és időtlen Pipistrello lámpájáról ismert Gae Aulenti, ő tervezte az ikonikus párizsi Musée d'Orsay-t is.

Abban a pillanatban, amikor hangosan bejelentik, hogy a piros divat, zöldbe akarok öltözni” – mondta egyszer Gae Aulenti (1927-2012), akinek 86. születésnapja évfordulójának apropójából a Google emlékezik meg a kezdőoldalán. Ez tükrözte egész életére szóló eltökéltségét, hogy a saját útját járja.

Gaetana Aulenti néven született az északkelet-olasz kisvárosban, Palazzolo dello Stella-ban, dacolva szülei azon vágyával, hogy „szép társasági lány” legyen, és otthagyta, hogy építészetet tanuljon a milánói politechnikumban. Miután 1954-ben diplomázott, a 20 fős osztályban mindössze két nő egyike, a Casabella építészeti magazinhoz csatlakozott művészeti igazgatóként, és a Neo-Liberty mozgalom hangos bajnoka lett, amely elutasította a modernizmus dogmáját, és az egyéniség és a mesterség újjáélesztését hirdette.

Aulenti ragaszkodott ahhoz, hogy a tervezőknek szabad véleménynyilvánítást kell biztosítaniuk, soha nem korlátozódhatnak egyetlen stílusra.
Aulenti ragaszkodott ahhoz, hogy a tervezőknek szabad véleménynyilvánítást kell biztosítaniuk, soha nem korlátozódhatnak egyetlen stílusra vagy médiumra. Ennek megfelelően épületeket, bútorokat, világítást, színpadi díszleteket, enteriőröket és grafikákat tervezett.
Gae Aulenti Pipistrello Lampa
Aulenti Pipistrello Című Lámpája Martinelli Luce Számára

Terméktervei közül sok még mindig készül, különösen a klasszikus „Pipistrello” lámpa, amelyet 1965-ben készítettek Martinelli Luce számára. A dizájn enyhén szecessziós hangulatot áraszt, míg Aulenti Fontana Arte világítása a pontos geometriai formák iránti vonzalmát mutatja – a „Giova” lámpa, metsző körök sorozata, jó példa erre.

Gae Aulenti Tavolo Con Ruote Dohányzóasztal Fontana Arte
"Tavolo Con Ruote" Dohányzóasztal, Gae Aulenti A Fontana Arte Számára

Tavolo con Ruote című alkotása, amelyet azután készített, hogy 1979-ben a Fontana Arte művészeti igazgatója lett, tisztelgés a cég üveggyártási hagyománya előtt, a tárgyak szállítására használt szerény fakocsival a gyár padlóján átviszi, és újra feltalálja azt érintetlen üvegből, ipari görgőkkel. teljesen látható.

Kapcsolódó cikk

Aulenti építészként is hasonlóan sokrétű volt. A színházi megjelenítés iránti ösztönét a Fiat mintáinak tárolására alkalmazta, autókat helyezett el a versenypályákra és az Olivettire, ahol az űrkori lakkozott platformok és tükrös lépcsők fóliát adtak a színes írógépeknek.

Legvitatottabb projektje azonban a párizsi Musée d’Orsay volt (1980-86). A barlangszerű, 1900-ban épült Gare d’Orsay vasútállomást a francia művészet kirakatává alakította. Aulenti magára hagyta a hordóboltozatos mennyezetet, és a padlót monumentális kőfalakkal és fémhálós paravánokkal tarkította.

Masszív és robusztus volt – a kritikusok utálták, de a látogatók sorban álltak a háztömb körül. Ma úgy néz ki, mint egy mesterkurzus, hogyan kell újra feltalálni egy történelmi épületet.
Gae Aulenti Designer Google Kezdolapja3
Gae Aulenti / Fotó: Wikimedia

Aulenti egyértelműen élvezte a régi és az új közötti feszültséget: ezt követően művészeti galériává alakította át az impozáns, 18. századi velencei Palazzo Grassit (1985-86). Hasonlóképpen, 1972-es La Grotta Rosa projektje, egy ház az olaszországi Amalfi-parton, egyszerű, modern dizájnt helyezett el egy természetes barlangképződményben.

„Aki azt kérdezi tőlem, hogyan építsek otthont, azt tanácsolom, hogy ne legyen semmi, csak néhány polc a könyveknek, néhány párna a leüléshez” – magyarázta. “És aztán állást foglalni a mulandóság ellen, az elmúló trendek ellen… és visszatérni a tartós értékekhez” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet