A tehetséges fiatal költőknek járó Gérecz Attila-díjat kétévente kapja az arra érdemes – korábban évente osztották. Idén Korpa Tamásé az elismerés. A legutóbbi díjazott Áfra János, aki szintén debreceni kötődésű.

Gérecz Attila Dunakeszin született 1929. november 20-án, majd Budapesten, 1956. november 7-én hunyt el. Magyar költő, sportoló, forradalmár – az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottja.

Összeesküvés vádjával 1950. december 8-án letartóztatták és 15 év fegyházra ítélték. Társai közül négyet halálra ítéltek, hármat kivégeztek. A váci börtönbe vitték, ahol a verselés mellett német, angol és francia költők verseit is fordította.

Ez Nagy Imre befolyásának, az átmeneti enyhülésnek is az időszaka. A magánzárkák használata szünetelt, az elítélteknek megengedték, hogy a gombüzemben és csillámpala-műhelyben dolgozhassanak. Addig csakis szemre húzott sapkával, hátratett kézzel és egyesével engedélyezték a sétákat. Akkor ezeket a sétákat használták találkozásra, beszélgetésre. Valóságos irodalmi kör szerveződött a börtönben (a Füveskert-csoport): Kárpáti Kamil, Béri Géza, Tóth Bálint, Szathmáry György, Tollas Tibor, Péterfy Vilmos, Márkus László, Hámory Jenő.

Beszélgettek, WC-papírra írt verseiket olvasták fel egymásnak. Később műveiket a nyugaton megjelent Füveskert-antológiában adták közre, mely a börtönkápolna előtti füves parkról kapta a nevét.

Gerecz-Attila

A nagy dunai árvíz idején 1954. július 18-án a váci börtönből kijutva és az áradó Dunát átúszva – ez nem csekély sportteljesítmény volt –, Budapestre szökött. Három nap múltán – miután valaki besúgta – letartóztatták és újra bebörtönözték. A budapesti Budapesti Országos Börtönbe vitték és hónapokig szigorított magánzárkában és sötétzárkában tartották.

Innen 1956. október 30-án szabadult. Szabadságharcosként november 4-étől részt vett az utcai harcokban. A Rókus kórháznál két szovjet tankot kilőtt, de egy harmadik T–34-es gépfegyversorozatából halálos lövés érte. A költő földi maradványainak végső nyughelye ma a Kerepesi temető 21-es parcellája.

Két film is készült az élettörténetének felhasználásával:

Csendkút, színes, magyar filmdráma, 85 perc, 2007, rendező: Pozsgai Zsolt

Szökés a nagy árvíz idején, színes, magyar kisjátékfilm, 26 perc, 1996, rendező: Czigány Zoltán

Fotó: Korpatamas.eoldal.hu

A Gérecz Attila-díj az utóbbi évek legjobb első verseskötetéért járó állami kitüntetés, amelyet Kárpáti Kamil, a Stádium Kiadó vezetője alapított 1992-ben az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hősi halottja, Gérecz Attila költő emlékére. Sokáig évente ítélték oda, ám most már kétévente osztják ki, s harminc év alatti elsőkötetes költők kaphatják meg az elismerést. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2002-ben vette át a díj adományozását, jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Írószövetség és a József Attila Kör egy-egy képviselőjéből álló kuratórium hozza meg a döntést. A díjat a Magyar Írószövetség 1956-os megemlékezésének keretében adták át.

Az idei díjat Korpa Tamás költőnek ítélték oda, akinek 2013-ban jelent meg az Egy híd térfogatáról című kötete a FISZ-könyvek sorozat részeként. A Debreceni Egyetemen végzett fiatal kritikus, szerkesztő évek óta publikál különböző irodalmi folyóiratokban. 2006-ban a Sárvári diákírók, diákköltők írótáborának első díjasa lett vers kategóriában, 2012-ben az erdélyi Látó folyóirat Debüt-díját nyerte el szintén vers kategóriában, ugyanebben az évben pedig Juhász Géza-díjat is kapott.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

goballoon.hu - 2024 július - LinkMarketing - 6

Felkészülés a hőlégballonos repülésre

Ma már nem úgy készülünk egy hőlégballonos sétarepülésre, mint a 2019-ben megjelent “A hőlégballon” című film szereplői, akik az NDK-ból próbáltak megszökni egy ilyen légijárművel.

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.