2014 után újból debreceninek ítélték oda a Gérecz Attila-díjat

A tehetséges fiatal költőknek járó Gérecz Attila-díjat kétévente kapja az arra érdemes – korábban évente osztották. Idén Korpa Tamásé az elismerés. A legutóbbi díjazott Áfra János, aki szintén debreceni kötődésű.

Gérecz Attila Dunakeszin született 1929. november 20-án, majd Budapesten, 1956. november 7-én hunyt el. Magyar költő, sportoló, forradalmár – az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottja.

Összeesküvés vádjával 1950. december 8-án letartóztatták és 15 év fegyházra ítélték. Társai közül négyet halálra ítéltek, hármat kivégeztek. A váci börtönbe vitték, ahol a verselés mellett német, angol és francia költők verseit is fordította.

Ez Nagy Imre befolyásának, az átmeneti enyhülésnek is az időszaka. A magánzárkák használata szünetelt, az elítélteknek megengedték, hogy a gombüzemben és csillámpala-műhelyben dolgozhassanak. Addig csakis szemre húzott sapkával, hátratett kézzel és egyesével engedélyezték a sétákat. Akkor ezeket a sétákat használták találkozásra, beszélgetésre. Valóságos irodalmi kör szerveződött a börtönben (a Füveskert-csoport): Kárpáti Kamil, Béri Géza, Tóth Bálint, Szathmáry György, Tollas Tibor, Péterfy Vilmos, Márkus László, Hámory Jenő.

Beszélgettek, WC-papírra írt verseiket olvasták fel egymásnak. Később műveiket a nyugaton megjelent Füveskert-antológiában adták közre, mely a börtönkápolna előtti füves parkról kapta a nevét.

gerecz-attila

A nagy dunai árvíz idején 1954. július 18-án a váci börtönből kijutva és az áradó Dunát átúszva – ez nem csekély sportteljesítmény volt –, Budapestre szökött. Három nap múltán – miután valaki besúgta – letartóztatták és újra bebörtönözték. A budapesti Budapesti Országos Börtönbe vitték és hónapokig szigorított magánzárkában és sötétzárkában tartották.

Innen 1956. október 30-án szabadult. Szabadságharcosként november 4-étől részt vett az utcai harcokban. A Rókus kórháznál két szovjet tankot kilőtt, de egy harmadik T–34-es gépfegyversorozatából halálos lövés érte. A költő földi maradványainak végső nyughelye ma a Kerepesi temető 21-es parcellája.

Két film is készült az élettörténetének felhasználásával:

Csendkút, színes, magyar filmdráma, 85 perc, 2007, rendező: Pozsgai Zsolt

Szökés a nagy árvíz idején, színes, magyar kisjátékfilm, 26 perc, 1996, rendező: Czigány Zoltán

Fotó: korpatamas.eoldal.hu

A Gérecz Attila-díj az utóbbi évek legjobb első verseskötetéért járó állami kitüntetés, amelyet Kárpáti Kamil, a Stádium Kiadó vezetője alapított 1992-ben az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hősi halottja, Gérecz Attila költő emlékére. Sokáig évente ítélték oda, ám most már kétévente osztják ki, s harminc év alatti elsőkötetes költők kaphatják meg az elismerést. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2002-ben vette át a díj adományozását, jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Írószövetség és a József Attila Kör egy-egy képviselőjéből álló kuratórium hozza meg a döntést. A díjat a Magyar Írószövetség 1956-os megemlékezésének keretében adták át.

Az idei díjat Korpa Tamás költőnek ítélték oda, akinek 2013-ban jelent meg az Egy híd térfogatáról című kötete a FISZ-könyvek sorozat részeként. A Debreceni Egyetemen végzett fiatal kritikus, szerkesztő évek óta publikál különböző irodalmi folyóiratokban. 2006-ban a Sárvári diákírók, diákköltők írótáborának első díjasa lett vers kategóriában, 2012-ben az erdélyi Látó folyóirat Debüt-díját nyerte el szintén vers kategóriában, ugyanebben az évben pedig Juhász Géza-díjat is kapott.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból