8 dolog, amit a szülők ritkán tesznek meg a baba egészségéért, pedig az orvosok esküsznek rá

Szülőként azon vagyunk, minél egészségesebbek legyenek gyermekeink. Legyen az csecsemő vagy akár tinédzser. Ezeket a tippeket megfogadva, sokat tehetsz az egészségükért igazán kis korban is már.
Koraszülött babáknál a masszírozásnak bizonyítottan olyan csodás hatásaik vannak, hogy még a kórházat is előbb elhagyhatják, ha masszírozzák őket. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a koraszülött babák, akik ebben nap mint nap részesülnek, gyorsabban fejlődnek, javul az immunműködésük és az általános egészségi állapotuk.
De ez csak egy olyan módszer, ami jót tesz a csecsemőknek. Sok olyan dolog van, melyeket a szülők megtehetnek azért, hogy elősegítsék a babák egészséges fejlődését és növekedését.

Reflexológia a stressz csökkentéséhez

Baba Egeszseg, Baba Egeszseg Tanacsok, Baba Egeszsegeert Tanacsok
/ Fotó: Bright Side
Az anyák sokszor ösztönösen masszírozgatják a babák lábát és kezét, hogy megnyugtassák őket. Kiderült, hogy a babák valóban reagálnak a reflexológiára. A lábfejük finom masszírozása ellazítja őket és könnyebben elalszanak tőle, ezért is érdemes a napi rutin részévé tenni. Hogyan csináld: Először melegítsd fel a baba lábát finom dörzsöléssel. Majd kezdd el masszírozni, és figyeld a baba reakcióját. Ezt naponta megteheted, hogy csökkentsd a stresszt a baba számára.

Érintés és simogatás a mentális egészségért

Hirdetések
Baba Egeszseg, Baba Egeszseg Tanacsok, Baba Egeszsegeert Tanacsok 1
/ Fotó: Bright Side
Szülőként valószínűleg ösztönösen is simogatod a gyermekedet. De tudományosan is bizonyított, hogy azok a gyerekek, akiket többször érintenek meg és dédelgetnek a szüleik, felnőttként jobb mentális állapotban lesznek, mert erősebb idegi kapcsolatokat fejlesztettek ki. Hogy a hipotalamuszuk 10%-al nagyobb, az is bizonyítja, hogy a simogatás és az érintés mennyire hatásosak.

Masszázs a relaxáláshoz és a jobb egészséghez

Baba Egeszseg, Baba Egeszseg Tanacsok, Baba Egeszsegeert Tanacsok 2
/ Fotó: Bright Side
Felnőtteknél a masszázs az egyik legnépszerűbb stresszcsökkentő módszer, melynek csecsemőkre ugyanilyen hatása van. Mikor masszírozzuk a babát, biztonságot, gyengédséget fog érezni, ezenkívül segít a puffadástól, hasfájástól, görcsöktől, székrekedéstől szenvedő babáknak is. A stresszt is csökkenti, de a kutatások azt is kimutatták, hogy a mindennapos masszírozás hatására a koraszülött babáknál intenzívebbé válik a növekedés és a csontozat fejlődése. Hogyan csináld: Lassan és óvatosan masszírozd a baba testét tetőtől talpig. Masszírozás közben végig beszélj hozzá és tartsd vele a szemkontaktust. Ettől könnyebben ellazul és biztonságban érzi magát.Naponta többször is masszírozhatod, ahányszor csak jól esik a babának. Végezheted baba- vagy masszázsolajjal, de előtte a homlokán egy kis helyen teszteld, hogy nem allergiás-e rá.

Pocak-idő az erősebb izmokért

Hirdetések
Baba Egeszseg, Baba Egeszseg Tanacsok, Baba Egeszsegeert Tanacsok 3
/ Fotó: Bright Side
Nemcsak egy meghitt anya-baba időtöltés ez, de érdemes rendszeresen csinálni, mert segít a babának az erősebb izomzat fejlődésében. Később könnyebben tud majd mászni és ülni is. Hogyan csináld: Ha csak most kezditek el ezt a gyakorlatot, akkor eleinte csak rövid időre fektesd a babát a mellkasodra. Fokozatosan növeld az időt, amit a pocakján fekve tölt. Egy idő után már készen fog állni arra, hogy a földön is megtegye ugyanezt. Használj egy törölközőt vagy egy összehajtott lepedőt, tedd a baba hónalja alá, hogy könnyebben fel tudja emelni a fejét, mert ez eleinte nehezen megy a babáknak.

Vibráció és fehér zaj a baba megnyugtatásához

A vibráció bizonyítottan az egyik legjobb módja a síró baba megnyugtatásának. A fehér zajt kibocsátó készülékeknek pontosan ugyanilyen hatásuk van, ráadásul abban segítenek, hogy a baba könnyebben és tovább aludjon. A szárító és a mosógép kész megváltás lehet az újdonsült szülők számára. Az általuk keltett háttérzaj a kutatók szerint hasonló ahhoz, mint amit a babák az anyaméhben hallanak. Hogyan csináld: A babaülést tedd rá a mosó- vagy szárítógépre. Tedd bele a babát, hogy kényelmesen legyen, és tartsd fixen az ülést, hogy biztosan ne eshessen le. Indítsd be a gépet, és hagyd, hogy a vibráció lassan lenyugtassa a babát.

Kocsikáztasd, hogy elaludjon

Hirdetések
Baba Egeszseg, Baba Egeszseg Tanacsok, Baba Egeszsegeert Tanacsok 4
/ Fotó: Bright Side
Autózni a babával, hogy könnyebben elaludjon, a szakértők szerint is működő módszer. Az autó mozgásának altató hatása van a babára, mivel azt a mozgást imitálja, amit a baba az anyaméhben érez. Ettől biztonságban érzi magát, megnyugszik, mintha az anyukája hasában lenne. A szakértők szerint az autó motorjának hangja olyan fehér zaj, amit a babák már megszoktak. Olyan, mint az anyaméhben hallott tompa hangok.

Szódabikarbónás keverék szúnyog- és rovarcsípésre

Baba Egeszseg, Baba Egeszseg Tanacsok, Baba Egeszsegeert Tanacsok 5
/ Fotó: Bright Side
Főleg a nyári hónapok alatt fordul elő sokszor, hogy a babákat megcsípi a szúnyog vagy más rovar. A szódabikarbónából és vízből készült természetes paszta csökkenti a viszketést és a fájdalmat. A lúgos szódabikarbóna semlegesíti és csökkenti a savas duzzanatot. Hogyan csináld: Keverj el vízzel 1 evőkanál szódabikarbónát, hogy sűrű pasztát kapj, amit könnyedén felvihetsz a bőrre. Kend be vele a csípést, és hagyd hatni egy kis ideig. Vattakoronggal töröld le.

Nem mindig az etetés a helyes válasz a sírásra

Hirdetések
Baba Egeszseg, Baba Egeszseg Tanacsok, Baba Egeszsegeert Tanacsok 6
/ Fotó: Bright Side

A legtöbb szülő rögtön megeteti a babát, ha az elkezd sírni. Ez pedig komoly probléma az orvosok szerint, hiszen a baba elhízásához vezethet. Ha a baba sír, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy éhes. Lehet fáradt, nyűgös vagy talán csak unatkozik. Ha minden alkalommal, mikor a baba sír, megetetik, azt tanulja meg, hogy az ételre van szüksége. Olyan egészségtelen kapcsolata alakul ki az étellel, amit később nehezen tud majd megváltoztatni. Ezeket próbáld helyette:

Ha nemrég etetted meg, próbálj meg beszélni hozz vagy játszani vele.
Felveheted és simogathatod, hogy megnyugodjon.
Lehet, hogy a pelenkacsere lesz a megoldás.

A csecsemők egészségében nagy szerepet játszhat a szoptatás. Az alábbi cikkünkben kitértünk arra is, hogy az immunrendszerükre milyen pozitív hatása van.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet