A gyomorban a túlzott gázképződés és a puffadás gyakori probléma, amely kényelmetlenséget és kitágult hasat okoz.

Kulcsfontosságú, hogy azonosítsuk a puffadás kiváltó okát, mielőtt bármilyen önkezelésbe kezdenénk, és tisztában legyünk a krónikus vagy súlyos betegségekhez kapcsolódó lehetséges kockázatokkal. A Bright Side összegyűjtött néhány módszert, amivel kezelni és megelőzni lehet a puffadást.

1. Tegyél jót az emésztésednek egy sétával

Puffadas.csokkentese.egeszseg
A rendszeres fizikai aktivitás javíthatja a bélmozgást és elősegítheti a gázok felszabadulását, végső soron megelőzve a székrekedést és csökkentve a puffadást. Már egy rövid séta is jótékony hatással lehet az emésztési komfortérzetre és enyhíti a hasi kellemetlenségeket.
A rendszeres fizikai aktivitást be kell építeni a napi rutinba, hogy megelőzzük a székrekedéssel és puffadással kapcsolatos problémákat. Ha a testmozgást szokássá teszed, megőrizheted az egészséges székletürítést, és csökkentheted a puffadáshoz kapcsolódó kellemetlen érzések előfordulásának valószínűségét.

2. Hasi önmasszázs

Puffadas.csokkentese.egeszseg.2
Az önmasszázs technika, amely enyhítheti a puffadást, abban áll, hogy a kezedet a jobb csípőcsontod fölé helyezed, és óvatosan mozgatod felfelé a bordaív felé az óramutató járásával megegyező irányban. Ügyelj arra, hogy ezzel a mozdulattal fedd le a has felső és alsó részét is, és ismételd meg néhány percig. Ez a technika segíthet enyhíteni a puffadáshoz kapcsolódó kényelmetlenséget.
Ha bármilyen fájdalmat vagy kellemetlen érzést érzel a puffadás miatti önmasszázs során, fontos, hogy azonnal hagyd abba a masszázst. Javasoljuk továbbá, hogy konzultáljo egészségügyi szakemberrel, ha a kellemetlen érzés továbbra is fennáll vagy súlyosbodik.

3. A cukoralkoholok korlátozása vagy elkerülése

Puffadas.csokkentese.egeszseg.3
A cukoralkoholokat, mint a xilit, eritrit, maltit és szorbit, általában édesítőszerként használják cukormentes termékekben, például rágógumikban, fagylaltokban, süteményekben és energiaszeletekben. Bár a cukor alternatívájaként szolgálnak, nagy mennyiségű édesítőszer fogyasztása emésztési problémákhoz, például túlzott gázképződéshez vezethet. Elengedhetetlen, hogy figyelj szervezeted reakciójára ezekre a termékekre, és szükség esetén korlátozd a bevitelét.
Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogyan reagál a szervezeted a cukoralkoholokra, és szükség esetén korlátozd a fogyasztásukat. Ha cukoralkoholt tartalmazó termékek fogyasztása után emésztési kellemetlenségeket tapasztalsz, javasolt csökkenteni a bevitelt, vagy teljesen elkerülni azokat.

4. Az ételallergiák azonosítása

Puffadas.csokkentese.egeszseg.4
Ha gyanítod, hogy bizonyos élelmiszerek vagy összetevők puffadást okoznak, feltétlenül konzultálj egészségügyi szakemberrel, hogy azonosítsd a lehetséges intoleranciákat vagy emésztési problémákat.

Sok ember nem tolerálja az olyan általános összetevőket, mint a laktóz, a glutén, a búza és a fruktóz, és ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása negatív reakciókat válthat ki szervezetében.

5. A szénsavas italok kiiktatása

Puffadas.csokkentese.egeszseg.5
A buborékokkal teli szénsavas italok fogyasztása gázt csaphat be a gyomorban, ami puffadáshoz vezethet.
Javasoljuk, hogy korlátozd ezeknek az italoknak a fogyasztását, és válassz egészségesebb alternatívákat, mint például a citromos víz, az uborkás víz vagy a borsmenta tea. Ezek a lehetőségek nemcsak frissítenek, hanem segíthetnek a puffadás enyhítésében és az emésztés komfortérzetében is.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.