Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF). Az eseményt január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.

Magyarországon először vetített, többségében egyszer látható, a világ minden tájáról érkező alkotásokat vonultat fel az idei fesztivál. A BIDF a közösségi médiáról szóló, Tisztogatók című német film vetítésével veszi kezdetét – mondta el a programot beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Balogh Rita fesztiváligazgató.

BIDF2019 – THE CLEANERS – TISZTOGATÓK

This is “BIDF2019 – THE CLEANERS – TISZTOGATÓK” by BIDF on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

A programban Oscar- és Európa-díjra jelölt alkotásokat, valamint a Sundance-en a zsűri nagydíjával elismert filmet is láthat a közönség. Kiemelte, hogy minden film vetítése után beszélgetést is tartanak az alkotókkal.

Festival2018
Telt Házas Vetítés A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, 2018 / Fotó: Bidf

Sós Ágnes fesztiváligazgató elmondta:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]egy rangos nemzetközi zsűri, valamint egy nemzetközi diákzsűri és egy nyugdíjas zsűri dönt a díjakról öt – Meztelen remény, Meztelen üzenet, Meztelen igazság, Meztelen szenvedély és Meztelen rövidség – kategóriában.[/perfectpullquote]

Emellett közönségdíjat is kiosztanak. A kategóriák fődíjasai ezer eurós pénzjutalomban részesülnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával.

BIDF2019 – GENESIS 2.0 – GENEZIS 2.0

Genesis 2.0 – BIDF

Christian Frei – 113′ Megnézem az előzetest SZINOPSZIS Majd ha a kutyádat feltámasztják, és a „hibás” gyereked meg sem születik… Valahol a világ végén, a Jeges-tengeri Új-szibériai-szigeteken kincsvadászok kutatnak rég kihalt mamutok agyarai után. Aranyláz feeling a levegőben. A „fehér arany” ára még soha sem volt ilyen magas.

Hozzátette: a 25 fős nemzetközi zsűri tíz elismert külföldi szakemberből, valamint a magyar művészeti élet, közélet és sajtó ismert szereplőiből áll. A filmes szakemberek mellett költő, humorista és zenész is helyet kapott a zsűriben.

Oscar-jelölésig juthat egy magyar dokumentumfilm

Az Egy nő fogságban története sikeréről először tavaly év végén derült ki, hogy ez lesz az első olyan egész estés film, amit beválogattak a legmenőbb függetfilmes fesztivál, a Sundance versenyprogramjába. Azóta versenyzett Amszterdamban az IDFA (Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál) programjában, továbbá az Európai Filmdíjra esélyes dokumentumfilmek közé is sikerült bekerülnie.

A fesztivál ideje alatt minden versenyfilmet minimum kétszer vetítenek, három teremben párhuzamosan játsszák majd a filmeket.

Rendhagyó módon dokumentumfilmek is szerepelnek az Oscar-gálán

Most először kerül sor dokumentumfilmek nevezésére az Oscar-gálán. A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) 15 filmet választott ki, amelyek közül 5 kerül be a jelöltek közé. A filmek december 31-én kerülnek a mozikba, 13 városban, és egészen január 21-ig lesznek megtekinthetőek.

Elmondta, hogy kilenc film vetítése után kibővített beszélgetést, vitát is tartanak nemzetközi szakemberek és újságírók részvételével különféle konfliktushelyzetekről.
A műsorból kiemelte a Putyin szemtanúi című filmet Vitalij Manszkij rendezésében. Az orosz rendező húsz évvel ezelőtt az orosz elnök propagandafilmeseként dolgozott. Egy húsz évvel ezelőtt forgatott anyagot vágott újra, és az ebből készített egész estés dokumentumfilmben saját lelkiismeretét vonja kérdőre az orosz rendező.

BIDF2019 – THE TRIAL OF RATKO MLADIC – RATKO MLADICS PERE

The Trial of Ratko Mladić – BIDF

Rob Miller, Henry Singer – 100′ Megnézem az előzetest SZINOPSZIS Kinek tömeggyilkos, kinek hős… Ratko Mladicot, az egykori boszniai szerb tábornokot a hágai Nemzetközi Törvényszék 2017. november 22-ei ítéletében népirtás és az emberiség ellen elkövetett bűntettek vádjában bűnösnek találta, és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte.

A fesztiválon látható lesz a Ratko Mladic pere című dokumentumfilm is, amely az egykori boszniai szerb tábornoknak a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt zajlott perét és a bíróság ítéletét tárja a nézők elé.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.