A Facebook olyan selfie-szűrőt fejleszt, ami leolvassa az érzelmeidet

A Cambridge Analytica-botrány óta kevés igazán jó dolgot lehet hallani a Facebookkal kapcsolatban. Miután Mark Zuckerberg túljutott az Európai Parlamenti meghallgatásán, újabb adatvédelmi aggály merült fel a céggel kapcsolatban. Mint megírtuk, az amerikai vállalat június elején elismerte, hogy felhasználói adatokat osztott meg számos kínai okostelefont gyártó céggel, köztük a Huawei-jel.

A legfrissebb hír a Facebook háza táján, hogy olyan szabadalmi kérelmet nyújtott be, ami megmondja, melyik selfie-szűrő lenne a legjobb a felhasználónak arckifejezése alapján.

A Mashable riportja szerint a szabadalmat még 2016-ban adták be, de csak most hozták nyilvánosságra. A technológia a Facebook “maszkjaival” összekapcsolódva működik. Ez a kifejezés a selfie-szűrőkre.

Https 2F2Fblueprint Api Production.s3.Amazonaws.com2Fuploads2Fcard2Fimage2F8017342Fb5895D33 3Adb 4Ae1 A2Bb 5Fb90486E70B
/ Forrás: Mashable / Uspto

A dolog úgy működik, hogy megnyitod a Facebook fotó funkcióját, belenézel a kamerába, aztán a technológia “azonosítja az érzelmeidet” azáltal, hogy leolvassa az arcodat. Majd az alapján, amit a szoftver megállapít, automatikusan “kiválaszt az érzelmed alapján egy maszkot a maszk-készletből.”

A szabadalom lehetővé tenné az egyes maszkok beazonosítását, amelyek között szerepel a “boldog panda” szűrő, ha a szoftver a user arckifejezését boldogként ismeri fel.

Az angry birds a másik maszk, ha a Facebook szerint a felhasználó lelkiállapota a dühöshöz áll inkább közel. Az arc leolvasásán és a szűrő kiválasztásán túl arra is lehetőség lenne, hogy a felhasználó számára kiválasztott maszk megjelenjen az észlelt tartózkodási helyén, profiljában vagy abban, hogy mi látható egy fotón.

Adobestock 123681542
Selfie-Szűrő / Fotó: Mashable

Az új technológia a cég érzelem-detektáló szoftverén és annak a Facebookba történő integrálásán múlik. Zuckerbergék a múltban több szabadalmat is beadtak az érzelem-felismerő szoftverre épülő további technológiákra vonatkozóan.

Kérdés, hogy az új alkalmazás mennyire lesz népszerű. Egyelőre nem látszik túl bizalomgerjesztőnek. A Dazed szerint eléggé tolakodónak tűnik, és a Fekete tükör (Black Mirror) angol sci-fi sorozat világát idézi.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból