Olvasom Tudósítás Kortárs művész, élő művész

Kortárs művész, élő művész

Promóció

Február utolsó hétvégéjén a művészet fontosságára és hanyatlására hívták fel a figyelmet a vendégelőadók a Debreceni Egyetemen tartalmas előadások és workshopok keretében, amelyet a független képzőművészeti tanszék és az egyetem közösen összefogva rendezett meg. 

Promóció
- Advertisement -

Akit érdekel a kortárs képzőművészet, annak érdemes volt benéznie február 26-án és 27-én a Debreceni Egyetemre, ahol egy kurzus keretében több előadást hallgathattak meg az ez iránt érdeklődők. A rendezvény számos egyetemi oktatót és hallgatót vonzott különböző karokról, akik az első napon három rövidebb, a második napon pedig egy hosszabb előadást tekinthettek meg.

Először Menesi Attila képzőművész Miért repül a művészeti kurzus? című előadásán magával a tanszékkel, kitüntetett céljaival ismerkedhettünk meg, ennek kapcsán pedig bepillantást is nyerhettünk az Ádándon megrendezésre került nyári táborba néhány pillanatképpel, élménybeszámolóval. További érdekességként megtudhattuk, hogy a tábor során készült egyik festményt a helyi könyvtárban ki is kölcsönözhetjük. Ezen kívül még a kortárs művész és művészet problémájáról is beszélt nekünk, melyek egyáltalán nem könnyedén tisztázható fogalmak.

  Nem minden élő művész művészete tekinthető kortárs kontextusúnak, ugyanakkor kortárs művészet lehet nem élő művész művészete is

– fogalmazott Menesi.

Az előadás során szó esett Andy Warholról és munkásságáról a kortárs művészethez kapcsolódóan, illetve egy fotó bemutatása során arról, hogy ölelnél-e politikust. Menesi Attila felhívta a figyelmet a kortárs művészet felsőoktatásban és a magyar oktatási rendszerben való hiányára is. A probléma helyreállítása miatt jött létre az ötlet, hogy elindítják a kurzus, és több magyarországi vagy határon túli egyetemen is tartanak hasonló jellegű kurzusokat. A résztvevők a hasznos információkon kívül megkaphatták az index-link egy-egy példányát, amelyekben tájékozódhatnak az elsősorban budapesti, de néhány kiemelkedőbb vidéki kiállításról, kerekasztal-beszélgetésről is.

Menesi Attila / Debreceni Egyetem
Menesi Attila és a kerekasztal-beszélgetés / Fotó: Áfra János

Az ezt követő előadást Hegedűs Orsolya, az acb Kortárs Művészeti Galéria művészeti vezetője tartotta a Kereskedelmi galéria és az aktivizmus témájában. A későbbi, beszélgetéssé kerekedett előadást Kendell Geers konceptuális művész plakátjaival tette színesebbé.

Aki még nem ismerte volna, annak újdonságként szolgált Horváth Tibor egy-egy képének a bemutatása és elemzése, valamint a szocreál esztétika műfaján belül Esterházy Marcell munkáinak a megismerése.

A hallott információkon kívül még belemerültünk egy kis történelmi áttekintésbe is, kiemelve a nyugati és a Dél-afrikai kultúrát, és annak hatásait a mai művészetre.

A pénteki előadásokat Sós József zárta a Fogyasztói etimológia témakörében, ezzel reprezentálva a mai cégek, multinacionális vállalatok beépülését a mai köznyelve, nyelviségbe. A kezdeti komoly hangulatot vicces képeivel sikeresen feloldotta, bravúrosan trükközött a szóviccekkel, szójátékokkal, mosolyt csalva ezzel mindannyiunk arcára. Ezt követően egy interaktív beszélgetős est kerekedett a hallgatók, művészek és oktatók között, főként az esztétikum és a művész fogalmiságával terítéken, amelyet a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének adjunktusa, Dr. Berta Erzsébet moderált.

A kurzus második, zárónapján Kocsi Olga művész beszélt az Időháromszögről workshop keretében.

Előadása igazán különleges volt: a teljes sötétségbe borult előadószobában kör alakban elrendezett székeken foglalhattak helyet a megjelentek, a kör középen egy gyémántokkal kirakott nyúllal, amely művészetében kiemelkedően fontos jelentőséggel bír. Első lépésként megismerhettük magát a művészt képeken és videókon keresztül, kiemelve a szekrényhez, nyúlhoz és a Mária-képhez való viszonyát, amelyet élőszóban saját élménybeszámolókkal és megjegyzésekkel tarkított. Kocsi Olgával egyébként már találkozhatott a közönség. Mindamellett, hogy fotókat, reklámokat és installációkat készít, rendszeres vendége a Sziget Fesztiválnak, továbbá fellépett már az A38 Hajón is, ahol Holy Olga, a művésznő szakrális alteregója jelent meg.

Menesi Attila / Debreceni Egyetem
Menesi Attila és a kerekasztal-beszélgetés / Fotó: Áfra János

Számomra nagyon tanulságos volt a hétvége. Az előadások izgalmasak voltak, lekötötték a figyelmet – ezzel mintegy görbe tükröt állítva néhány egyetemi előadásnak. Az előadók közvetlenek voltak, és fenntartották, néhányunkban pedig serkentették az érdeklődést a művészeti irányzatok iránt. Az elhangzottakat bele lehet építeni a tanulmányokba, úgy érzem, a művészektől kaptam egy plusz tudást, és megismerhettem további, eddig még ismeretlen alkotókat. Ha bármi program miatt megérte hétvégén az egyetem épületében maradni, akkor ez egy remek lehetőség volt.

A független képzőművészeti tanszék művészeti kurzusaival az ország több egyetemén is találkozhatunk, a következő állomás március 3-án és 4-én lesz a Miskolci Egyetemen, ahol Menesi Attila mellett még Mucsi Emesével, Albert Ádámmal és Bajusz Orsolyával beszélgethetnek a miskolciak.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3