Tudósok feltárták, miért áll fel karunkon a szőr: a libabőr-jelenség eddig ismeretlen okát fedezték fel.

A libabőr több funkciót is ellát

Az emberi test még mindig rejteget titkokat a tudósok számára, legyen szó akár a szaglásról vagy a libabőr kialakulásáról. Az eddig legelterjedtebb feltételezés szerint a jelenség azért alakul, ki hogy melegen tartsa a testet. A megemelkedett szőrszálak között kialakult légtér megtartja a testből kiáramló hőt. Néhány tudós viszont nem értette, hogy az ember esetében mivel magyarázható a jelenség, hiszen a számottevő szőr jelenléte nélkül ennek a mechanizmusnak nincs jelentősége. Ha evolúciós szempontból vizsgáljuk, akkor megjelentek volna olyan emberek is, akiket sosem ráz ki a libabőr.

Libabor Oka
A Libabőr-Jelenséget Mindenki Átélte Már / Fotó: Pixabay

Egy új tanulmány viszont egy merőben új magyarázattal állt elő. E szerint a szőrnövekedésben is van szerepe a libabőr-jelenségnek, ez pedig indokolja, hogy miért nem kopott ki ez a képességünk az evolúció során, írja a Big Think.

Mesterséges anyaméh segítségével is kifejlődhetnek a magzatok

A tudósok néha a közvélemény számára meglepő dolgokon kísérleteznek. Létrehoztak már egér-ember hibridet, virtuális műtéteket hajtanak végre, jelenleg pedig a mesterséges anyaméh előállításán dolgoznak. A kísérletek jelenleg bárányembriókon folynak. A 111 napos utódot eltávolították az anyaméhből de egy átlátszó, műanyag tasakban, megfelelő tápfolyadékokat kap a köldökzsinóron keresztül mesterségesen és így fejlődik tovább.

Az állatokban számos szerv háromféle szövetrétegből épül fel: epithélium, mesenchima és az idegszövet. A bőrben, mint szervben az izomsejtekhez idegek kapcsolódnak a mesenchimában. Ezek az idegek a szimpatikus idegrendszer részét képezik, amelyek a homeosztázis fenntartásában vesznek részt.

Az izom maga az epithéliumban található őssejthez is kapcsolódik, amely a szőrtüszők regenerációjában vesz részt.

A kutatók kísérleti egerekben vizsgálták a szőrtüszőket, amelyek felépítése nagyon  hasonló az emberéhez. Azt tapasztalták, hogy nem csak a szőrmozgató izmokhoz, hanem a szőrtüszőkhöz kapcsolódó őssejtekhez is kapcsolódnak idegszálak.

A hidegre adott válaszreakció a kulcs

Normál körülmények között a szimpatikus idegrendszer alacsonyabb szinten működik, amely elégséges a funkciója betöltéséhez. Ebben az esetben is tapasztaltak jelátvitelt az őssejt irányába, amely fenntartja az eredeti működési potenciált. Amikor viszont a szövetet hidegnek tették ki, akkor a jelátviteli aktivitás megnőtt, amely előidézi a szőr növekedését.

Drew Barrymore Goosebumps GIF by CBS – Find & Share on GIPHY

Discover & share this CBS GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

„Felfedeztük, hogy a jel közvetlenül a fejlődő szőrtüszőből érkezik. Ez egy fehérjét választ ki, amely szabályozza a simaizom szerkezetét, amely pedig magához köti a szimpatikus idegeket. Míg a kifejlett állapotban, a folyamat megfordul, az ideg és az izom együttesen szabályozzák a szőrtüsző őssejtjeit és az új szőrszálak regenerációját” – magyarázza Yulia Shwartz, a kutatás egyik vezetője.

Úgy tűnik tehát, hogy a libabőrösségnek kettős funkciója van a hidegre adott válaszreakcióban.

A szőrszál merevítő izom segítségével tehát kialakul a libabőr, másrészt pedig a mechanizmus hatására beindul a szőrtüszők regenerációja és új szőrszálak képződése, amely hosszú távú hatást vált ki a hideg ellen.

A kutatás eredménye rávilágít arra, hogy a szimpatikus idegrendszer szabályozási folyamatai sokkal összetettebbek, mint korábban gondoltuk volna, ezért a test más területeinek szabályozási folyamatait is érdemes megvizsgálni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.