Műanyag mindenütt: műanyag borítja a tengerpartokat, hatalmas szigetként sodródik a Csendes-óceán közepén, madarak és tengeri állatok gyomrában landol. A művészet is beszáll a maga módján a környezetvédelmi harcba a műanyag szemét ellen. 

Úgy tűnik, sokan egyetértenek abban, hogy túl sok műanyagot használ az emberiség, és nem lehet tőle megszabadulni, ha már nincs rá szükség.

A műanyagjátékok, palackok, használt fogkefék is landolnak valahol, miután kidobják őket – gyakran a tengerpartokon és az óceánban végzik.

Nemrégiben a National Geographic is felhívta a figyelmet a környezetet drasztikus mértékben károsító műanyag hulladék felhalmozódására.

18815311 303
Az Oregoni Angela Haseltine Pozzi Műanyag Szobra / Fotó: Washed Ashore

Az Európai Unió pedig jogszabályalkotással kívánja megfékezni a katasztrófát: a műanyag betiltására dolgoztak ki irányelv-tervezetet.

Az Európai Unió Bizottsága felveszi a harcot a műanyag hulladékkal

Az új szabályozás célja a műanyagszennyezés csökkentése a városokban és az óceánokban különböző műanyag-termékek betiltása révén. EU-hivatalnokok szerint az óceánokban felhalmozódott szemét 70%-áért az egyszer használatos műanyag tárgyak és horgászfelszerelések felelősek. Az “innovatív alternatívák” irányába történő elmozdulás pedig mintegy 30.000 állást tudna teremteni.

Amint arra az EU Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans rávilágított, az egyszer használatos műanyagot “5 másodpercig tart előállítani, amit az ember 5 percig használ, és 500 évig tart, amíg lebomlik.”

37331747 303
Döbbenetes Méretű Szeméthegyek Keletkeznek Egy-Egy Koncert, Fesztivál Után Is / Fotó: Picture-Alliance / Empics / D. Thompson

A kérdés tehát, hogy mit tudunk tenni a mindenütt jelen lévő műanyaggal.

Művészek és dizájnerek szerte a világban azokat a kreatív módokat keresik, amelyekkel újra lehet hasznosítani a tengerparton felhalmozódott műanyag szemetet.

Joan Miro (1893-1983) szürrealista művész például összegyűjtötte a Mallorca partjaira sodródott szemetet reggeli sétája során és színes, szörnyszerű szobrokká alakította őket.

38271182 303
Joan Miro Műanyag Figurái / Fotó: Picture-Alliance / Dpa / M. Read

A ghanai születésű művész, Ed Franklin Gauva a hulladékból yiiiiikakaii maszkokat készít.

37704766 303
Ed Franklin Gauva Maszkja / Fotó: Ed Franklin Gauva

Az Adidas pedig olyan edzőcipőt talált ki, amelyik újrahasznosított halászhálóból készül, felhívva ezzel a figyelmet az óceánok szennyezésére.

43995590 303
Adidas X Parley Edzőcipő / Fotó: Adidas

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.