Németországban bizonyos esetekben az egyház lehet a menekültek utolsó reménye. A német egyházak a kormánnyal kötött menedékjogi megállapodás segítségével közel 500 embert mentettek meg a kitoloncolástól 2018 első negyedévében. A szélsőjobboldali AfD vehemensen kritizálja az egyházak humanitárius tevékenységét.

A német belügyminiszter a statisztikai adatokat az Alternative für Deutschland (AfD) által a parlamentben feltett kérdésre válaszul közölte. 

Az egyházak az állammal kötött megállapodásuk alapján dönthetnek arról, hogy bizonyos kérelmezőknek menedékjogot adnak, és részükre szállást és ellátást biztosítanak.

Erről értesíteniük kell a hatóságokat, de nem kötelesek az eseteket nyilvánosságra hozni.

A humanitárius menedék nyújtásának egyházi tradícióját 2015 februárjában részben kodifikálták, amikor a Német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) nem kötelező érvényű megállapodást kötött Németország protestáns és katolikus egyházaival. Ez lehetővé teszi, hogy bizonyos egyházi képviselők a BAMF részére megfontolásra felterjesszék kitoloncolással fenyegetett emberek “különösen súlyos eseteit”.

26939799931 905574676A B
Tüntetés Hamburgban 2016 Májusában A Menedékjog Mellett És A Kitoloncolás Ellen / Fotó: Flickr

Egy müncheni bíróság szerint az egyházi menedék felülírhatja a menekültügyi hatóság döntését.

Az AfD régóta kritikus a német egyházakkal szemben, noha azt hangoztatja, a kereszténység Németország kulturális identitásának része.

A szélsőjobboldali párt szinte a megszállottjává vált a menekültügyi politikának. Egyes képviselői egyenesen azzal vádolnak bizonyos egyházakat, hogy “aláássák a jogállamiságot” a menedékkérők másik EU-államba történő kitoloncolásának a megakadályozásával. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.