A pedofília, a nemzeti értékek megőrzése és haldokló magyar települések is érdekelték a fiatalokat a jubileumi Országos Diákfilmszemlén

Egy kiskorúak zaklatásáról szóló játékfilm és a bánsági Ürményházát bemutató szociografikus dokumentumfilm is díjat nyert a 25. Országos Diákfilmszemlén. Idén 110 alkotást vetítettek le.

Általános iskolások, gimnazisták és fiatal filmesek is nevezhettek az Országos Diákfilmszemlére, melyet idén augusztus 22. és 26. között rendeztek meg.

A POLIFILM Műhely Közhasznú Alapítvány rendezvényének célja, hogy megkötések nélkül lehetőséget adjon a fiatal hobbivideósoknak és filmeseknek szakmai zsűri előtt levetíteni alkotásukat.

Akik a filmeket értékelték: egyszer a zsűri elnöke, Matkócsik András operatőr és rendező, aki filmográfiáját tekintve az underground vonalon mozog.  A zsűrit alkotta még a Balázs Béla-díjas producer Szita Miklós, Nyakó Júlia színművész, Végh-Vozó Zoltán rendező és Bakó Krisztián tanár. A főszervező Merza Gábor szerint a filmszemlét saját független filmes korszaka ihlette, mikor nem volt lehetősége megmutatni hobbialkotásait nagyközönségnek.

Gyerekes technika, felnőtt tartalom

Közel 1000 percnyi film érkezett, a zsűri napi 6 órában nézte őket végig az érdeklődőkkel együtt. A vetítési napokat egy-egy konzultáció zárta, ahol a zsűri szakmai véleményt mondott az alkotóknak filmjeikről. A palettát többnyire rövid kísérleti alkotások jellemezték, melyeket kollektíven egy-egy iskola vagy rendező készített. Ilyen volt Pálinkás-Szűcs Emily is, akinek több filmje közül a Polifónia nyert különdíjat legjobb ötlet kategóriában.

Polifónia

VMG, Pálinkás-Szűcs Emily, 2018

Peszleg Barnabás feltörekvő énekesnő Marton Viki Semmi és minden dalához készített kísérleti videoklipet – műfajában szintén különdíjas lett. Peszleg a vetítés utáni konzultáción beismerte, hogy az ugyancsak nevezett A szemét harap, a kutya nyüszít filmjének képkockáit használta fel benne. A zsűri ezt nyíltan bírálta, mivel a videoklip valójában maga a film, csupán felváltja a zene az eredeti hangsávot. Ennek ellenére díjazták.

A világ gyerekszemmel

Az említett kettőhöz hasonló illusztratív, expresszív alkotások bőven előfordultak és jórészüket még a zsűri sem nagyon értette – kicsit szomorú, hogy talán nem is akarta.

Nyilván sok türelem kell ezer percnyi film megtekintésére, Matkócsik azonban rendszeresen rossz indulattal állt fel a székből egy-egy vetítési blokk végeztével, aztán a konzultációra visszafogta magát.

Ehhez néha az kellett, hogy egyáltalán meg sem szólalt. Értekezést azonban sajnos nem hallhattunk minden filmről, mert az alkotók rendszerint el sem jöttek. Pedig nagyon szerettem volna többek között Komáromi Barnabást látni diskurálni a szakmabeliekkel. Számháború című 68(!) perces trash-filmje engem kifejezetten elszórakoztatott, a forgatókönyv is egész következetesre sikerült. Kár, hogy a befejezése viszont összecsapott. Hogy technikailag alig közelíti meg a félprofi szintet, attól tekintsünk el, voltak ennél sokkal rosszabbak! Díjat ettől még nem kapott. Egész estés filmként szerepelt még az Egy pohárral még, Zátonyi Dániel és Kővári Dávid filmje. Zátonyi elmondása szerint a forgatókönyvet adta be diplomamunkájának a Budapesti Metropolitan Egyetemen.

Számháború (teljes film)

A film facebook oldala: https://www.facebook.com/Sz%C3%A1mh%C3%A1bor%C3%BA-film-726332550748819/ Szereplők: MARC: MINYA GÁBOR FELIX – ZSÓKA KRISZTIÁN PHILIP …

A nebulók keménymagja

Egyes alkotók rendszeresen járnak a szemlére és sokadik alkalommal neveznek. A Makói Videóműhely tagjai már több éve hoznak el különdíjakat. Idén sem volt ez másként. A zene szép egy fiatal tehetség portréja, két általános iskolás. Föedl Ferdinánd és Halmágyi Gábor készítették.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A kísérletezéseknek voltak másfajta formái is: Winkler Tamás Ábel Párkány filmelégiájában az öngyilkossággal dacoló fiatal azon tanakszik: vajon mit hagyna itt, ha leugrana a Halászbástyáról?

Akadtak persze ezeken kívül még abszurd krimik (Központi ügyelet, Totus Vision) és paródiák is (Grillező medve, Stercz Gellért).

De mi a tét?

A Filmszemlén közel 700.000 forint összedíjazású nyereményt osztottak ki 30 film között. A fődíjasok között van az „Attraktív vizuális megoldásokért” Bánsági Petronella Kémlány alkotása, Kancsó Péter és a 12/A Utópiák Mozgásjavító Gimnáziuma a legjobb fekete humorért, az értékmegőrzésért pedig a Váratlan vár a határon Sipos Bencétől és Halász Gábortól. Nagydíjat kapott Fái Bernadett Az idő vasfoga c. szociografikus dokumentumfilmje, mely a bánsági Ürményházát mutatja be. A legjobb teljesítmény különdíját Csoma Sándor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója vehette át Nem történt semmi c. drámájáért, melynek központjában egy molesztált kamasz és az esettől szenvedő családja áll. A zsűri kérdése azt felelte, Enyedi Ildikó készítette fel.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból