A Pussy Riot két tagját megint letartóztatták. De miért is?

A Pussy Riot az egyik legismertebb aktivista csoport Oroszországban. És valószínűleg a világon is. Gyakran kerülnek címlapra az emberi jogok védelme érdekében folytatott tevékenységük miatt, amit szinte mindig letartóztatás követ. De lehet, hogy most “csak úgy” rács mögé kerültek?

A Pussy Riot 3 tagját legutóbb a nyáron tartóztatták le a futball világbajnokságon rendezett akciójuk miatt. Akkor is arra akarták ráirányítani a figyelmet, hogy Oroszországban lábbal tiporják az emberi jogokat. Ahol csak tudják, a putyini érában ott korlátozzák a szervezet tagjainak szabadságjogait.

Az aktivista csoport két tagját most mindennapi életvitelük során tartóztatták le. Veronika Nikulshina egy barátjával Moszkva belvárosában autózott a hétvégén, amikor a rendőrség és a “szélsőségesség ellenes ügynökök” megállították és őrizetbe vették őket. A Pussy Riot Twitter-üzenetben erősítette meg a hírt. A rendőrség állítása szerint “Nika és a barátja megtagadták, hogy autójukat terrorista ellenőrzésnek vessék alá, és emiatt le kellett őket tartóztatni”.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Aktivistánk, Nika mindenkit üdvözöl a rácsok mögül a moszkvai rendőrkapitányságon, miután az éjszakát ott tölti, a holnapi bírósági meghallgatásig.[/perfectpullquote]

– áll a Pussy Riot vasárnapi Twitter-üzenetében.

No Title

Our activist Nika says hi to everyone from behind bars of a Moscow police station – she will be spending the night here until a court hearing tomorrow. The girls have been arrested in their car for absolutely NOTHING. Moscow police is still mad after the World Cup action. pic.twitter.com/hssR6JI3d2

Mi is megírtuk, hogy Oroszország már jó ideje vadászik az úgynevezett extremizmusra, ami alapján könnyen rásüthetik a szélsőséges bélyeget bárkire. A brit Dazeddigital arról számolt be, hogy extrémizmussal vádolják a fiatalokat és börtönnel fenyegetik őket pusztán azért, mert például mémeket osztanak meg online.

Pjotr Verzilovot pedig, a Pussy Riot férfi tagját, azért vették őrizetbe, mert közelebbről meg nem határozott okból eljött otthonról. Hogy az ő bűne mi lehet, nem ismert. Egy viszont biztos, nem szívesen élnénk Oroszországban.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból