A Saul fia és Leonardo DiCaprio is megkapta az Oscart

Megrendezték a 88. Oscar-gálát, és most nem csak külföldiek, de mi, magyarok is örülhettünk neki: 34 év után végre mi is bezsebelhettünk egy Oscart – és Leonardo DiCaprio is megkaphatta végül.

Magyarország 34 év után kaphatta meg a díjat újból, hiszen 1981-ben nyertük meg legutoljára a legnívósabb filmekért járó díjat, mégpedig a Mephistóval, és a már mémgyárrá vált Leonardo DiCaprio is mint a legjobb férfi főszereplő átvehette a szobrot A visszatérőért.

Magyar idő szerint február 29-én hajnalban, vasárnapról hétfőre virradóra adták át az Oscar-díjakat: ezúttal a Saul fia, Nemes Jeles László első filmje nemcsak bekerült az öt legjobb külföldi film közé, de meg is nyerte a kategóriát.

Oscar-Díj / Saul Fia / Leonardo Dicaprio
Saul Fia Stábja Az Oscar-Átadón / Fotó: Blikk

Nemes Jeles László, a film rendezője vette át a színpadon, ám az elismerést a Saul fia főszereplőjének, Röhrig Gézának ajánlotta. 

Nyilvánvalóan ő is olvasta a híreket, miszerint a legnagyobb esélyes a díjátadón az ő és filmje lehet, ám egyáltalán nem volt magabiztos, mint például a Golden Globe-díjátadón – megremegett, elcsuklott a hangja, látszott rajta, hogy tényleg nagyon megrendült és örült.  

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Az emberiség legsötétebb óráiban is van bennünk egy hang, ami segít abban, hogy emberek maradjunk. Ez a film ebben reménykedik. Köszönöm a filmakadémiának ezt az elismerést. Köszönöm a Sony Pictures Classicsnek, Tom Bernardnak és Michael Barkernek, hogy támogatot minket. Köszönöm Magyarországnak, hogy támogatta ezt a filmet. Ezt a díjat a főszereplőmnek, Röhrig Gézának ajánlom, és a hihetetlen stábnak, akik akkor is hittek ebben a filmben, amikor senki más   [/perfectpullquote]

– mondta beszédében Nemes.

Nemes Jeles László első filmjét a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be, ott rögtön négy díjat nyert meg, és már akkor mindenki Oscar-szereplést kezdett emlegetni.  Magyarország hamarosan be is jelentette, hogy ezt a filmet indítja a legjobb külföldi filmért járó Oscar-versenyben. A Saul fia sikeres fesztiválszezont zárt. Ezek közül is kiemelkedett, hogy a filmet meghívták Torontóba és a Telluride Filmfesztiválra is, ezért decemberben úgy érkezett meg a film az amerikai mozikba, hogy már tele volt pozitív kritikákkal az angolszász sajtó.

Sőt az év végi listákon rendre előkerült a Saul fia, mint az év egyik legjobbja. Meg is nyerte a Golden Globe-ot, fel is került az Oscar-shortlistre, és végül, a jelöltek közé is, majd, mint tudjuk, meg is nyerte azt.

Ám nem csak Nemes Jeles László örülhetett ennyire mint elsőfilmes rendező, hanem Leonardo DiCaprio is, aki végül megkaphatta a legrangosabb, filmekért járó díjat. A Tom Hardy-t is felsorakoztató A visszatérő című filmért vehette át a legjobb férfi főszereplőért járó Oscar-díjat.
Itt nézhetjük meg, mit mondott Leo a színpadon:

És ők a további díjazottak:

Legjobb külföldi film: Saul fia (Nemes Jeles László)

Legjobb film: Spotlight – Egy nyomozás részletei

Legjobb férfi főszereplő: Leonardo DiCaprio

Legjobb női főszereplő: Brie Larson (A szoba)

Legjobb filmzene: Ennio Morricone (Aljas nyolcas)

Legjobb betétdal: Sam Smith – Writing’s on the Wall (James Bond: Spectre)

Legjobb rendező: Alejandro González Iñárritu (A visszatérő)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Spotlight – Egy nyomozás részletei

Legjobb adaptált forgatókönyv: A nagy dobás

Legjobb női mellékszereplő: Alicia Vikander (A dán lány)

Legjobb férfi mellékszereplő: Mark Rylance

Legjobb operatőr: Emannuel Lubetzki (A visszatérő)

Legjobb kosztüm: Mad Max

Legjobb maszk: Mad Max

Legjobb díszlet: Mad Max

Legjobb vágás: Mad Max

Legjobb hangvágás: Mad Max 

Legjobb hangkeverés: Mad Max

Legjobb vizuális effektek: Ex Machina

Legjobb animációs rövidfilm: Bear Story

Legjobb animációs film: Agymanók

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból