Az ohiói házaspárnak már volt három gyereke, amikor a nemzetközi örökbefogadás mellett döntöttek. Érzelmes örökbefogadási útjukat meg is osztották a közösségi médiában. Később azonban a követőik észrevették, hogy az örökbe fogadott fiú már nem jelenik meg a posztjaikban, aggódni kezdtek érte, és magyarázatot vártak a szülőktől.

Myka Stauffer és férje, James Stauffer 2014 óta osztják meg családjuk életét a YouTube-on, és népes rajongótáborra tettek szert a közösségi oldalon. Amikor elkezdtek vlogolni, volt egy közös lányuk, és Mykának volt egy lánya egy korábbi kapcsolatából is. Ezután még két biológiai gyerekkel, két fiúval bővült a család, akiknek a születéséről részletesen beszámoltak a videóikban.

A pár örökbefogadási útja 2016 őszén kezdődött, akkoriban három gyerek, Nakova, Jaka és Radley szülei voltak. Kezdetben egy afrikai gyereket akartak örökbe fogadni, etikai kérdések és az etiópiai örökbefogadási program ideiglenes leállása miatt azonban végül Kína mellett döntöttek.
A kínai örökbefogadási törvények értelmében kénytelenek voltak speciális szükségletekkel rendelkező gyereket választani, ami kezdetben aggasztotta őket, de végül mégsem tettek le a tervükről, és hamarosan találtak egy kisfiút, Huxley-t, akinek az aktája szerint agykárosodása és agydaganata volt.

Kapcsolódó cikk

Mykát, aki onkológiai ápolónő, nem riasztotta el a daganat, és azonnal kapcsolatot érzett a kisfiúval, akinek a születésnapja éppen egy nappal az övé előtt volt. Amikor azonban hivatalosan is örökbe fogadták a kisfiút és hazautaztak az Egyesült Államokba, kiderült, hogy Huxley-nak további egészségügyi problémái vannak, amelyeket az aktájában nem említettek meg. Még az anyaméhben agyvérzést szenvedett, ezenkívül autizmussal és érzékszervi feldolgozási zavarral diagnosztizálták.
A házaspár ennek ellenére továbbra is elkötelezett maradt, a 4 éves Huxley foglalkozási terápiára járt valamint egy magán óvodába, már elkezdett szavakat formálni és jelnyelvet használni. Myka és James úgy gondolták, az örökbefogadás jobb szülőkké tette őket, és úgy tűnt, minden rendben van.
Huxley örökbefogadása mellett Myka és James 2019 júniusában üdvözölte ötödik gyerekét, Onyx Trey Stauffert. A következő egy évbe azonban drasztikus változások következtek be a család életében.
Huxley-nak súlyos fejlődési problémái voltak, beleértve a beszéd- és nyelvi nehézségeket, és aggasztó ismétlődő viselkedési mintákat mutatott. Myka YouTube csatornáján dokumentálta örökbefogadási útjukat, érzelmes videókat és friss információkat osztott meg Huxley fejlődéséről. Adománygyűjtéseket szervezett, és nagy követőtáborra tett szert.
2019 telének végén és 2020 kora tavaszán azonban a felhasználóknak feltűnt, hogy Huxley már nem jelenik meg Myka és James videóiban és posztjaiban. Myka egyik utolsó posztja, amelyben Huxley szerepelt, 2020. február 16-án jelent meg, ebben a kisfiú speciális igényeivel kapcsolatos kihívásokról beszélt.
Ahogy Huxley hiánya egyre feltűnőbb lett, sokan válaszokat követeltek, a házaspár azonban sokáig nem adott egyértelmű magyarázatot. 2020-ban, anyák napján, Myka azt írta a közösségi médiában, hogy ez az eddigi legnehezebb anyák napja a számára, ami csak tovább fokozta követői aggodalmát. Nem sokkal később a felhasználók azt is felfedezték, hogy az Instagramon Myka azt írta profilja leírásába, hogy négygyerekes édesanya, ami egyértelművé tette Huxley hiányát.
2020 májusában a házaspár végül bejelentette, hogy hosszas megfontolás után nehéz döntést hoztak, és Huxley egy másik családhoz került, ahol úgy érzik, jobban tudnak gondoskodni róla. A bejelentés hatalmas felháborodást váltott ki, a szülők azonban kiálltak a döntésük mellett.
2020 májusában a házaspár végül bejelentette, hogy hosszas megfontolás
után nehéz döntést hoztak, és Huxley egy másik családhoz került, ahol úgy érzik, jobban tudnak gondoskodni róla. A bejelentés hatalmas felháborodást váltott ki, a szülők azonban kiálltak a döntésük mellett.
„Számunkra nagyon nehéz volt hallani az egészségügyi szakemberek véleményét, sok visszajelzést, és olyan dolgokat, amelyek felzaklatóak voltak. Soha nem akartunk ilyen helyzetbe kerülni. Próbáltuk kielégíteni a szükségleteit, és segíteni neki, amennyire csak lehet… mi igazán szeretjük őt” – mondta James.
Ennek ellenére sok felhasználó fejezte ki csalódottságát és frusztrációját, és egy petíciót is létrehoztak, amely azt sürgette, hogy távolítsák el a YouTube-ról a Huxley-t bemutató összes olyan videót, amivel a szülők pénzt kereshettek.

Kapcsolódó cikk

Myka és James ügyvédei, Thomas Taneff és Taylor Sayers nyilatkozatot adtak ki, amelyben megvédték ügyfeleik döntését a kialakult helyzetre reagálva. Az ügyvédek kijelentették, hogy Huxley nem került állami gondozásba, ideiglenes nevelőszülőkhöz, hanem a házaspár saját maga választott ki egy olyan családot, amelyik képes volt gondoskodni róla. Kiemelték, hogy Staufferék Huxley érdekeit szem előtt tartva hozták meg ezt a nehéz döntést.
A hatóságok megerősítették, hogy Huxley biztonságban van, nagyszerűen gondoskodnak róla, és zökkenőmentesen beilleszkedett az új környezetébe.
2020 júniusában Myka végül megtörte a hallgatását, és nyíltan beszélt a történtekről. Elismerte, hogy naivan állt a helyzethez, és nem volt felkészülve egy speciális igényű gyerek felnevelésére. Ugyanakkor azzal kapcsolatban is sajnálatát fejezte ki, hogy nem beszélt a történtekről már sokkal korábban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet