A HOTS könnyűzenei exportiroda évente két alkalommal méri fel zeneipari szereplők véleménye alapján a hazai produkciók exportképességét. Ebből kiderült, hogy a The Qualitons a legexportképesebb zenekar.

A lista nem objektív mérőszámokon alapul

Inkább egyfajta pillanatfelvételként tekinthetünk rá, ami ennek ellenére nagyon szépen mutatja meg az aktuális erőviszonyokat és a nemzetközi karriert építő előadók láthatóságát, írha a HOTS a hivatalos közleményében. A fentieken túl pedig HOTS shortlist képezi a nemzetközi parnterintézmények és fesztiválok felé kiajánlott zenekarok névsorának alapját is.

A válaszadók több mint 9 ezer pontot osztottak ki közel 300 produkcióra, ez pedig sokkal szélesebb spektrumot eredményezett, mint az előző években.

Érdekesség, hogy az idei évad Induló Előadói Alprogramban támogatott előadók közül ketten is felkerültek a listára már most, közülük pedig a The Anahit részt vett már nemzetközi rádiókampányban, aminek eredményeként a Lonely című daluk többek között a RAI2 és a litván LRT Opus rotációjába is bekerülhetett.

The Anahit, anatu – lonely (Official Music Video)

Lyrics: Our friends are all around Living for the moment Heard you’re back in town Hid my phone deep in my pocket Cause when I drink I text my demons to brin…

A listán szereplő zenekarok csaknem fele, hét előadó vett részt az elmúlt években, vagy vesz részt az idei évben az Induló Előadói Alprogramban (Belau, Platon Karataev, Antares, Apey, The Anahit, The Devil’s Trade).

A HOTS shortlist zenekarai 2020 első felmérése alapján:

1. The Qualitons (előző helyezés: 2.)
2. Mörk (előző helyezés: 1.)
3. Lazarvs (előző helyezés: 6.)
4. Bohemian Betyars (előző helyezés: 3.)
5. Ivan & the Parazol (-)
6. Belau (előző helyezés: 10.)
7. Platon Karataev (előző helyezés: 4.)
8. Middlemist Red (előző helyezés: 7.)
9. Fran Palermo (előző helyezés: 8.)
10. Blahalouisiana (előző helyezés: 14.)
11. Antares (előző helyezés: nem volt)
12. Apey (előző helyezés: 13.)
13. The Anahit (előző helyezés: 25.)
14. Jónás Vera Experiment (előző helyezés: 9.)
15. The Devil’s Trade (előző helyezés: 16.)

A HOTS partnereseményeinek több mint 90%-a szabad jelentkezéses, éppen azért, hogy minden zenekar egyenlő esélyekkel indulhasson a programszervezők figyelméért. Vannak olyan fesztiválok azonban, amikor nincs lehetőség és felület nyilvános ajánlással élni, ilyen esetekben a fenti listára támaszkodhatnak a helyi kurátorok.

The Qualitons Zenekar 1
The Qualitons Zenekar

Ilyenkor tekintettel a helyi piac sajátosságaira és az esemény programkínálatára, a shortlist alpaján kerülnek kiválasztásra a meghívott produkciók. Természetesen az is fontos szempont a nemzetközi showcase fesztiválok line-upjának összeállításakor, hogy a meghívott ország előadói közül olyan produkció kerüljön delegálásra, amelynek esélye van adott régióban piacnyitásra, áttörésre.

TOP 10 legjobb hazai album 2019-ben a ContextUs szerint

A 2010-es évek új korszak volt mind a zenészek, mind a komplett zeneipar számára, hiszen ez volt az első olyan évtized, ahol már az internet alakította a trendeket, szemben az előző évtizedekhez képest, amikor még a rádiók, a TV és a zenei magazinok határozták meg, mit hallgatunk.

A shortlist kitöltésére szóló felkérést jelenleg több mint háromszáz feliratkozott szakmabeli kapja meg, de az [email protected] címen egész évben lehet jelentkezni, ha valaki a soron következő felmérésnél szeretne hozzátenni a végeredményhez. A lista a Grand Prix módszerrel kerül kiszámításra: minél magasabb helyre ír valaki egy zenekart, az annál több pontot kap (az 1. helyért 15, a 15. helyért 1 pont jár). Ez nemcsak a piaci szereplők bevonása miatt fontos, hanem azért is, hogy félévről-félévre mérhető legyen az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Kollégiuma számára, hogyan változik egy-egy hazai produkció itthoni támogatottsága.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk