Lana Del Rey Born to Die című albuma az egyetlen 2010-es években készített lemez, amely bekerült az amerikai lista első tíz helyezettje közé – írja a The Guardian

A Beatles még mindig tarol

Több mint 558 ezer eladott példánnyal a The Beatles 1969-es Abbey Road című albuma került az amerikai bakelitlemez eladási lista első helyére, amely a 2010-es évek értékesítési statisztikáit veszi alapul.

Abbey Road Beatles
Abbey Road, 1969. Augusztus 8. / Fotó: Iain Macmillan

A Nielsen Music által összegyűjtött adatok alapján készített top10 szinte kizárólag régi lemezekből áll, mint a Pink Floyd Dark Side of the Moonja, amely a második lett, a Bob Marley and the Wailers-féle Legend a negyedik helyen vagy a Fleetwood Mac Rumours című bakelitje, amely a 9. helyen végzett.

A The Beatles legendás zebrája megelevenedik Amerikában

A Vine St. és a Hollywood Blvd. kereszteződésében elevenedik meg a londoni Abbey Road Studios előtti gyalogátkelőhely szeptember 26-án. A zebra a Beatles utolsó stúdióalbumának borítóján szerepel, ami miatt Londonban óriási turisztikai látványosság. A lemez az említett napon lesz 50 éves, ennek apropóján pedig érkezik a jubileumi kiadás.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

Lana Del Rey az egyetlen a listán a ’10-es évekből

Giphy 3

Mindössze Amy Winehouse 2006-ban megjelent albuma, a Back to Black (5.) és Lana Del Rey 2011-es debütáló lemeze, a Born to Die (10.) szerepel a listán a 21. században kiadott lemezek közül. A galaxis őrzői című 2014-es Marvel-film zenéje a harmadik helyre került 367 ezer példányszámmal, de ezen is csak 1968-1979 között megjelent számok szerepelnek.

Amy Winehouse – Back To Black

Follow Amy Winehouse Facebook: www.facebook.com/amywinehouse Twitter: www.twitter.com/amywinehouse Instagram: www.instagram.com/amywinehouse Streaming: https…

A Michael Jackson elleni gyermekmolesztálási vádak nem voltak hatással az eladásokra: a Thriller hatodik helyen végzett több mint 334 ezer eladott példánnyal.

A BBC egy Michael Jackson-dokumentumfilmmel versenyez a Leaving Neverland-del

A BBC dokumentumfilmje Jackson teljes életét fogja összefoglalni, szemben riválisával, a Channel 4 filmjével. A Leaving Neverland kizárólag a popsztárt ért gyermekzaklatási vádakra fókuszál. A Wade Robson és James Safechuck tanúvallomásából álló film hatalmas botrányt kavart. Jackson családja tagadta a vádakat és azzal fenyegetőzött, beperli a forgalmazó HBO-t és Channel 4-t.

Az Abbey Road a 2019-es amerikai eladásokat is uralta, köszönhetően elsősorban az 50. évforduló alkalmából kiadott ellenállhatatlan box-szettnek.

Hasonló történt, amikor a slágerlistákat hitelesítő cég Nagy-Britanniában publikálta a legsikeresebb bakelit-LP-ket december végén: az egyetlen, a 2010-es években kiadott lemez a legjobb 10-ben az Arctic Monkeys 2013-ban megjelent AM című albuma volt.

A Fleetwood Mac Rumours című albuma vezeti a brit bakelitek eladási listáját és a legjobbak között itt is, hasonlóan a tengeren túli top10-hez, itt van a Back to Black a második helyen, a Dark Side of the Moon is felfért a dobogóra, A galaxisok őrzői Angliában már leszorult a dobogóról, és a Legend zárja a listát.

Fleetwood Mac Oh Daddy

From the album ‘Rumors’

A brit közönség jobban kedveli Bors őrmester Magányos Szívek Klubját, mint az Abbey Roadot, mivel a Beatles 1967-es albuma nyolcadik helyen végzett. A hazai zenekarok jelenlétét erősíti a Stone Roses első albuma az ötödik helyen és az Oasis (What’s the Story) Morning Glory a hetediken.

A Brit Lemezkiadók Szövetsége nemrégiben tette közzé, hogy 2019 volt a 12. év, amikor folyamatosan nőttek a bakelit-eladások. Tavaly 4,3 millió példányt értékesítettek. A bakelitlemezek a digitális és fizikai zenei hordozók eladott példányszámának 12,5%-át teszik ki.

Tavaly, 2019-ben Liam Gallagher Why Me? Why Not-ja lett a legnépszerűbb a bakelit platformon. Billie Eilish első nagylemeze, a When We All Fall Asleep, Where Do We Go? lemeze került a második, míg a Fleetwood Mac a harmadik helyre.

Liam Gallagher – Why Me? Why Not (Official Audio)

WHY ME? WHY NOT. Out Now https://liamgallagher.com Live dates: https://liamgallagher.com/tour Subscribe to Liam Gallagher’s Youtube channel: https://l-gx.com…

Az alábbiakban össze tudjátok hasonlítani a 2010-es évekre vonatkozó amerikai és brit összesített listát:

US

  1. The Beatles – Abbey Road
   2. Pink Floyd – Dark Side of the Moon
   3. Various artists – Guardians of the Galaxy OST
   4. Bob Marley and the Wailers – Legend
   5. Amy Winehouse – Back to Black
   6. Michael Jackson – Thriller
   7. The Beatles – Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band
   8. Fleetwood Mac – Rumours
   9. Miles Davis – Kind of Blue
   10. Lana Del Rey – Born to Die

UK

 1. Fleetwood Mac – Rumours
  2. Amy Winehouse – Back to Black
  3. Pink Floyd – Dark Side of the Moon
  4. Various artists – Guardians of the Galaxy OST
  5. The Stone Roses – The Stone Roses
  6. Arctic Monkeys – AM
  7. Oasis – (What’s the Story) Morning Glory
  8. The Beatles – Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band
  9. Nirvana – Nevermind
  10. Bob Marley and the Wailers – Legend

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet