Követem Közélet Egy jelentés szerint az eddigi Black Lives Matter-tüntetések 93%-a...

Egy jelentés szerint az eddigi Black Lives Matter-tüntetések 93%-a rendbontás nélkül zajlott le

Promóció

Noha a Black Lives Matter mozgalom eddig szinte rendbontás nélkül zajlott le, a felmérést készítő szervezet szerint szélsőséges civil csoportok és egyének viszont egyre erőszakosabban lépnek fel a tüntetőkkel szemben.

Megszületett a Black Lives Matter-ellenes propaganda cáfolata

Promóció
- Advertisement -

Annak ellenére, hogy az amerikai kormányzat és a jobboldali média folyamatosan negatív színben tünteti fel a Black Lives Matter mozgalom tiltakozóit, egy friss kutatás eredményei szerint a tüntetések döntő többsége békésen zajlott, írja a Dazed.

Black Lives Matter tüntetés / Fotó: Imran Suleiman

A vizsgálatot az Armed Conflict Location and Event Data (ACLED) készítette, amely az egész világon figyelemmel követi és elemzi a politikai zavargásokat és megmozdulásokat. Május 26-a, azaz George Floyd halálának másnapja óta követi a szervezet az Egyesült Államokban zajló eseményeket, amelyeket a feketékkel szemben rendszerszinten alkalmazott rendőri erőszak váltott ki az egész országban.

Sorozatok, amik a rasszizmusból adódó problémákat járják körül

Sorozatok, amik a rasszizmusból adódó problémákat járják körül Madam C. J. Walker: az önerejéből lett milliomos Madam C. J. Walker, az első önerőből lett fekete női milliomos története a Netflix saját gyártású, igaz eseményeken alapuló mini sorozatában tűnik fel újra. Walker eredetileg mosónőként dolgozott. Az élet azonban számos nehézséget gördített a szorgos nő elé.

Az ACLED az 50 államban több mint 7750 a BLM-mozgalomhoz köthető eseményt regisztrált. Ez az adat azt is alátámasztja, hogy a BLM-tüntetések az USA történelmének legtöbb résztvevővel zajló megmozdulása.

Az ACLED adatai szerint a tiltakozások 93%-a békésen zajlott le.

Azaz: ezeken az eseményeken senki sem sérült meg és nem keletkezett komolyabb anyagi kár. A demonstrációk 9%-ban volt szükség a rendfenntartó erők beavatkozására. Ezen esetek több mint felében (54%) kellett rendőri erőszakhoz (gumilövedék vagy gumibot használata, könnygáz bevetése) folyamodni.

Szélsőségesek a BLM-tüntetők ellen

Nagyobb aggodalomra ad okot azonban, hogy a militáns csoportok és erőszakpárti személyek egyre gyakrabban és egyre erőszakosabb módon keverednek konfliktusba a tüntetőkkel.

Május óta több mint száz ilyen eset történt, többnyire a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok tucatnyi esetben gépjárművel a tömegbe hajtottak, amely közül nem egy halálos kimenetellel végződött.

Megjelentek a felfegyverzett személyek is a demonstrálók között. Ők önbíráskodással kívánják „fenntartani a rendet”. Augusztusban egy 17 éves fiatal a Wisconsin állambeli Kenoshában három tüntetőt is lelőtt. Egy szélsőséges, a fegyverviselést támogató csoport képviselőit erőszakra való felbújtás miatt letartóztatták.

Amerika-szerte tűnnek fel a hatalmas Black Lives Matter-feliratok a nagyvárosokban

Ahogy május végén George Floyd halála után városról-városra elterjedtek a tüntetések Amerikában, majd Európában, úgy vált népszerűvé a washingtoni polgármester ötlete kollégái között. Néhány napja Washington D.C. első embere elrendelte egy hatalmas Black Lives Matter (BLM) felirat felfestését a 16. út aszfaltfelületére, amely a Lafayette térre vezet.

A jelentés tehát cáfolja azokat az elsősorban a közösségi médiában terjedő narratívákat, miszerint a BLM-tüntetők rendbontó cselekedeteket követnek el a demonstrációkon. Az ACLED azt is megállapította, hogy a tüntetéseknek nem volt számottevő hatása a koronavírus-járvány terjedésére.

Promóció
ForrásDazed
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3