Noha a Black Lives Matter mozgalom eddig szinte rendbontás nélkül zajlott le, a felmérést készítő szervezet szerint szélsőséges civil csoportok és egyének viszont egyre erőszakosabban lépnek fel a tüntetőkkel szemben.

Megszületett a Black Lives Matter-ellenes propaganda cáfolata

Annak ellenére, hogy az amerikai kormányzat és a jobboldali média folyamatosan negatív színben tünteti fel a Black Lives Matter mozgalom tiltakozóit, egy friss kutatás eredményei szerint a tüntetések döntő többsége békésen zajlott, írja a Dazed.

Black Lives Matter Tuntetes Felmeres Acled 2
Black Lives Matter Tüntetés / Fotó: Imran Suleiman

A vizsgálatot az Armed Conflict Location and Event Data (ACLED) készítette, amely az egész világon figyelemmel követi és elemzi a politikai zavargásokat és megmozdulásokat. Május 26-a, azaz George Floyd halálának másnapja óta követi a szervezet az Egyesült Államokban zajló eseményeket, amelyeket a feketékkel szemben rendszerszinten alkalmazott rendőri erőszak váltott ki az egész országban.

Sorozatok, amik a rasszizmusból adódó problémákat járják körül

Sorozatok, amik a rasszizmusból adódó problémákat járják körül Madam C. J. Walker: az önerejéből lett milliomos Madam C. J. Walker, az első önerőből lett fekete női milliomos története a Netflix saját gyártású, igaz eseményeken alapuló mini sorozatában tűnik fel újra. Walker eredetileg mosónőként dolgozott. Az élet azonban számos nehézséget gördített a szorgos nő elé.

Az ACLED az 50 államban több mint 7750 a BLM-mozgalomhoz köthető eseményt regisztrált. Ez az adat azt is alátámasztja, hogy a BLM-tüntetések az USA történelmének legtöbb résztvevővel zajló megmozdulása.

Az ACLED adatai szerint a tiltakozások 93%-a békésen zajlott le.

Azaz: ezeken az eseményeken senki sem sérült meg és nem keletkezett komolyabb anyagi kár. A demonstrációk 9%-ban volt szükség a rendfenntartó erők beavatkozására. Ezen esetek több mint felében (54%) kellett rendőri erőszakhoz (gumilövedék vagy gumibot használata, könnygáz bevetése) folyamodni.

Szélsőségesek a BLM-tüntetők ellen

Nagyobb aggodalomra ad okot azonban, hogy a militáns csoportok és erőszakpárti személyek egyre gyakrabban és egyre erőszakosabb módon keverednek konfliktusba a tüntetőkkel.

Május óta több mint száz ilyen eset történt, többnyire a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok tucatnyi esetben gépjárművel a tömegbe hajtottak, amely közül nem egy halálos kimenetellel végződött.

Megjelentek a felfegyverzett személyek is a demonstrálók között. Ők önbíráskodással kívánják „fenntartani a rendet”. Augusztusban egy 17 éves fiatal a Wisconsin állambeli Kenoshában három tüntetőt is lelőtt. Egy szélsőséges, a fegyverviselést támogató csoport képviselőit erőszakra való felbújtás miatt letartóztatták.

Amerika-szerte tűnnek fel a hatalmas Black Lives Matter-feliratok a nagyvárosokban

Ahogy május végén George Floyd halála után városról-városra elterjedtek a tüntetések Amerikában, majd Európában, úgy vált népszerűvé a washingtoni polgármester ötlete kollégái között. Néhány napja Washington D.C. első embere elrendelte egy hatalmas Black Lives Matter (BLM) felirat felfestését a 16. út aszfaltfelületére, amely a Lafayette térre vezet.

A jelentés tehát cáfolja azokat az elsősorban a közösségi médiában terjedő narratívákat, miszerint a BLM-tüntetők rendbontó cselekedeteket követnek el a demonstrációkon. Az ACLED azt is megállapította, hogy a tüntetéseknek nem volt számottevő hatása a koronavírus-járvány terjedésére.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.