Adam Fields: “Szórakoztat, hogy bizonyos embereket megbotránkoztat a stílusom”

Az amszterdami kötődésű, de főleg angol humorával brillírozó Adam Fields közel ezer előadással a háta mögött a nemzetközi közönség nagy kedvencének számít. Augusztus 12-én a Sziget Fesztivál vendégeként lép fel Budapesten. A Brexitről, önpromózásról és a nemzetek körüli tabukról beszélgettünk. Komolyan.

ContextUs: Amikor rád kerestem a közösségi oldalakon, meglepődve tapasztaltam, hogy Facebookon kevesebb mint száz követőd van, YouTube-on pedig mindössze egy feliratkozót mutat a számláló. Mindez telt házas fellépések mellett. Mi az oka annak, hogy nem fordítasz nagyobb figyelmet a social media felületeid karbantartására?

Én humorista vagyok, nem pedig marketinges. Szerencsére megvannak az embereim, akik a show-k körüli marketingfeladatokat ellátják, nekem mindössze a nevetéseket kell előcsalogatnom a nézőkből. Persze valószínűleg sokkal több pénzt is kereshetnék, ha a saját PR-omon is dolgoznék.

ContextUs: Ezek szerint nem is szeretnél social media menedszert szerződtetni:

Nem. De miért kérdezed ezt? Munkát keresel? (nevet)

ContextUs: Főleg olyan, sokszor még mindig tabunak számító kérdéseket állítasz fellépéseid középpontjába, mint a rasszok, a Brexit vagy az LMBTQ közösség. Célodnak tekinted, hogy tabukat döntögess?

Nem is tudtam, hogy ezek a kérdések bárhol is tabunak számítanának. Én azért beszélek a témáimról úgy, ahogy, mert engem ezek a dolgok érdekelnek. De elképzelhető, hogy egy kicsit szórakoztat is, hogy bizonyos embereket megbotránkoztat a stílusom.

adam fields komikus stand up comedy
Adam Fields komikus

ContextUs: Az egyik legfrissebb videódban a saját bőrszíneden viccelődve kezded a stand-upod: „Sokan gondolják, hogy multietnikumú vagyok. És, hát tény, hogy az édesapámnak mindig is gyanús volt valami ezzel kapcsolatban” – élcelődsz. Ha jól tudom, holland és angol felmenőkkel rendelkezel.

Nem igazán szoktam magyarázatot keresni a bőrszínemre, szeretek az etnikumom kapcsán inkább homályban tapogatózni.

Ennek pusztán az az oka, hogy nem tartom szerencsésnek, amikor címkéket aggatunk egymásra.

A genetikai örökségemre való tekintet nélkül vagyok az, aki.

ContextUs: Mi a véleményed a brit és holland humoristákról? Mi az, amivel előszeretettel viccelnek, és mi az, amit inkább kerülnek?

Ez egy meglehetősen tág kérdés. Még egy könyv is kevés lenne hozzá, nemhogy egy mondat, hogy hű képet adhassak Nagy-Britannia és Hollandia komikusainak stílusáról.

Elton John a Brexitről: “Szégyellem az országom azért, amit tett”

Elton John a Farewell Yellow Brick Road turnéján járja a világot. Az utolsó állomáson, a szerdai Veronában adott koncerten megosztotta aggályait és karakán véleményét a Brexit viszontagságairól. Nem ez az első alkalom, hogy megosztja aggályait. Még 2018 júliusában mondta, “nem gondolom, hogy az embereknek elmondták az igazságot.

ContextUs: Nem félsz rákérdezni az emberek politikai meggyőződésére sem, ami az Egyesült Királysághoz hasonlóan még Magyarországon is kényes kérdésnek szokott számítani. Származott ebből már negatív visszajelzés egy-egy fellépésed után?

Nem érzem úgy, hogy nagyon kényelmetlen helyzetbe hoztam volna eddig bárkit is, amiért rákérdeztem a politikai elköteleződésére. Ha mégis, kétlem, hogy ez ne férne bele egy humorestbe. Éppen ez a műfaj lényege – bármi belefér. Elég gyakran teszek fel annál kompromittálóbb kérdéseket is, mint kire szavaztál.

ContextUs: Mit gondolsz, ez lehet a sikered egyik receptje?

Nem gondolom, hogy ez lenne. Én egy humorista vagyok, akinek sokkal többet kell tennie ettől, hogy megnevettesse a közönségét. Sokkal jobban preferálám azt, hogy megnevetessem az emberek, mint hogy kínos kérdésekkel kényelmetlenné tegyem az estéjüket. Nem ezek a kérdések határozzák meg a humorom minőségét.

ContextUs: A szüleid Brexit-pártiak, és ennek kapcsán említetted, hogy szerinted az Egyesült Királyság sokkal népszerűbb volt a szavazást megelőzően, és bárcsak helyet cserélhetnétek Németországgal. Komolyra fordítva a szót: mi az álláspontod Brexit-kérdésben?

A legkevésbé sem rajongok a Brexitért. Valószínűleg ez volt a legkárosabb döntésünk Lengyelország megszállása óta.

Adam Fields
Adam Fields / Fotó: Annemiek van der Kuil

ContextUs: “A holland emberek azért szimpatizálnak Trumppal, mert narancs színű”, hallhatjuk az egyik stand-upod során. Azt beszélik, Boris Johnson pontos mása az amerikai elnöknek. Mi a véleményed az újonnan posztra lépő brit miniszterelnökről?

Boris Johnsont egy opportunistának tartom, aki mindössze azért adta arcát a Brexit melletti kampányhoz, hogy a későbbi politikai karrierjének megágyazzon. Egészen mostanáig be is jött neki a dolog, hiszen miniszterelnök lett. Azt gondolom viszont, hogy hosszú távon visszafelé sül majd el számára ez a döntés, és hatalmas káoszt fog teremteni maga körül.

ContextUs: Nemsokára a Sziget Fesztiválon is találkozhatunk veled, hiszen a Magic Mirror egyik legjobban várt produkciója lesz a tiéd. Volt már korábban is magyarországi fellépésed?

Igen, kétszer is jártam már Budapesten. Mindkét alkalommal a Brody Studios szervezésében léptem fel. Nagyon szeretem ezt a várost, és el vagyok ragadtatva. Idén visszatérhettem, hogy a Sziget közönségével is találkozhassak.

ContextUs: Utánajártál, milyen fajta humort kedvelhet a magyar stand-up közönsége? Egyáltalán számít, milyen országból származik a közönséged zöme?

Természetesen mindig figyelembe veszem, kikből áll majd a közönségem, és minden fellépésemet ennek tudatában állítom össze.

Az elmúlt két magyarországi fellépésemkor mindkét est közönsége meglehetősen vegyes összetételű volt, magyar nézők csak elvétve foglaltak helyet a sorok között.

Pontosan nem tudom, mi az, ami kifejezetten a magyar humort jellemezhetné, vagy mi az, ami esetleg tabunak számít, de az eddigi show-kon megnevettettem őket is.

Akkora tömegnyomor volt, hogy a pultosok mentették az embereket a Szigeten

Nagyon jól kezdett a Sziget Fesztivál az első napon, hiszen szerdán adott koncertet az egyik legnagyobb húzónév, Ed Sheeran. Nagyon sokan látogattak ki, sőt telt ház alakult ki, pedig még el sem kezdődött a fesztivál. Végre ez is eljött és ismét elkezdődik a nyár legönfeledtebb hete, a Sziget.

ContextUs: Bár a Sziget Fesztivál főleg magyar szervezésű esemény, a fesztivál ideje alatt elmosdónak a nemzetiségek közötti határok, mert egy hétre mindenki szigetlakóvá válik, de az év többi napján a közönség jelentős hányada brit állampolgárnak vallhatja magát. Ennek tükrében inkább nemzetközibbre veszed majd a figurát vagy a magyarokra jellemző sajátosságokra tervezed helyezni a hangsúlyt?

Számos országban vannak fellépéseim, és a közönség szinte minden alkalommal multinacionális, a föld minden tájáról érkező nézőkből tevődik össze.

Ennélfogva igyekszem a lehető legnemzetközibb humorral operálni, gyakran kiemelve egyébként jelentéktelen, butuska, nemzetek közti különbségeket és zanzásítva az emberiség univerzális, mindannyiunkat összekapcsoló élettapasztalatait a vicceim csattanójául.

A szigetes közönségem számíthat rá, hogy a Magyarországgal kapcsolatos megfigyeléseimmel is előhozakodom majd.

Adam Fields standup

Live at the Comedy Café Amsterdam April 2019

ContextUs: Mi a helyzet a magyar humoristákkal? Nyomon követed a munkásságukat, esetleg ellátogatsz Felméri Péter fellépésére a Szigeten?

Nagy bánatomra egyelőre nem volt szerencsém magyar humorista előadásához. A fellépést követően viszont azt tervezem, humorest-szafarit tartok majd, és remélem, elkapom a magyar kollégákat is, amint a közönséget célozzák legfőbb fegyverünkkel (nevet).


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból