A Minneapolisban történt rendőri túlkapás és George Floyd halála felhívta a figyelmet és nyilvánvalóvá tette a korábban is sejthető tényt: az Amerikai Egyesült Államokban még mindig nem hagyott alább a rasszizmus problémája. Adele, Jay-Z, Ariana Grande és számos más híresség áll ki a protestálók mellett. 

Fontos mondanivaló

A Minneapolisban történt rendőri túlkapás és George Floyd, fekete férfi halála tüntetéseket és fosztogatásokat eredményezett az Amerikai Egyesült Államok számos területén. A rasszizmus igazságtalanságai ellen protestálók ezrei küzdenek, míg a rendőrök gumilövedékkel és könnygázzal védekeznek a tüntetők ellen, akik rendőrkocsikat zúznak szét, rendőr kapitányságokat foglalnak el és rabolnak helyi üzleteket. A helyzeten Trump Twitter-bejegyzése sem segít. “Morális” meglátásai ellen Taylor Swift is felszólalt, és aminek következtében a közösségi oldalnak még jobban fájhat a feje. 

George Floyd Halal
Emlékhely George Floyd Számára / Fotó: Ismeretlen

Az egészen biztos, hogy olyan fontos üzenetet közvetítenek a protestálók, amit mindenkinek hallania és értenie kellene. A faji megkülönböztetéssel és jogtalan elnyomással ideje leszámolni. Ennek hangsúlyozásához azonban a legnagyobb követőtáborral rendelkező véleményvezérekre is szükség van. Akiknek most az egyszer nem saját meggazdagodásukat szolgáló promóciókat, hanem a rasszizmus ellen vívott harc fontosságát kellene hangsúlyozni. Az ügy mellett korábban már Billie Eilish és Beyoncé is kiállt, de a sorból nem maradt ki Adele, Jay-Z és Ariana Grande sem, írja a The Guardian. 

Black lives matter

Adele elsősorban a rendőri brutalitásra hívta fel a figyelmet, ami nemcsak a feketéket, de sok esetben a fehéreket és a nőket is különösen érinti. Az énekesnő elmondása szerint olyan időket élünk, amikor nem szabad hagyni, hogy manipuláljanak, befolyásoljanak minket, szabotálva ezzel egy jó célért való küzdelemben. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez a szisztematikus rasszizmusról, a rendőri brutalitásról és az egyenlőtlenségekről szól. De nem csak Amerikában! A rasszizmus mindenhol jelen van. Teljes szívemből kiállok, szolidaritást vállalok azokkal, akik most a szabadságért, a felszabadulásért és az igazságért küzdenek[/perfectpullquote]

– írja közösségi oldalán Adele. Jay-Z, aki már korábban is küzdött az emberi jogokért, egy fájdalommal küzdő apának és fekete férfinak vallja magát. Mélységesen megrettentették a történtek.

Fotók: Az Egyesült Államok-beli antirasszista tüntetések második napja

Bár a polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el, és sokak felháborodására Trump a Nemzeti Gárda bevetésével és gumilövedékekkel fenyegetőzik, a tüntetések nem látszanak csitulni. George Floyd halála miatt, valamint a fekete bőrű lakosság ellen fellépő rendőri brutalitás és a fehér felsőbbrendűséggel átitatott társadalmi berendezkedések ellen tüntetések sorozata kezd kibontakozni az Egyesült-Államokban.

Az ügyben már Minnesota kormányzójával, Tim Walz-cal is egyeztetett. A szolidaritás fontosságát Travis Scott, Killer Mike és Rihanna is hangsúlyozta. Ariana Grande a békés protestálók tömegéről osztott meg egy fényképet, és kiemelte, a fekete élet is ugyanúgy számít, mint bármelyik másik. De több tüntető is lencsevégre kapta, ahogy barátjával, Dalton Gomezzel vonul.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet