A Minneapolisban történt rendőri túlkapás és George Floyd halála felhívta a figyelmet és nyilvánvalóvá tette a korábban is sejthető tényt: az Amerikai Egyesült Államokban még mindig nem hagyott alább a rasszizmus problémája. Adele, Jay-Z, Ariana Grande és számos más híresség áll ki a protestálók mellett. 

Fontos mondanivaló

A Minneapolisban történt rendőri túlkapás és George Floyd, fekete férfi halála tüntetéseket és fosztogatásokat eredményezett az Amerikai Egyesült Államok számos területén. A rasszizmus igazságtalanságai ellen protestálók ezrei küzdenek, míg a rendőrök gumilövedékkel és könnygázzal védekeznek a tüntetők ellen, akik rendőrkocsikat zúznak szét, rendőr kapitányságokat foglalnak el és rabolnak helyi üzleteket. A helyzeten Trump Twitter-bejegyzése sem segít. “Morális” meglátásai ellen Taylor Swift is felszólalt, és aminek következtében a közösségi oldalnak még jobban fájhat a feje. 

George Floyd Halal
Emlékhely George Floyd Számára / Fotó: Ismeretlen

Az egészen biztos, hogy olyan fontos üzenetet közvetítenek a protestálók, amit mindenkinek hallania és értenie kellene. A faji megkülönböztetéssel és jogtalan elnyomással ideje leszámolni. Ennek hangsúlyozásához azonban a legnagyobb követőtáborral rendelkező véleményvezérekre is szükség van. Akiknek most az egyszer nem saját meggazdagodásukat szolgáló promóciókat, hanem a rasszizmus ellen vívott harc fontosságát kellene hangsúlyozni. Az ügy mellett korábban már Billie Eilish és Beyoncé is kiállt, de a sorból nem maradt ki Adele, Jay-Z és Ariana Grande sem, írja a The Guardian. 

Black lives matter

Adele elsősorban a rendőri brutalitásra hívta fel a figyelmet, ami nemcsak a feketéket, de sok esetben a fehéreket és a nőket is különösen érinti. Az énekesnő elmondása szerint olyan időket élünk, amikor nem szabad hagyni, hogy manipuláljanak, befolyásoljanak minket, szabotálva ezzel egy jó célért való küzdelemben. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez a szisztematikus rasszizmusról, a rendőri brutalitásról és az egyenlőtlenségekről szól. De nem csak Amerikában! A rasszizmus mindenhol jelen van. Teljes szívemből kiállok, szolidaritást vállalok azokkal, akik most a szabadságért, a felszabadulásért és az igazságért küzdenek[/perfectpullquote]

– írja közösségi oldalán Adele. Jay-Z, aki már korábban is küzdött az emberi jogokért, egy fájdalommal küzdő apának és fekete férfinak vallja magát. Mélységesen megrettentették a történtek.

Fotók: Az Egyesült Államok-beli antirasszista tüntetések második napja

Bár a polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el, és sokak felháborodására Trump a Nemzeti Gárda bevetésével és gumilövedékekkel fenyegetőzik, a tüntetések nem látszanak csitulni. George Floyd halála miatt, valamint a fekete bőrű lakosság ellen fellépő rendőri brutalitás és a fehér felsőbbrendűséggel átitatott társadalmi berendezkedések ellen tüntetések sorozata kezd kibontakozni az Egyesült-Államokban.

Az ügyben már Minnesota kormányzójával, Tim Walz-cal is egyeztetett. A szolidaritás fontosságát Travis Scott, Killer Mike és Rihanna is hangsúlyozta. Ariana Grande a békés protestálók tömegéről osztott meg egy fényképet, és kiemelte, a fekete élet is ugyanúgy számít, mint bármelyik másik. De több tüntető is lencsevégre kapta, ahogy barátjával, Dalton Gomezzel vonul.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.