A brit Vogue mellett több művész is felemelte hangját a feketéket és a kisebbségeket érő igazságtalanságokkal szemben.

Az elnyomás ellen harcol a Vogue

A Vogue áprilisi számához négy különböző afrohajviseletet bemutató borító is készült a fekete életerő tematikájában – számolt be róla a The Guardian. A címlapokon szereplő modellek haját gömbölyű, színes fonatokkal díszítették, így emelve kontextusba ’60-as és ’70-es években aranykorát élő Black Consciousness Movementet (Fekete Öntudat Mozgalom), melynek tagjai között elterjedt volt az épített afrohajviselet – mondta el a brit lapnak Carol Tulloch, a Chelsea College of Arts professzora, a The Birth of Cool: Style Narratives of the African diaspora könyv szerzője.

Vogue Afrohajviselet Hajszobraszat Egyenjogusag
A Vogue Afrohajviseletet Ünneplő Áprilisi Lapszáma / Fotó: Steven Meisel

Nem kérdés, hogy az afrohajviselet feltámadása a fekete nők körében történelmi jelentőséggel bír. Reflektál ugyanis a természetes afro haj szépségének ügye mellett George Floyd halálára és a Black Lives Matter mozgalomra egyaránt.

A modellek megértették, hogy a feketék életerejének bemutatása kivételes jelentőséggel bír ezekben az időkben, amikor egyre több ember szólalhat fel az elnyomással és igazságtalanságokkal szemben

– jegyezte meg Edward Enninful, a brit Vogue szerkesztője az áprilisi lapszám előszavában.

Az afrohajviselet ereje

Nem a Vogue az egyetlen, amelyik az afrohaj művészetével próbálta meg felhívni a figyelmet a kisebbségek ellen elkövetett jogsértésekre. A brit lap Melissa Viviane (Lizzo) dalszerző-énekes mellett két másik művészt is megemlített, akik hasonló projektbe vágtak bele.

Viviane egy 40%-ot szimbolizáló frizurát készíttetett magának, amellyel az amerikai bonyolult hivatali eljárásokra reflektált.

Hozzátette, sok rokkant, büntetett előéletű, fekete és latino közösségekből jövő bevándorló a bürokratikus működés miatt nem tudott szavazni a 2016-os amerikai elnökválasztáson.

A másik művészeti projektben Marc Jacobs divattervező és Laetitia Ky szobrász fogott össze. Jacobs táskáin Ky-ról készített fotók díszelegnek, amiken a művész haja egy kezet, egy kutyát és a divattervező monogramját formálja meg. Ky Instagram-oldalán több munkája is megtalálható, amik a rendőri brutalitást és a Black Lives Matter mozgalmat hivatottak szimbolizálni. Az elefántcsontparti szobrász a gyarmati idők előtti Afrikában élő törzsek afrohajviseletéből inspirálódott, akik úgy formázták hajukat, hogy erőt demonstráljanak vele.

A művészetem célja mindig is az volt, hogy harcoljak az egyenlőségért, erőt adva az embereknek, és hogy megmutassam a feketeségemben rejlő szépséget

– mondta Laetitia Ky.

Szerinte a hajszobrászat az aktivizmus és a művészet tökéletes összeolvadása. Ezért az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy fontos dolgokra hívjuk fel a figyelmet, ha kreatív módon közelítjük meg a problémát.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet