Egyre többször találkozunk az agilis kifejezéssel, így joggal merül fel a kérdés, mit is jelent ez pontosan. Egy agilis ember alapvetően aktív, tevékeny a mindennapokban, tettre kész és vállalkozó szellemű, de mit jelent ez egy cég esetében?

Népszerű ma az agilis vezetés

Az agilis szervezet gyakorlatilag a rugalmas cselekvést tartja szem előtt, a folyamatosan változó környezeti hatásokra hatékonyan reagál, amellyel az eredményesség és az ügyfélelégedettség garantált.
Az, hogy egy cégnek valóban agilisnak kell-e lennie, meghatározza a projekt természete, az alkalmazott projektmenedzsment módszertana. Előfordul, az agilitást semmi nem indokolja vagy csak bizonyos divízióknál van erre szükség, ahol a környezeti változások rendkívül befolyásoló hatással bírnak.
A legnagyobb tévedés az, hogy az agilisan vezetett projekteknél nincs tervezés. A tradícionálissal szemben csak az ideje különbözik: pár hetes, havi adatok elemzése, kiértékelése történik.

Milyen az agilis projektmenedzsment?

A Szinergia Kft. képzési portfóliójában megtalálható kezdő és haladó szint, de nemzetközi vizsgára felkészítő agilis képzés is, ahol tapasztalatokon alapuló élményekkel elsajátítható ez a projektvezetői módszertan.

Ha az agilis projektmenedzsmentet nézzük, több különböző módszert ismerhetünk meg. A legelterjedtebb a scrum keretrendszer. Ennek ismérve, hogy sprintekben gondolkodik, 1-4 hetes időszakokban, amelyek alatt a csapat a közösen meghatározott feladatokon dolgozik előre lefektetett célok mentén, a teljesítési kritériumok szerint.
Ennél a típusú működésnél a projektben lévő csapattagok mellett a product owner és a scrum master a két kulcsfontosságú szereplő.
A product owner a legmagasabb pozíció, ő felelős az egész projekt tervek szerinti megvalósulásáért. Ő határozza meg a teljesüléshez szükséges követelményeket a megbízóval történt alapos egyeztetést és az igények feltárását követően, valamint a sprintek során felügyeli, ellenőrzi a megvalósítást.
A scrum master felelőssége az, hogy a csapat hatékonyan dolgozzon. Feladata figyelni az együttműködéseket, biztosítani a megfelelő környezet, az erőforrások rendelkezésre állását.

Agilis szervezetté válni

Amennyiben egy cég agilissá szeretne válni, akkor komoly és teljes körű változásmenedzsmentre lesz szükség. E nélkül nem lehet a hatékonyság növelését biztosítani, illetve mindennek az alapja a korrekt, rendszeres kommunikáció.
Az agilis szervezetté válás négy alappilléren nyugszik. Kell a vezetőség, aki elengedi a hierarchikus üzleti modellt, és egyenrangú partnerként kezeli a csapatokat, akik így önállóan működhetnek.
Nem utolsó sorban pedig a nyitottság és tudásmegosztás a csapattagok között egy agilis projektmenedzsmentben alapvető dolog, ahogy a stratégia, egy közös vízió szintén, amelyet mindenki ismer, és ennek az alapértékei mentén tevékenykedik.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpssocialwings.hu - 2023 május - Cikk4

Így állítsd be a Facebookon az üzleti oldalad!

A Facebook az egyik legnagyobb közösségi média platform, amelynek segítségével a vállalkozások és az ügyfelek egymással kommunikálhatnak, és az üzleti tevékenységek promóciója is lehetséges rajta igencsak nagy hatékonysággal.

https-csingiling.hu - 2023 május - Cikk1

A megfelelő babaágy kiválasztása

Akár a hálószobátokban, akár egy külön helyiségben alszik majd a hamarosan megszületendő csecsemőtök, a megfelelő kiságy elengedhetetlen a jó (és biztonságos) alvási szokások kialakításához.

https-__www.curver.hu_ - 2023 május - Cikk6

Rendszerezz nagyszerű műanyag dobozokkal!

Téged is zavar az otthonodban a rendetlenség és a számtalan, nem helyén lévő dolog, és úgy érzed, eleged van a rend érdekében folytatott szüntelen harcból? Nem vagy vele egyedül!

https-__www.buywatch.hu_ - 2023 április - Cikk1

Hogyan válassz alkalmi órát?

Egy alkalmi karóra kiválasztását semmiképpen sem szabad elsietni, mivel ez a darab sok mindent elárulhat a külvilágnak a stílusodról.

https-__ujhazbodrogi.hu_ - 2023 április - Cikk3

Az öntözés kulcsfontosságú kérdés a kertben

Az éltető víz nélkül hiába ültetünk csodás növényeket és vetünk fűmagot a kertben, nem fogjuk tudni megőrizni a szépségüket, a nyári forróság és száraz időszakok alatt pedig szinte felperzselődik a növényzet.