Követem Közélet Ai Weiwei ismert alkotásaival nyomtatott maszkokkal segít a járvány...

Ai Weiwei ismert alkotásaival nyomtatott maszkokkal segít a járvány alatt

Promóció

Egymillió dollárt szeretne összegyűjteni jótékonysági akciójával Ai Weiwei a menekülteket a koronavírus-járvány alatt is segítő szervezetek számára.

Művészettel a menekülteket segítő szervezetekért

Promóció
- Advertisement -

Ai Weiwei művészként és aktivistaként munkásságával folyamatosan arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet az emberi jogi kérdésekre. Pár héttel ezelőtt jelentette be, hogy könyvet ad ki a menekültválságról 2017-ben készült filmje, a Human Flow (Emberáradat) nyomán, amelyben közvetlenül az érintett menekültektől hallott történeteket gyűjt egy csokorba. Nemrég írtunk arról, hogy filmet készül forgatni a 2015-ös rohingya menekültválságról.

Nyomtatott maszkok / Fotó: Ai Weiwei Studio

A Dazed a művész legújabb akciójáról számolt be. Ai Weiwei ikonikus alkotásait nyomtatta sebészi maszkokra, amelyet jótékonysági céllal árusít a koronavírus-járvány által legveszélyeztetettebb csoportok javára.

Ai Weiwei nem bízik a britekben, mert a hongkongi tüntetésekben nem veszik ki a részüket

Június óta egy durvább, kaotikusak tüntetések tombolnak Hongkong utcáin a demokrácia megtartásáért. Ai Weiwei egy kisebb csapattal együttműködve dokumentálja az eseményeket, ezek egy részét az Instagramján is közzétette már. A képzőművész a BBC Radio 4 Today műsorában az esettel kapcsolatosan a britekről is kitálalt. Szerinte Nagy-Britannia elgyengültnek tűnne, ha segítenének küzdeni a szabadságért.

A kínai művész reméli, sikerül összegyűjteni legalább egymillió dollárt olyan nemzetközi segélyszervezetek – többek közt a Human Rights Watch, a Refugees International és a Médecins Sans Frontières – számára, akik a járvány miatt otthonukat elhagyni kényszerült embereket segítik. Ezen szervezetek menekülttáborokban végzett tevékenységéről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Ai Weiwei on Instagram: “The COVID-19 pandemic is a humanitarian crisis. It challenges our understanding of the 21st century and warns of dangers ahead. It requires…”

8,332 Likes, 360 Comments – Ai Weiwei (@aiww) on Instagram: “The COVID-19 pandemic is a humanitarian crisis. It challenges our understanding of the 21st century…”

Ai Weiwei maszkjait négyes vagy huszas kiszerelésekben lehet megvásárolni, ám orvosi célra már nem használhatók. A nyomatok mintái gyakran az állami befolyást vagy a szólásszabadság elnyomását jelképezik megfigyelő kamerákkal, bilincsekkel. Három különböző, Ai korábbi munkáiból készült (középső ujjas, napraforgómagos) maszkot külön is meg lehet vásárolni.

„Egyetlen ember akarata sem kevés”

A maszkok nyomásának folyamatát megörökítő videó mellé egy fontos nyilatkozatot is közzé tett a művész az Instagramon.

A Covid-19 világjárvány humanitárius válság is egyben. Megkérdőjelezi mindannyiunk 21. századról alkotott felfogását, és előre figyelmeztet az elkövetkezendő veszélyekre. Minden egyes embernek cselekednie kell, önállóan és csoportokban is. Hatalmas ereje van egyéni tettünknek, ha a társadalmi reakció részeként tekintjük. Ha valaki felveszi a maszkot, azzal gesztust gyakorol: ha mindenki maszkot visel, azzal a vírus ellen harcol a társadalom. A maszkot az egyén döntése, belátása miatt és nem a hatóságok előírása miatt viselő társadalom bármilyen hatalommal szembeszáll. Egyetlen ember akarata sem kevés, egyetlen ember cselekedete sem hiábavaló

– írta a művész a közösségi oldalon.

Fotóművészek az éhezés ellen: világszerte jótékonysági akciókkal segítik a rászorulókat

A koronavírus-járvány borzasztó szociális és gazdasági válságot hoz magával, ami a leginkább a tartalékokkal, bejelentett munkahellyel nem rendelkező, legkiszolgáltatottabb rétegeket sújtja. Az őket támogató civil szféra megsegítésére is szükség van, hiszen ezek a szervezetek sem rendelkeznek kiapadhatatlan forrásokkal. Számos művész segített már egyénileg, mint például Pink vagy Taylor Swift, aki fejenként 3000 dollárt utalt anyagilag megszorult rajongóinak és megmentette szülővárosa legendás lemezboltját.

A kivitelezésben, a maszkok manuális nyomtatásában Alexandra Munroe, a Guggenheim Múzeum kurátora segített Ai berlini műtermében.

Promóció
ForrásDazed
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3