A makettépítés egyik igen fontos lépése a festés. Ez teszi igazán egyedivé a modellt, ezzel igazíthatjuk saját gyűjteményünkhöz. Azonban egy kezdőben felmerülhet, hogy milyen festéket érdemes használni.

Az akrilfesték és előnyei

Makettfestéshez leggyakrabban akrilfestéket használunk. Ez egy vízbázisú, gyorsan száradó festék, melyet víz hozzáadásával, valamint különféle adalékokkal vízfestékhez vagy akár olajfestékhez hasonló állagúvá is változtathatunk.
Annak ellenére, hogy vízzel hígítható, az akrilfesték száradás után teljesen vízhatlan. Ezáltal festés közben könnyedén kezelhető, azonban ha véglegesítettük a modellt, igen tartós réteget képez.
Mivel ez a legelterjedtebb festéktípus makettépítés terén, számos gyártó hihetetlen széles választékban kínál színeket. Emellett az egyes lakkok is ezekhez az akrilfestékekhez vannak tervezve, ezért nem érdemes kísérletezni más típusokkal.

Maga a festés

Ugyan már az összeállítással is végezhetünk egyedi módosításokat a maketten, a festés az, ami a leginkább szembetűnő. Azonban ez nem egy olyan művelet, aminek érdemes csak úgy nekiesni. A legjobb hatás érdekében érdemes előre megtervezni a munkálatokat.
Először is arról kell döntenünk, hogy milyen színeket szeretnénk használni. A dobozon látható ábra egy egyszerű támpontot ad, azonban a lehetőségeknek csak a kreativitásunk szabhat határt.
Modellezők körében gyakori, hogy egy választott színkombinációhoz igazítják gyűjteményüket. Az így létrejövő összkép rendkívül mutatós, de számos más lehetőség adott.
Például terepasztal-építésnél törekedhetünk a valósághű színekre, valamint arra, hogy az egyes modellek egymástól jól megkülönböztethetők legyenek. Egy ehhez hasonló nagyobb projekt esetén is a részleteken van a hangsúly.

Ha a terv már megvan, érdemes a festékmárkát is kiválasztani. Számos cég forgalmaz különféle színű és állagú festékeket, ezért a döntés nem mindig egyszerű. A Modellfutár festékkészletében található egyik legnépszerűbb márka, a Mr. Hobby, mely a Hobby Color akrilfestékek mellett oldószer alapú színeket is gyárt.

Ez a termékcsalád rengeteg színárnyalatot fed le, melyeket egymáshoz hasonlítva pontosan megbizonyosodhatunk a különbségekről is.

Minden más, ami kellhet

A festék nem az egyetlen dolog, amire egy makett összeállításánál szükséged lesz. Ezekhez a munkálatokhoz több segédeszköz is kapóra jön. Ha gyorsan és egyszerűen az elengedhetetlen dolgokat szeretnéd beszerezni, a Modellfutárnál találhatsz komplett készleteket.
Azonban ha komolyak a szándékaid, előnyösebb, ha önállóan válogatsz a különféle eszközök között. Magához az összeállításhoz érdemes beszerezned egy vágólapot, csípőfogót, szikét és ragasztót.
Természetesen a festéshez az ecset is igen fontos, melyből legalább két külön típusra lesz szükséged. Egy közepes méretű ecsettel könnyedén felviheted a színeket a nagyobb felületekre, valamint a kisebb részeknél is használható. A másiknál fontos, hogy nagyon vékony legyen, annak érdekében, hogy megfelelően kidolgozhasd a részleteket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk