Megtervezni és összeállítani egy high-end hangrendszert már önmagában is nagy feladat, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezzel még korántsem vagyunk kész; hisz akusztikai szempontból is alkalmassá kell tennünk azt a helyiséget, ahová a berendezés majd elhelyezésre kerül. Ehhez pedig további kiegészítőkre van szükség.

Az akusztikai elemek fontossága

Nincs is annál nagyobb bosszúság, mint amikor egy vagyont áldozunk egy prémium audiorendszerre, majd az első használat során szembesülünk vele, hogy korántsem szól olyan minőségben, mint ahogy a vásárlás előtt a bemutatóteremben hallottuk. Mi lehet ennek az oka? Nos, minden bizonnyal a helyiség rossz akusztikája.

Ezért már a tervezéskor célszerű számításba venni, hogy a berendezések mellett szükség lesz majd kiegészítésként akusztikai panelekre a Stream Audiótól. Ezek a sokszor furcsa formájú, térbeli absztrakt műalkotásra hajazó termékek nagyon fontos szerepet játszanak a hangzás kialakításában. Nem véletlenül használják őket hangstúdiókban, házimozi szobákban, illetve lehallgatóhelyiségekben is.

Ezekkel a kiegészítőkkel hatékonyan csökkenthető a szobán belüli rezonancia, kiküszöbölhető a visszhang, csillapítható a helyiség alapzaja, így a hangzás sokkal természetesebb lesz. Megfelelő akusztika híján még a legjobb hangrendszer sem képes megmutatni a tudása legjavát, hisz a kibocsátott hang össze-vissza csapódik a térben.

Különösen akkor, ha a berendezés nem egy direkt erre a célra használt szobában található, hanem mondjuk a nappaliban, ahol a jelenlévő bútorok, függönyök, berendezési tárgyak, ablakok mind-mind befolyásolják a hang terjedését.

Mennyit és hogyan kell belőlük elhelyezni?

Erre a kérdésre nincs egzakt válasz, ugyanis mindig az adott helyiségtől függ. Ami általánosságban elmondható, hogy a panelek rendszerben elhelyezve tudnak csak hatékonyan működni, tehát 1-2 darab aligha lesz elegendő belőlük.

Basszuscsapdákból például ajánlott az első sarkokba legalább 2-2 darabot tenni, diffúzorokból a hangfalak közötti falra, középre minimum 3-6 darabot, a mennyezetre, oldal- és hátfalra 6-9 darabot. Az absorverekből a frontoldali, oldalsó és hátsó falakon van szükség 4-6 darabra, leviterekből szintén legalább ennyire. Persze ez egy nagyon általános megközelítés, a mennyiség és a hely pontos meghatározásához mindenképp célszerű egy akusztikában járatos szakember tanácsát kérni.

A panelek nem fogják elcsúfítani az enteriőrt?

Gyakran felmerülő kérdés ez, főleg ott, ahol a hangrendszer nem egy külön szobában, hanem a nappaliban kerül elhelyezésre. Hisz érthető, hogy az akusztikán javítani kell, de nem megy ez az esztétika rovására?

A jó hír, hogy ma már nemcsak a megszokott fekete színű panelek léteznek, hanem kaphatóak színes, mintás darabok is, melyek nemcsak a hangterjedést alakítják kedvezően, de dekorációnak is kiválóak, hiszen remekül passzolnak az enteriőrbe. Így sem a zenehallgatás élményéről, sem az igényes berendezésről nem kell lemondani.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.