Nézem Képzőművészet Alien, avagy az Idegenek közöttünk „járnak”  

Alien, avagy az Idegenek közöttünk „járnak”  

Némi fenntartással, de óriási kíváncsisággal érkeztem meg a NextArt Galériába Szöllősi Géza KITIN, “Handmade Hollywood” kiállításának megnyitójára. A fenntartás azonban hamar csodálattá változott. Kicsit olyan érzésem támadt, mintha egy extrém filmes kulisszajáráson lennék, ahol egy science fiction film szereplőit látom. Aprólékosan kidolgozott figurák, élőszövet és élettelen nagyszerű ötvözete jelent itt meg. Leginkább a a Ragadozó című Schwarzenegger-filmet idézi.

- Advertisement -

A magyar film rajongóinak minden bizonnyal ismerősen cseng Szöllősi Géza neve. Ha máshonnan nem, Pálfi György Taxidermia című filmjének különleges képi világa kapcsán, melyet többedmagával készített. Az 1977-ben született Szöllősi Géza azonban a látványtervezés mellett képzőművészettel és grafikával is foglalkozik. 1997-1999 között a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán festészetet tanult, majd 1999-2004 közt a MOME grafika szakának hallgatója. 2003-ban Erasmus-ösztöndíjjal egy szemeszterig a University for the Creative Arts (Maidstone, Anglia) fotómédia tanszékének diákja. 

Diplomamunkájával, Taxidermia design- és koncepcióprogramjával elnyerte a Vizuális kommunikáció tanszék legjobbjának díját, majd a 2004-es Nemzeti Grafikai Biennálén a Magyar Formatervezési Tanács különdíját.

A 2006-ra elkészült film csoportos látványtervezői elismerést is kapott a 37. Magyar Filmszemlén.

A Taxidermia sikere nyomán Szász János már azért kereste meg, hogy special art designerként működjön közre az Ópium – egy elmebeteg nő naplója című filmben, amely a filmszemle rendezői díját kapta.

Szöllősi Géza / KITIN
Szöllősi Géza: KITIN / Fotó: Erdélyi Andrea

De már az egyetemen elkezdett kísérletezni az élő anyagokkal, konkrétan disznóhússal és kitömött állatokkal. Az ezekből készült alkotások vegyes fogadtatásra leltek. De ez Szöllősit nem tartotta vissza attól, hogy ezen a területen újabb kísérletbe kezdjen. 15 éve foglalkoztatja annak az izgalma, hogy ezekből a fura, biológiai anyagokból, azokat szétbontva, valami mássá alakítsa. Saját elmondása szerint olyan anyagokat keresett, ami semmi máshoz nem hasonlítható, egyedi. Viccesen megjegyezte, hogy van benne némi lustaság is, mert ő már kész szerkezettel dolgozik, szemben például egy szobrásszal, akinek meg kell dolgozni a legapróbb részletek kidolgozásával és mégsem lesz igazán élő.

A mostani kiállítását is az élő anyag határozza meg, mivel bogarak kitin vázát, szárnyát használja fel, a műgyantába öntött futurisztikus lények megalkotásához. Amikor megkérdeztem, hogy hogyan jött az ötlet, azt válaszolta:

Egyszer kaptam ajándékba egzotikus bogarakat és olyan volt, mintha az Alienből ugrottak volna elő. Akkor fogalmazódott meg az ötlet.  

Talán nem meglepő a kiállítás címe sem, KITIN, avagy Handmade Hollywood.

Szöllősi Géza / KITIN
Szöllősi Géza: KITIN / Fotó: Erdélyi Andrea

A megnyitó beszédet Nemes Z. Márió esztéta, költő celebrálta, igazán találóan vonva párhuzamot olyan ikonikus hollywoodi filmekkel, mint a Jurassic park és az Alien. Ezekben a filmekben jól nyomon követhető, a Hollywoodra oly annyira jellemző gigantománia. Ezzel szemben Szöllősinél ezek a lények finom kézműves munkák eredményei, aprólékosan kidolgozott művek, amik inkább az ékszerkészítéshez hasonlíthatók. Úgy fogalmazott:  

Az Idegenek itt vannak, hogy milyen szándékkal jöttek, az még nem tudható. De bárhogy is, van bennük valami rejtett szexualitás. Nevezzük rajongói FanArt-nak, ami popkulturális mitológiává bővül. Ez az álomtömb, amit itt láthatunk, a befogadó közönségtől függően válik azzá, ami.  

Érdemes ellátogatni a NextArt Galériába és röpke utazást tenni Szöllősi Géza különös, futurisztikus világába. Mert higgyük el bátran: a KITIN visszatér!

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Greta Thunberg: „Még semmit sem tettünk a klímaváltozás ellen”

A 17. születésnapját nemrég ünneplő svéd aktivista most Davosban ismétli a sokkoló statisztikákat, amíg meg nem hallja a világ.

Az ausztrál tűzvész után Puerto Ricón segítene meztelen fotóival a modell

Kayle Ward az ausztrál tűzvész idején több mint 1 millió dollárt kampányolt össze.

Lehet, hogy a Stranger Things srácai nem is igazi barátok?

A Stranger Things szereplői között számos konfliktus feszül, amely próbára teszi a barátságaikat!

A DKV elegánsan, de odaszúrt Schobert Norbinak

Sokan kritizálták, ezúttal a Debreceni Közlekedési Vállalat (DKV) szúrt oda elegánsan.

Valóság vagy fikció? Történelmi hitelesség és rendezői fantázia a Jojo Nyusziban

Körbejártuk, mennyiben fikció és mennyiben alapul valós történelmi tényeken a szatírikus történet.

ez is érdekeltéged
<3