Most először mutatták ki, hogy a klímaváltozás miatt van egyre több asztmás és allergiás gyerek, és emiatt hosszabodik meg az allergiaszezon.

A hosszabb tavasz, elnyűjtott allergiaszezon

Tavaly év elején – még a koronavírus-járvány előtt – arról írtunk, hogy a világot fenyegető legnagyobb veszélyek mind a klímaváltozással állnak összefüggésben. Év végén jelent meg az egyik legtekintélyesebb orvosi lapban, a Lancetben egy publikáció arról, hogy a klímaváltozásnak már most milyen súlyos egészségügyi hatásai vannak mind az emberekre, mind az ellátó intézményekre nézve.

Allergiaszezon Allergia Klimavaltozas Pollen
Hosszabb tavasz, hosszabb allergiaszezon / Fotó: WG Speeks

Ugyanakkor még mindig nem történt jelentős előrelépés a klímavészhelyzet megállítása érdekében, hiába követeli a radikális fellépést Harry herceg is, amelyet a világ népességének nagy része is támogatna.  

Az USA tudományos akadémiai folyóiratában, a PNAS-ban megjelent tanulmány azt igazolta, hogy Észak-Amerikában harminc év alatt 20 nappal meghosszabbodott az allergiaszezon. Ez nagyrészt szintén a klímaválság számlájára írható, jelenti a The Guardian.  

A globális felmelegedés miatt ugyanis enyhébb a tél, hosszabb lett a tavasz és a nyár, amikor az allergén virágporok koncentrációja megnő a levegőben. A tanulmány 60 pollenkoncentrációt mérő amerikai és kanadai állomás adatait elemezte. Az eredmény szerint 1990 óta 20 nappal nőtt meg azoknak a napoknak a száma, amikor nagyobb koncentrációban vannak jelen a pollenek.

Kapcsolódó cikk

A tudósok modellezéssel kimutatták, hogy a növekedés oka legalább fele részben a globális felmelegedés. Az is bizonyítást nyert, hogy a légkör fokozódó széndioxidkoncentrációja önmagában is támogatja a növekedést.

Egyre melegebbek a telek, a tavasz is egyre korábban érkezik, és ez a jelenség sok folyamatot befolyásol. Világosan látható, hogy a klímaváltozás már itt van, szó szerint minden lélegzetünkkel érzékelhetjük. Az egészségügyi hatásokat is a bőrünkön érezzük, és ez is csak súlyosbodni fog

– jelentette ki William Anderegg, a Utah-i Egyetem tudósa, a tanulmány egyik szerzője, akit pollenallergiásként személyesen is érint kutatási témája. 

A jövő már elkezdődött, és ezt az asztmások is érzik

A virágpor szezonális allergiás reakciókat válthat ki sokaknál, ami tüsszentéssel, viszkető, kivörösödő szemekkel és orrfolyással jár. Bizonyos betegségeket, mint például az asztmát, súlyosbíthatja is.

Kapcsolódó cikk

A tanulmány mutatta ki először az összefüggést a növekvő virágpor-koncentráció és az éghajlatváltozás között. Kristie Ebi, a Washingtoni Egyetem epidemiológusa szerint az asztmások és az allergiások száma tovább fog növekedni a levegőben található allergének egyre növekvő koncentrációja miatt.

Aaron Bernstein, a Harvard közegészségügyi akadémikusa és gyermekorvos is megerősítette, hogy praxisában már most egyre több az allergiás és asztmás kisgyerek.

A jövő elkezdődött. Évről-évre egyre világosabban látjuk a klímaváltozás egészségügyi hatásait. Az egyre rosszabb allergiaszezon az egyik oka, amiért most azonnal fel kell lépni a klímaváltozás ellen, nem csak azért, hogy megelőzzük a további súlyos károkat, hanem egy egészségesebb, igazságosabb és fenntarthatóbb világért

– mondta az orvos. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk