A 22 esztendős Amanda Gorman, aki alig egy hónapja felkavarta az Egyesült Államokat Joe Biden beiktatási ceremóniáján, ismét elbitorolta a rivaldafényt. Ezúttal az ország egyik legnagyobb színpadán, a Super Bowlon adta elő egy versét.

Amanda Gorman: Chorus of the Captains

A szárnyaló karrierű költőnő az amerikai futball mérkőzések elődöntőit lezáró ünnepségek alatt lépett fel, a magyarországi idő szerint hétfő hajnalban megrendezésre kerülő 55. NFL Super Bowl döntőt felvezetendő. A floridai Tampa városában megrendezésre kerülő mérkőzésen a Tampa Bay Buccaneers és a Kansas City Chiefs csapata mérettetett meg. Amanda Gorman természetesen saját szerzeményét, a Chorus of the Captains (Vezérek énekkara) című költeményt szavalta el. A performansszal három, a koronavírus-járvány alatt kiemelkedő emberségről tanúbizonyságot tevő személy előtt kívánt tisztelegni. A szóbanforgó civilek egyben a Super Bowl döntőjének tiszteletbeli csapatkapitányai: Trimaine Davis a San Diego-i baseball csapat korábbi kiválósága, Suzie Dorner betegápoló és James Martin leszerelt tengerészgyalogos.

Amanda Gorman Super Bowl
Amanda Gorman az Egyesült Államok országosan díjazott ifjúsági költője / Fotó: News 9

A járványügyi korlátozások és a döntőt kísérő biztonsági intézkedések miatt Gorman nem személyesen jelenhetett meg a pályákon, hanem felvételről játszották le a költő által szavalt sorokat, miközben fotókon mutatták be a három, verset ihlető személyt. A sorokat változtatás nélkül, eredeti nyelven közöljük:

Let us walk with these warriors,

Charge on with these champions,

And carry forth the call of our captains.

We celebrate them by acting,

With courage and compassion,

By doing what is right and just.

For while we honor them today,

It is they who every day honor us.

– közölte az AP News-on.

A költészet őszinte győzedelmeskedése

A kitüntetettség és giccs érdekes elegye, hogy Amanda Gorman verse elhangozhatott a Super Bowl-színpadon. A költészet és amerikai futball közti áthidalhatatlannak tűnő szakadékot azonban összefonhatja az NFL Rájátszások show-elemeitől megszokott mértéktelen kicsapongás, és más sem bizonyíthatná jobban a poéta beiktatáskor indult szárnyalását. Gorman országosan díjazott ifjúsági költő a legfiatalabb szavaló, aki elnöki beiktatáson valaha is felszólalhatott.

Kapcsolódó cikk

The Hill We Climb című, a demokratikus értékek védelméről szóló sorai azonnal szenzációs hatást váltottak ki a hallgatóságból, és szinte egész Amerikából. A verseit – köztük a beiktatáson elhangzott The Hill We Climb – csokorbaszedő illusztrált kötet azonnal a könyves eladási listák élére ugrott, majd kisvártatva az IMG Modellügynökség is leszerződtette. A héten pedig a Time Magazine címlapjára került Michelle Obama által készített interjújával.

A potenciálisan 100 millió körüli nézőszámot produkáló CBS-közvetítés, amely a Super Bowl-hoz kapcsolódó műsorokat sugározza, már az elnöki beiktatás előtt le lett szervezve, így Gorman szavalása is. A szenzációhullám meglovagolását gyanítók tehát hiába kételkedtek a performansz őszinteségében.

A költészet ilyen kaliberű sporteseményen való felbukkanása, Gorman szerint a művészetek és az Egyesült Államok vitathatatlan sikereként könyvelhető el, és azt jelenti, végre fantáziadúsan gondolkozunk az emberi kapcsolatok diverzitásáról.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk