Tavaly óta egyre több esetben fordulnak a fekete munkavállalók az Amazon ellen. 

Nemi diszkrimináció és faji alapú becsmérlés az Amazonnál

Az Amazon egyik vezető beosztású fekete alkalmazottja, Charlotte Newman beperli a céget és három korábbi kollégáját faji és nemi diszkrimináció, valamint szexuális zaklatás miatt, írja a The Washington Post. A nő azzal is vádolja munkaadóját, hogy ellehetetlenítették a szakmai előmenetelét.

Amazon Faji Diszkriminacio
Tiltakozó Amazon-Dolgozó / Fotó: Matthew Horwood

„Az Amazon nem tűri a diszkriminációt és a zaklatást. Belső vizsgálatot rendeltünk el, hogy kivizsgáljuk a minket ért vádakat. A három érintett kollégából ketten jelenleg is cégünk alkalmazottjai, a harmadikat viszont már elbocsátottuk” – írta közleményben az óriás internetes kereskedőcég szóvivője, Kate Brinks.

Kapcsolódó cikk

A Harvard Üzleti Iskolájában végzett Newman azzal vádolja az Amazont, hogy végzettségükhöz és szakmai tapasztalataikhoz képest alacsonyabb pozíciókban alkalmazzák a fekete munkavállalókat, majd pedig a hasonlóan teljesítő fehér bőrű kollégákhoz képest kedvezőtlenebbek számukra a szakmai előrejutás feltételei. Volt főnöke szerinte faji sztereotípiákkal bírálta munkáját a megbeszéléseken, „agresszívnek, túl rámenősnek és ijesztőnek” nevezte őt mások előtt. Amikor kollégáival üzleti úton jártak, és szabadidejükben elmentek vásárolni, amikor felpróbált egy fekete kabátot, egyikük azt mondta, hogy úgy néz ki benne, mint egy gorilla. A kollégák aztán bocsánatot kértek tőle, miután megjegyezte nekik, hogy ez mennyire sértő megjegyzés volt. Az azóta kirúgott munkatárs pedig egy üzleti vacsorán megfogta a combját, majd pedig amikor az étterem előtt a taxira várt, szexuális ajánlatot tett neki, amit visszautasított. Newman állítása szerint főnöke az őt szexuálisan zaklató kolléga róla alkotott véleményére alapozva nem léptette elő.

Lázadozó színesbőrű alkalmazottak 

Az Amazonnak, ahogy tavaly a H&M-nek is, az elmúlt hónapokban több alkalommal is meggyűlt a baja a faji diszkriminációt kiáltó alkalmazottjaival.

Tavaly két központi IT-s munkatársukat rúgták ki, amiért bírálták a cég klímapolitikáját. Néhány héttel korábban egy fekete raktárostól vált meg az Amazon, aki több sajtóorgánumnak, köztük az Amazon alapító-tulajdonosának, Jeff Bezos tulajdonában lévő The Washington Postnak is felhívta a figyelmét néhány szerinte problémás biztonsági kérdésre. Az Amazon szerint alkalmazottaik mindkét esetben megszegték az etikai kódexet.

Kapcsolódó cikk

A cég jelenleg azt próbálja megakadályozni, hogy az egyik alabamai raktáregységében dolgozó közel 6 ezer alkalmazottja, akik többsége fekete, belépjenek a helyi szakszervezetbe. A szakszervezeti vezető véleménye szerint az Amazon dolgozók elsősorban emberi jogi, mint érdekvédelmi okokból lépnének be. 

Maurice BP-Weeks, egy faji és munkajogi kérdésekkel foglalkozó nonprofit szervezet vezetője kijelentette, hogy az ehhez hasonló ügyek mögött mindig rendszerszintű faji megkülönböztetés és nemi diszkrimináció áll.

Az Amazon többszázezer fekete alkalmazottat és többezer fekete vezető munkatársat vett már fel. A dolgozói felméréseink azt mutatják, hogy a feketék hasonló arányban hagyják el a céget, mint a fehérek, ugyanakkor elégedettebbek a munkájukkal, és nem tapasztalják, hogy kilógnának a kollektívából a nem fekete kollégákhoz képest

– utasította vissza a vádakat az Amazon szóvivője. 

A Starbucksnak nemrégiben több mint 4 millió forintos kártérítést kellett fizetnie azért, mert egy thai vendég poharára szokás szerint nem a nevét írták, hanem ferde szemeket rajzoltak rá.  Az egészen biztos, hogy a világ leggazdagabb emberének, Jeff Bezos-nak nem fog gondot okozni a kártérítési összeg kifizetése. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet