Az amerikai hadsereg új fegyvere áramütéssel hatástalanítja a célpontot

Az amerikai hadsereg új, áramütés alapú, nem halálos fegyvert fejlesztett, amit elsősorban tüntetéseken lehet bevetni.  

Nem halálos fegyver kifejlesztése volt a cél

Az amerikai kormányzatot egyre sürgeti az idő, hogy a választások előtt hatékonyan lépjen fel a Black Lives Matter tüntetések ellen, a drónok bevetése mellett, most egy új “csodafegyver” ígérkezik a rendbontók megfékezésére.

Az Amerikai Tengerészgyalogság egy teljesen új fegyvert tesztel, amely képes nem halálos erejű áramütést mérni a célpontra 30 méter távolságról. Az eszközt SPECTRE névre keresztelték, írja a Futurism. Összehasonlításként a hasonló fegyverek hatótávolsága jelenleg csupán 7 méter.

taser
A Taser elektromos shotgunja csupán hét méterig hatásos / Fotó: Taser

A lövedéket bármilyen 12-es puskából ki lehet lőni. Az új fegyvert egy coloradói technikai kutató központ, a Harkind Dynamics fejleszti az Amerikai Védelmi Minisztérium támogatásával.

Hogy elkerülhető legyen a puskából kilőtt lövedék végzetes hatása, a Harkind egy kisméretű fékezőernyővel is felszerelte, amely azelőtt kapcsol be, mielőtt eltalálná a célpontot.

A cég szerint az ernyő a felére csökkenti a lövedék sebességét. A célponttól egy méterre a SPECTRE három tüskeelektródát bocsájt ki magából. Az elektródák elég élesek ahhoz, hogy átlyukasszák a ruhát, és ha mozgást érzékel, akkor további áramütéssel sokkolja az áldozatot.

A szakértők szerint veszélyes is lehet az áramütés

A nem halálos fegyverrendszerek mostanában azért kerültek a hírekbe, mert a rendőrök által kilőtt gumilövedékek súlyos szemsérüléseket, egyes esetekben maradandó károsodásokat okoztak a Black Lives Matter-tüntetők körében.

spectre lovedek
A SPECTRE / Kép: Harkind Dynamics

Az még egyelőre nem világos, hogy az új, áramütés alapú lövedék mennyire biztonságos a célpontokra nézve. A szakértőknek vannak kétségeik ezzel kapcsolatban.

„Ha a fékezőernyő nem kapcsol be idejében és közvetlenül becsapódik, akkor be is hatolhat a testbe, de mindenképpen traumát vált ki az ütés. Ha a fejet találja el, akkor súlyos sérülést vagy akár halált is okozhat” – magyarázza egy tudós.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból