Az új idegenforgalmi koncepció és a prostituáltak emberi méltósága miatt Amszterdam külső részén alakítanák ki a bordélyházak és a szexturizmus részére egy külön központot. 

Többpárti egyetértéssel költöznek a bordélyházak

Egy világ várja, hogy a járvány után visszatérhessen a megszokott életéhez. Hiányoznak a koncertek, a vendéglőben ücsörgés, az utazás. De a turizmus sosem lesz már olyan, mint ahogy megszoktuk. Vége az olcsó tömegturizmusnak, fapadosok helyett vonatozhatunk. A rövidtávú lakáskiadás szabályozására készülnek a sok turistát vonzó nagyvárosok, mint Budapest  vagy Lisszabon.  És mindeközben persze a nagyvárosok képe is változik – jó esetben zöldülnek.

Amszterdam Bordelyhaz Kirakat

Hamarosan megszűnik Amszterdam egyik híres-hírhedt nevezetessége is: elköltöznek a bordélyházak és így a vigalmi negyed kirakataiból a prostituáltak, írja a The Guardian

A polgármesterasszony, Femke Halsema indítványát, miszerint a kikötők környéki szűk utcákban található bordélyházak többségét bezárják, és a városon kívül alakítanak ki a szexmunkások számára egy „erotikus központot”, a közgyűlés többsége is támogatta. Az új létesítmény pontos helye még nem ismert. 

Kapcsolódó cikk

A holland kereszténydemokrata pártok, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a ChristenUnie már régóta lobbizott a bordélyházak bezárásáért. Most azonban a VVD, Mark Rutte miniszterelnök Szabad Demokrata Néppártjának, valamint a Munkáspárt és a zöldek támogatását is megnyerték.

A politikusok az idegenforgalom minőségi átalakításával érvelnek: céljuk, hogy Amszterdam továbbra is „látogatóbarát” város maradjon, ahol a turisták élvezhetik a szabadságot és a város látnivalóit, de nem minden áron. Halsema úgy véli, hogy az ablakokban dolgozó prostituáltak gyakorlatilag turistalátványossággá váltak, és folyamatosan ki vannak téve a bámészkodóknak és a zaklatóknak. 

Az érintettek nem támogatják a költözést

A nemrég megalakult Red Light United érdekképviseleti csoport viszont már a jogszabálytervezet felmerülésekor felmérést végzett. Megkérdeztek 170 női szexmunkást, akiknek 90%-a amellett voksolt, hogy inkább maradna a Singel és a De Wallen csatornák menti területen.

Az nem megoldás, hogy elköltöztetik a munkahelyünket, mert az ügyfelek nem fognak majd megtalálni minket. Vagy majd Halsema fogja kibuszoztatni őket a világ végére?

– tette fel a kérdést a szervezet egyik tagja. 

Kapcsolódó cikk

Az érintettek felháborodása ellenére a képviselők többsége egyet ért abban, hogy a vigalmi negyednek mennie kell, ha Amszterdamot egy másfajta célcsoport számára kívánják pozicionálni a turisztikai piacon. 

A prostituáltak eltávolítása a városvezetés második intézkedése, amely ezt a törekvést szolgálja: Halsema határozott törekvése, hogy hamarosan a fűturizmusnak is véget vessenek Amszterdamban. Az újrendelettervezet értelmében ugyanis kizárólag helyiek vehetnének majd kannabiszt a kávézókban, turisták nem. Azt remélik, hogy a valamikor jövő év elején életbe lépő rendelet nyomán elsősorban az erősebb fizetőképességű turisták fogják felkeresni a várost, és a füves cigi miatt érkező bulituristák, akik nem vesznek igénybe minőségi szolgáltatásokat, viszont rendre összepiszkítják az utcákat, távol fognak maradni.

A helyiek egy része azonban attól tart, hogy ezzel majd az utcai illegális árusok forgalma fog növekedni. A közgyűlés liberális, zöld, munkáspárti és szocialista koalíciója is attól tart, hogy a polgármester szándéka miatt a turisták körében megnő majd az ellenőrizetlen drogokat fogyasztók aránya, és a fiatalok is inkább az utcán fogják megvásárolni a kábítószert. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk