Az endometriózis alattomos, nehezen felismerhető, krónikus betegség, amelyet többféle módon is lehet kezelni súlyosságától függően. Amy Schumer esetében a legdrasztikusabb megoldáshoz folyamodott az orvosa.

Amy Schumer súlyos endometriózisban szenvedett

Amy Schumer amerikai komikának ki kellett venni a méhét, olyan súlyos endometriózist állapítottak meg nála, írja a The Sun. Sajnos egyáltalán nem ritka betegség ez: világszerte a nők 10%-a – 176 millió esetről beszélünk – szenved valamilyen fokú endometriózisban.

A 40 éves színésznő az Instagramon osztotta meg közel 11 millió követőjével a hírt a műtét másnapján, még a kórházi ágyán fekve.

Amy Schumer Endometriozis Mutet Tunetek

„Ha nagyon fájdalmas a menstruációd, lehet, hogy neked is endometriózisod van” – írta a poszt mellé Schumer, aki egy kétéves kislány anyukája.

A rövid videóban elmondta, hogy az orvosa eltávolította a méhét, valamint harminc endometriózis-foltot talált a szervezetében a szerveken illetve a hasüregben, amelyeket szintén eltávolított. A színésznő vakbelén is annyi endometriózis-kitüremkedést talált, hogy azt is kivette.

De mi is az az endometriózis?

Az endometriózis olyan krónikus betegség, amikor a méh nyálkahártyájának szövete – amely normál működés mellett a menstruáció során a hüvelyen át távozik a szervezetből –, valamilyen módon szétszóródik a hasüregben és az ott található szerveken – a beleken, a méh külső falán, a hasüregben – tapad meg, de találtak már endometriózist a tüdőn is.

Az endometrium a menstruációs ciklus során reagál a hormonokra. Ez azt jelenti, hogy amikor megkezdődik a menstruáció, ezek a szövetek is le akarnak válni, véreznek, ami gyulladást, hegeket okoz. A heges felületek mentén a különböző szervek akár össze is nőhetnek, ami tünetekkel és fájdalommal jár.

Dr. Philippa Kaye szerint az endometriózis mindenkiben más formában jelentkezhet, de a legjellegzetesebb tünet a fájdalmas menstruáció.

További tünetek:

  • ovulációs fájdalom
  • alhasi fájdalom
  • barnázás
  • fájdalmas székletürítés
  • véres széklet vagy irritábilis bél szindrómánál jelentkező panaszok, mint például hasmenés vagy puffadás, ami a menstruáció közeledtével rosszabbodik
  • fájdalmas vizeletürítés
  • derékfájdalom
  • fájós lábak
  • fáradtság
  • depresszió

„Az endometriózis felismerésének egyetlen tényleges módja a laparoszkópiás műtét, mert gyakran ultrahangon semmi nem látszik. Kezelni viszont lehet műtét nélkül is, például hormonterápiával” – mondta dr. Kaye. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet